Profile icon Profiel News icon Posts (127)
Blog image
  • Nieuws
  • Zwanger

Een kind neem je niet, die krijg je

Een brief aan het meisje dat voor me stond bij de kassa. Jouw woorden over het 'nemen van een kind' maakten me boos en verdrietig.

Lieve jongedame,

Je kent me niet. Ik jou ook niet. We stonden samen in de rij bij de kassa van een drogist. Jij met een vriendin, ik alleen. In jouw mandje lagen wat cosmeticaproducten, de mijne was gevuld met billendoekjes, wattenschijfjes en douchegel. Jij en je vriendin hadden het over het krijgen van kinderen. Of eigenlijk, het nemen van kinderen. Jij liet weten dat je graag een kind wilt als je 25 bent. Want dan ben je er volgens eigen zeggen klaar voor. Niet te jong, niet te oud. Als je op je verjaardag zou stoppen met de pil, dan zou je 9 maanden later in mei, een kindje hebben. Volgens jou een mooie tijd van het jaar, want dan is het lente en bovendien zijn er in mei geen verjaardagen van familieleden en goede vriendinnen. En alsof dat nog niet genoeg was, wilde je ook dolgraag als eerste een jongen en twee jaar later een meisje.

Hoofdschuddend hoorde ik dit gesprek aan. Jullie bedoelden het vast niet zo, maar ik werd ongelooflijk boos. Lieve meid, een kind neem je niet, een kind krijg je. Dat is een geschenk, een wonder. Want niet iedereen kan zomaar een kindje krijgen. Om zoveel verschillende redenen. Helaas heb ik van heel dichtbij mee gemaakt dat zwanger worden én blijven niet vanzelfsprekend is. Daar ben ik me altijd bewust van geweest. Zo probeert mijn allerliefste vriendin al ruim 6 jaar zwanger te worden, maar het lukt niet. Ook niet met medische behandelingen vol ziekenhuisbezoeken en hormooninjecties. Toen ik zwanger was van de eerste was ze dolgelukkig voor me. Ook bij de tweede was ze razend enthousiast, alleen had ze liever gehad dat zij degene was die kotsend boven de plee hing. Of dan een andere vriendin die na een goede zwangerschap bevalt en het kindje wordt direct met spoed overgebracht naar een specialistisch kinderziekenhuis vanwege ademhalingsproblemen. En laat ik vooral die man niet vergeten die zijn vrouw en ongeboren kind verliest tijdens een loodzware bevalling. Hij blijft alleen achter met twee kleine kids. En dan de zus van een vriendin die bevalt met 24 weken van een dochtertje. Een klein vechtertje die het helaas na een aantal weken moet opgeven. Een zware strijd, verloren. Helaas ken ik veel van deze nare verhalen. Verhalen die me enorm raken en verdrietig maken.

Zelf mag ik niet klagen. Ik ben twee keer meteen zwanger geraakt, heb geen miskramen gehad, heb twee fijne en snelle thuisbevallingen gehad en heb twee gezonde kinderen. Maar toch ben ik beide zwangerschappen heel bewust geweest van wat er allemaal mis kan gaan. Ik besef hoe bijzonder het is om zwanger te mogen zijn en blijven. En dat het kindje ook nog gezond op de wereld komt. Daarom kan ik er absoluut niet tegen als mensen zeggen dat ze 'een kind nemen'. Denk alsjeblieft goed na voordat je zoiets zegt. Je doet er (onbewust) mensen pijn mee. Sorry jongedame dat ik je gesprek heb afgeluisterd. Hoewel, zo heel veel moeite hoefde ik er niet voor te doen. Jij en je vriendin hadden een nogal hard stemgeluid. Ik denk dat heel de winkel jullie gesprek heeft kunnen volgen. Mocht je dit lezen: ik hoop dat ik je aan het denken heb gezegd en je voortaan iets bewuster omgaat met je woordkeuze. En uiteraard hoop ik voor jou dat jouw kinderwens ooit in vervulling mag gaan.

