Leesplezier onder kinderen neemt af
"De strijd, met smartphones en gamen als concurrentie, is groots."
Van jongs af aan worden onze kleintjes vaak voorgelezen door hun ouders, maar het lijkt erop dat Nederlandse kinderen zelfstandig minder geneigd zijn om te lezen. "De concurrentie is hevig, met smartphones en gamen die om de aandacht strijden," zegt Aad Meinderts, directeur van het Kinderboekenmuseum, bij Spraakmakers. Lees snel verder!
"We hebben een fantastisch scala aan kinderboekenschrijvers, maar hoe kan het dat onze kinderen lezen niet leuk vinden?" vraagt Marjolein Moorman, die niet alleen Spraakmaker is maar ook wethouder Jeugdzorg in Amsterdam. Volgens Meinderts zien we in het onderwijs weliswaar veel inzet om verschillende problemen aan te pakken, denk aan te weinig beweging en ongezond eten, maar daardoor schieten kerntaken zoals rekenen en lezen er soms bij in. "Kinderen moeten leesplezier worden bijgebracht," voegt hij eraan toe.
De heilige driehoek
In een zee van getalenteerde schrijvers is de vraag: hoe brengen we deze boeken onder de aandacht van onze kleintjes? Meinderts is ervan overtuigd dat de heilige driehoek van leesbevordering bestaat uit ouderbetrokkenheid, schoolprogramma's en cultuur. "Ouders moeten blijven voorlezen, zelfs wanneer de kinderen zelf al kunnen lezen," benadrukt hij. Bij het Kinderboekenmuseum zetten ze zich in om kinderen te prikkelen voor het lezen. "Kinderen moeten actief betrokken worden," verklaart Meinderts. "We willen ze hier laten onderdompelen in een onvergetelijke ervaring. Op die manier laten we zien dat lezen allesbehalve saai is, maar juist een avontuurlijke wereld opent."
Leesplezier
Helaas neemt het leesplezier onder kinderen sterk af. Volgens Moorman komt dit doordat de nadruk te veel ligt op technisch lezen, zoals het herkennen van signaalwoorden. "We moeten ons juist richten op de verrijkende aspecten van lezen, zoals kennis vergaren en een beter begrip krijgen van jezelf en de wereld om je heen." Kinderboeken zijn daarbij van onschatbare waarde, vindt Moorman. "Laat ze lekker, net zoals wij vroeger deden, stiekem lezen in bed."