Snap

Baby 11 maanden

Baby 11 maanden: de meest gestelde vragen door moeders in deze maand.

Baby 11 maanden wel- of geen schoenen met leren lopen?

Jouw baby van 11 maanden is vast al volop aan het oefenen met staan en misschien zelfs al lopen. Maar wat is fijn voor hem of haar? Sokjes? Schoenen? Of juist blote voeten? Grip is erg belangrijk voor jouw kindje aangezien het zelf nog wankel is. De ondergrond waarop je kindje oefent is daarin essentieel. Je kunt het beste het schoeisel afstemmen op de vloer die je thuis hebt. Met een gladde tegelvloer zijn blote voetjes het meest handig. Let er wel op dat de vloer niet te koud is, heb je vloerverwarming? Zet deze dan aan. Geen vloerverwarming, dan zijn sokjes of soepele schoenen mét grip het beste. Heb je vloerbedekking of een groot kleed? Dan zijn sokjes of soepele schoentjes zonder grip ook voldoende. Let er wel op dat je geen schoenen met harde zolen aangeeft. Zo heeft het kindje namelijk niet goed door hoe het zijn of haar voetje moet plaatsen.

Mijn baby van 11 maanden wil niet delen, is dit normaal?

Ja, dit is zeker normaal. Jouw kindje heeft met 11 maanden namelijk nog niet het vermogen om te beseffen dat de wereld niet om één persoon draait: zichzelf. Verplaatsen in een ander persoon komt niet voor in zijn of haar koppie en daar kun jij (of de baby zelf) niets aan doen. Dat is een ontwikkeling die (snel) volgt. Eigenlijk is het best een beetje egoïstisch, jouw kindje. Soms lijkt het of hij gezellig speelt met een ander kindje en iets deelt… Maar dit is alleen om te testen en te ervaren hoe er wordt gereageerd. Om deze ontwikkeling te stimuleren is het wel goed om te blijven benoemen dat het moet delen en samen spelen. Zo versnel je het proces en kan je kindje zich binnen een mum van tijd in andere kindjes verplaatsen.

Welk speelgoed voor baby 11 maanden?

Bij de vele ontwikkelingen die je kindje doormaakt hoort ook weer nieuw speelgoed en spelletjes om dit te stimuleren. Jouw kindje begrijpt steeds meer en door middel van spelen kun je hem of haar mooi uitdagen leergieriger te worden! Boekjes lezen kunnen de mentale ontwikkeling stimuleren. Lees een boek voor en bedenk 10 vragen zoals ‘waar is het schaap?’ en probeer samen ‘antwoord’ te geven. Om de fysieke groeispurt te ondersteunen is duwspeelgoed perfect! Denk aan loopwagentjes of een mooie brandweerwagen waar het achteraan kan kruipen. Voor het sociale aspect is een nep telefoon leuk, zo kunnen jullie fantasie gesprekken houden en leert het steeds beter woordjes gebruiken. Om de creativiteit en fantasie zelf te stimuleren kunnen jullie ook zonder speelgoed uit de voeten: bedenk en fantaseer! Bak bijvoorbeeld samen denkbeeldige koekjes of bouw een onzichtbare toren…

Hoeveel drinkt een baby van 11 maanden?

Jouw kindje krijgt steeds minder melk en steeds meer vast voedsel als het goed is. Maar hoeveel melk is gemiddeld om nog te geven? Wanneer je geen borstvoeding meer geeft zijn twee melkflesjes per dag voldoende. Per flesje is 200 milliliter voldoende. Daarnaast is het erg belangrijk om veel water aan te bieden. Gemiddeld is 100 milliliter per kilogram aan lichaamsgewicht per dag. Meer is uiteraard nooit erg. Naast water kun je ook koude of lauwe thee aanbieden of aanlengen met een klein beetje diksap om het wat aantrekkelijker of afwisselender te maken.