Om dit blog toch nog een beetje leuk af te sluiten wil ik nog een bijzondere zwangerschap met jullie delen. Een vriendin vertelde dat zij nooit op een natuurlijk manier zwanger zou kunnen worden. Dat hadden de artsen gezegd. Zij en haar vriend maakten een afspraak in het ziekenhuis voor een gesprek hoe dan wel zwanger te kunnen worden. Er stond hun een lang traject te wachten. Dachten ze. Een paar dagen voor het gesprek bleek zij zwanger te zijn. Op een natuurlijke manier. En hoe! Ze bleek al 28 weken zwanger te zijn, zonder het te hebben gemerkt. Het kindje is uitgebreid gecontroleerd en doet het super. Net als de mama in spe. Superleuk nieuws, zo kan het dus ook!

Artikel lezen
67 Reacties tonen
Blog image
  • Mama

Het aller-mooiste compliment

Onlangs kreeg ik het allermooiste compliment wat je als mama van je kind kunt krijgen.

Soms voel ik me net een politie agent: “Niet doen”, “Laat elkaar met rust”, “Niet slaan”, “Luisteren naar mama”. Ook als drill instructor zou ik het best goed doen: “Bij drie doe je wat ik zeg”, “Hier komen, en wel nu!”, “Speelgoed opruimen. Waar het hoort”, “Netjes eten, niet viezerikken”, “Afblijven. Ik zei af-blij-ven”. En laat ik vooral mijn carrière als persoonlijk beveiliger en bodyguard niet vergeten. Ik mag alle knuffels, tassen,, gevonden takken en stenen, boeken, broodtrommels en geplukte bloemen vasthouden. Altijd handig zo'n mama in de buurt die alles vast kan houden. En als we een middagje naar een grote speeltuin gaan, dan gaan mijn antennes automatisch uit. Kleuter en Diva kennen de speeltuin op hun duimpje. Maar dat neemt niet weg dat ik ze continue in de gaten houd. Terwijl de één ergens achterin de speeltuin rond rent, is de ander bij de glijbaan naast de ingang te vinden. Gelukkig beschik ik over ogen in mijn achterhoofd en een extra set ogen op stokjes. Als het even kan trek ik mijn kids een fel oranje t-shirt aan. Deze vallen snel op tussen de massa spelende kinderen. In één snelle oogopslag kan ik ze zien (en nu niet allemaal na het lezen van mijn blog óók oranje kleding aandoen bij je kids ;-) ). Mijn man zei laatst: “En ik maar werken terwijl jij in de speeltuin zit met de kids. Lekker van het zonnetje te genieten”. Zo zou je het ook kunnen zien. Al ben ik echt wel doodop na een middagje speeltuin. Bewaker zijn is een leuk beroep, maar erg vermoeiend. En best jammer dat ik er niet voor betaald krijg.

Artikel lezen
14 Reacties tonen
Blog image
  • Mama

1, 2, 3, 4, 5, 6, 15,... 25... 50... 75... 100... 120!

Zonder het zelf in de gaten te hebben gehad bereik ik een enorme mijlpaal.

In 2014 begon ik met bloggen voor Mamaplaats. Om precies te zijn: op 5 mei verscheen mijn allereerste blog. Het ging over 'Pleisters plakken'. Na deze blog volgende meer blogs. Soms met enige tussenpoos. En dan weer een aantal in de week. Het ligt er bij maar net aan hoeveel inspiratie en zin in ik heb om te bloggen. Ik doe het vooral omdat ik het leuk vind. Niet omdat het moet. Ik ben dan wel tekstschrijver van beroep, maar dat betekent niet dat ik echt elke minuut van de dag zin heb om te schrijven. In tegendeel. Naast schrijven heb ik nog meer dingen die ik leuk vind om te doen: lezen, haken, speeltuinen bezoeken, voorlezen, knutselen, koken, theetje drinken, wandelen, bloemetjes plukken en nog heel veel meer.

Artikel lezen
4 Reacties tonen
Blog image
  • Kind

Alle brandweermannen verzamelen!

Onlangs was Kleuter jarig. Tijd voor zijn allereerste kinderfeestje...

