{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoe ik stopte met roken

Bewustwording is de eerste stap

Afbeelding blog 'Hoe ik stopte met roken ' Achtergrond blur afbeelding

Vroeger ging ik met 5 gulden en een briefje met de handtekening van mijn moeder naar de sigarenwinkel om een pakje sigaretten te halen. Nu niet meer voor te stellen, maar toen heel normaal. Er werd bij ons thuis gerookt en dat was niks geks. Ik was denk ik 14 jaar toen ik zelf begon met roken. Iedereen deed dat op de middelbare school en er was zelfs een rookhok aan het begin van het schoolplein.

In 2010 leerde ik Vincent kennen en was toen 21 jaar, hij vond het vies maar vroeg mij niet om te stoppen. Wel hield ik er rekening mee en rookte ik zo min mogelijk waar hij bij was. Over stoppen dacht ik eigenlijk niet na. Ik rookte wel eens een tijdje niet of een dag niet, dat lukte altijd prima, maar nooit echt willen stoppen in die tijd.

Vanaf het moment dat ik zwanger was van Seph heb ik geen sigaret meer aangeraakt en ik denk dat ik het ook zeker niet meer zal kopen.

Stoppen met de pil

Het is 2015 als ik stop met de pil en direct besluit ik ook te stoppen met roken én wijn drinken als we een positieve zwangerschapstest in handen hebben. Dit was eigenlijk niet heel moeilijk, omdat ik toen al wat minder rookte omdat ik toch een beetje rekening wilde houden met Vincent. En daarnaast zou ik nooit roken terwijl ik zwanger was. Ik weet dat het voor heel veel mensen heel moeilijk is om te stoppen. Bij mij kwam opeens het besef dat het toch bizar is dat er iets wat zwaar kankerverwekkend is, in de brand wordt gestoken en dan wordt ingeademd. Daar waar ik altijd bewust bezig ben met gezonde voeding en gezondheid zwichtte ik eerder toch voor die sigaret. Gelukkig nu niet meer!

Vanaf het moment dat ik zwanger was van Seph heb ik geen sigaret meer aangeraakt en ik denk dat ik het ook zeker niet meer zal kopen. Jesse ziet wel eens iemand roken en zegt dan ‘dat is echt vies hè mama, het stinkt zo.’ Hij heeft gelijk en ik doe het voor de kinderen zodat zij niet dezelfde keus gaan maken als ik toen deed. We weten nu zoveel meer over roken en de gevaren ervan. En met dat in het achterhoofd lukt het mij nu om gestopt te blijven.

Denk je ook over stoppen met roken? Wat super goed van je! Dat je er al over nadenkt is de eerste stap. Ik weet zeker dat het je lukt, zet hem op!!

Als je nog wat hulp kunt gebruiken voor het stoppen met roken dan heb ik wat handige tips voor je. Op PUUR rookvrij kun je bijvoorbeeld meer informatie vinden over groepstrainingen en het Stopplan. Deze mogelijkheden kunnen je nét dat laatste duwtje in de rug te geven. 

In samenwerking met de Rijksoverheid

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je