{{ message.message }}
{{ button.text }}

Gestopt met roken op onze trouwdag

1 september is het precies 20 jaar geleden dat ik besloot om te stoppen met roken. Deze datum weet ik nog heel goed, want dit was onze trouwdag! De trouwdag zelf zou de laatste dag worden dat ik rookte, vanaf de dag erna ging ik in één keer stoppen, want na ons trouwen wilden we dolgraag starten met proberen zwanger te worden. Op de pakjes sigaretten stond dat roken zorgt voor verminderde vruchtbaarheid. Reden genoeg om te stoppen toch?!

Afbeelding blog 'Gestopt met roken op onze trouwdag' Achtergrond blur afbeelding

Ik stapte door de huwelijksreis uit de dagelijkse routine en dat werkte

Zo gezegd, zo gedaan en de dag na onze bruiloft vlogen we op honeymoon naar Miami. Het was goed om uit de dagelijkse routine te zijn en hiermee niet de hele tijd met het stoppen met roken bezig te zijn. Mijn routine was: eerste sigaret bij het opstaan, eentje voor het werk, eentje na het eten. Als je dan ineens stopt is dat erg lastig, de reis kwam perfect qua timing (en afleiding) voor mij. Andere omgeving, nieuwe gewoontes. Tuurlijk was het wennen en soms moeilijk.

Eye opener

De eye opener kwam toen wij 11 september 2002 (9-11) terugvlogen vanuit Amerika en er heel veel vluchten uit angst werden geschrapt of samengevoegd, omdat wij al door de douane waren konden we niet meer naar buiten en ik merkte hoe onrustig de mensen om me heen werden omdat ze niet konden gaan roken.

Dat opende mijn ogen: ik moet niet stoppen met roken maar ik moet stoppen met mijn verslaving, ik wilde niet meer zo zijn. De knop was na dit inzicht om en vanaf toen was het geen enkele moeite meer voor me. Natuurlijk miste ik nog wel eens een sigaret als ik in het café een biertje dronk, maar dan dacht ik weer terug aan dat moment in Amerika. 

Ik heb nooit meer een sigaret gerookt nadat ik gestopt ben. Inmiddels ben ik vader van 8 gezonde kinderen en is steeds duidelijker geworden wat een schade roken aanbrengt. Naast dat ik er gezonder, fitter en beter op geworden ben, draag ik als vader ook een mooi voorbeeld uit naar mijn kinderen. Ik kan ze wel vertellen dat roken niet goed voor je is, maar zelf niet doen maakt meer impact.

Roken is natuurlijk in binnenruimten al langere tijd verboden, maar ook buiten roken brengt schade mee (derdehands rook) terwijl je denkt goed bezig te zijn. Lees hier meer informatie over derdehands roken.

Afbeelding blog 'Gestopt met roken op onze trouwdag'

Mijn advies mocht je nog roken: stop met roken, ga er vol voor, geef jezelf een doel of stel jezelf een beloning in het vooruitschiet. Je gaat er zoveel plezier van beleven, gezonder leven en een goed voorbeeld zijn voor de jeugd. Stoppen met roken is niet makkelijk, maar het kan! Wat je heel erg kan helpen is het plannen van een stopdatum, zoals ik heb gedaan met mijn trouwdag. Dan heb je een stok achter de deur.

Voor meer tips check www.puurrookvrij.nl/ouders

Wat is jouw (stop) verhaal? Ik ben benieuwd!

Afbeelding blog 'Gestopt met roken op onze trouwdag'

In samenwerking met de Rijksoverheid

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je