Al weken vroeg Kleuter wanneer hij jarig was. Hij wilde niet meer vier zijn. Hij wilde net als alle kindjes uit zijn klas vijf zijn. Want in zijn belevenis waren alle kindjes vijf en was hij de enige die nog maar vier was. Voor het gemak vergat hij dat hij het afgelopen jaar zo'n tien nieuwe kindjes in de klas had gekregen die allemaal net vier waren geworden. Kleuter wilde gewoon heel graag bij de grote kindjes horen.

Artikel lezen
4 Reacties tonen
Blog image
  • Kind
  • Gezond

Help! Mijn kinderen zijn besmet!

En wel met Varicella. Een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus.

Klinkt best heftig, vind je ook niet? Gelukkig valt het allemaal reuze mee. Varicella is namelijk één van de klassieke kinderziekten. Vrijwel elk kind krijgt er vroeg of laat mee te maken. Sterker nog, om mij heen vragen heel veel mensen of mijn kinderen even met hun kinderen willen knuffelen. Dan krijgen zij het ook. Want, je kunt het maar beter gehad hebben. Varicella is namelijk beter bekend onder de naam Waterpokken.

Kleuter begon er mee. Ik haalde hem op bij oma. Hij was hangerig en had zelfs een middagdutje op de bank gedaan. Dat doet hij allang niet meer. Er was dus echt iets aan de hand. Op wat lichte verhoging na, kon ik niets vinden. De volgende ochtend keek ik naar zijn rug. Die zat vol rode vlekken. Het leken wel waterpokken. “Maar die heeft hij al gehad”, was mijn eerste gedachte. Ik heb mij laten vertellen dat als kinderen onder het jaar de waterpokken krijgen, ze het op latere leeftijd nog eens kunnen krijgen. Kleuter was ruim één toen hij de waterpokken kreeg. En flink ook. Toch maar even de huisarts gebeld voor meer info. Ze was verbaasd en wilde Kleuter toch even op spreekuur hebben. Voor de zekerheid. Daar werd mijn vermoeden van waterpokken bevestigd. Kleuter zat helemaal onder. Van top tot teen. De jeuk viel gelukkig erg mee.

Inmiddels zijn de waterpokken van Kleuter op z'n retour. Ze zijn overgesprongen naar onze Diva. Nu hebben we niet alleen een uitgedroogde krentenbol rondlopen, maar ook een rood gestippeld meisje. Gisteravond lag ze hysterisch te huilen in bed. Niet van de jeuk. “Mama, ik wil geen waterpokken hebben. Die zijn lelijk”, aldus Diva. Hoezo ijdel? Gelukkig heeft ze naast ijdelheid vrijwel geen last van jeuk. Behalve als ze het woord waterpokken hoort. Dan wordt ze hysterisch.

Afgelopen maandag bracht ik Kleuter weer naar school. De vakantie was voorbij. Op het schoolplein zag ik veel kinderen met waterpokken. In de klas bij Kleuter zaten er maar liefst 10 met van die uitgedroogde plekken op het gezicht, armen en benen. En vier kinderen zaten ziek thuis. Ook waterpokken. Het heerst. Ik hoop nu dat Kleuter en Diva er vanaf zijn. Wie nog op zoek is naar een portie waterpokken, kan zich bij mij melden. Dochterlief is momenteel nog besmettelijk. Ik stuur met alle liefde en plezier wat van het varicella-zostervirus op.

 
Artikel lezen
2 Reacties tonen
Blog image
  • Mama
  • Vakantie dagje weg

Start van de lente en bijna Pasen

Hoera! De lente is begonnen. En nog maar een paar nachtjes slapen en dan is het Pasen.

Vanmorgen reed ik samen met mijn meisje naar ons aangrenzende dorp en ik zag de tenten voor Paaspop al in volle glorie schitteren in een waterig zonnetje. Nog een paar nachten slapen en dan geeft Paaspop het startsein voor een nieuw festival seizoen. Als de wind goed staat, kunnen wij vanuit onze achtertuin gezellig meegenieten van de zware bass van Paaspop. Ondanks dat ik op steenworp afstand van het festivalterrein woon, ben ik er nog nooit geweest. Misschien toch maar eens doen.

Artikel lezen
2 Reacties tonen