Snap
  • IVF-behandeling
  • Kinderwens
  • fertiliteitskliniek

Op de wc wordt mijn nachtmerrie werkelijkheid

Ik heb bloed verloren.

Mijn wekker gaat. De eerste dag van de week is begonnen. Tijdens mijn wandeling naar de badkamer tel ik de dagen tot de bloedtest. Nog vijf, dan weet ik of de eerste IVF-poging is gelukt. Of ik zwanger ben.

De afgelopen weken zaten vol spanning. Sinds de terugplaatsing van de bevruchte eicel, bleek dat de andere bevruchte eicellen niet waren doorontwikkeld. Dit betekent dat alle hoop is gevestigd op het ‘embryo’ dat in mijn baarmoeder zit. Als dit niet lukt, moet ik het hele proces weer opnieuw doorlopen. Van hormonen tot aan de punctie. Maar, zegt mijn omgeving, probeer wel te ontspannen. Joe. Bedankt voor de tip.
Elke dag voel ik van alles in mijn buik. In probeer afleiding te zoeken, maar tijdens het verjaardagsfeestje van mijn vriendin ben ik alsnog bezig met het zoeken naar de alcoholvrije drankjes. En tijdens het diner met mijn familie bestel ik niets met rauw vlees of niet-gepasteuriseerde kaas. Tussendoor breng ik ook nog even drie keer per dag een vaginale pil in. Maar: ‘probeer er niet te veel mee bezig te zijn’, nog zo’n geweldig advies.

Wat veel mensen zich niet beseffen is dat 1 IVF-poging bestaat uit het verkrijgen van zoveel mogelijk eitjes, het bevruchten van die eitjes en vervolgens hopen dat er meerdere embryo’s uit ontstaan. Als je maar 1 embryo overhoudt uit deze ene poging, is de gehele IVF-poging na een maand voorbij. Andere vrouwen hebben soms wel meer dan 10 embryo’s, waardoor zij met 1 poging minimaal 10 maanden bezig zijn. De zorgverzekeraar vergoed echter maar 3 IVF-pogingen. Sommige vrouwen kunnen jaren behandeling krijgen, terwijl de ander binnen een jaar door haar pogingen heen is. Ik lijk bij die laatste groep te horen. Het voelt oneerlijk en zorgt voor extra stress.

Op de wc wordt mijn nachtmerrie werkelijkheid. Ik heb bloed verloren. Op de automatische piloot rijd ik naar mijn werk. Tussen het behandelen van de kinderen door, stuur ik een bericht naar het ziekenhuis. Ze willen alsnog dat ik bloed laat prikken om uit te sluiten dat het echt geen zwangerschap is. Ik krijg weer hoop en wacht vijf lange dagen tot de bloedtest. Negatief. Geen enkel zwangerschapshormoon te vinden. Ik haal een nieuwe naaldendispenser op. Op naar de volgende ronde.

1 week geleden

De momenten dat het weer niet gelukt bleek te zijn zou ik ook nooit vergeten. Maar geef de moed niet op,hou vol zolang het goed blijft voelen. Neem eventueel een poosje een pauze om op adem te komen. Ik zal voor je duimen dat het er een ronde komt die goed afloopt.

1 week geleden

Oh zo herkenbaar :( Ronde 1, slechts 1 "verse" terugplaatsing en niks kunnen invriezen. Ronde 2, een verse terugplaatsing en weliswaar 4 in de vriezer maar allemaal niet goed ontdooit. Ronde 3 slechts 3 goede embryos waarvan er 2 vers zijn teruggeplaatst... Er ligt er nu nog 1 in de vriezer en dan zijn alle 3 de pogingen voorbij :o en dat is een half jaar tijd... Sterkte!