25 weken zwanger
Week 25: Meest gestelde vragen door moeders in deze week
Hoe groot is de foetus?
De foetus is nu 32,5 centimeter groot. Het weegt nu zo’n 600 gram.
Waarmee kun je de grootte vergelijken?
Je kan de grootte van je baby’tje nu vergelijken met een koolraap.
Hoe ziet de baby er nu uit?
Deze week leert jouw baby een nieuw trucje. Je baby krijgt nu door wat boven en beneden in de baarmoeder is. Als je baby dus in een stuitligging ligt is je baby eigenlijk heel slim :-) Ook heeft je kindje deze week zijn handjes gevormd tot vuistjes.
Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?
Deze week zijn de oogjes van je kindje helemaal klaar met ontwikkelen. Hij of zij kan zelfs al zijn oogjes open en dicht doen. Vanaf nu gaan de longen van je kindje ook erg snel ontwikkelen. Maar het duurt nog wel even voordat je kindje zelfstandig kan ademen.
Wat zijn harde buiken?
Harde buiken zijn een soort ‘oefenweeën’. Je baarmoeder is dan aan het samentrekken en aan het oefenen voor de echte weeën.
Wat zijn voorweeën?
Voorweeën zijn lichte weeën die komen en gaan. Het hoeft niet te betekenen dat je gaat bevallen. Het is gewoon zo dat je baarmoeder (net zoals bij harde buiken) aan het samentrekken is.
Wat is zwangerschapsvergiftiging?
Zwangerschapsvergiftiging is een ziekte waarbij veel complicaties kunnen optreden tijdens je zwangerschap. Ongeveer 15 procent van de vrouwen heeft te maken met een zwangerschapsvergiftiging en het komt vooral voor bij vrouwen die op ‘oudere’ leeftijd zwanger zijn. Een gevolg van zwangerschapsvergiftiging kan zijn dat je baby te weinig zuurstoftoevoer krijgt via de placenta. Erg gevaarlijk dus. Wanneer je zwangerschapsvergiftiging hebt is er maar 1 medicijn: rust!
Welk matras is goed voor de baby?
Het is ten eerste erg belangrijk dat je baby in een schoon bedje ligt. Een polyether babymatras is het meest gekozen matras voor baby’s. Het matras is echt een product die je in elke prijscategorie hebt. Serieus van €20 tot aan €200. Zo heb je speciale Aerosleep matrassen waarbij je kindje door kan ademen mocht het met zijn of haar hoofdje in het matras belanden. Het is lastig te zeggen welk matras het beste is, laat je goed informeren in de winkel en stel samen met je partner een budget vast. Het juist dekken van het bedje is overigens nog veel belangrijker dan een goed ademende matras!
Wanneer is de baby levensvatbaar?
Officieel is je baby bij 25 weken levensvatbaar. Dit is natuurlijk bij elk kindje anders want soms zijn de longetjes bij de een verder ontwikkeld dan bij de ander. Hoe eerder je baby geboren wordt, hoe meer kans op complicaties. Deze kunnen in een vroeg of laat stadium optreden. Er kan tegenwoordig veel in het ziekenhuis daarom heeft jouw kindje zeker een kans op overleven maar het is noodzaak dat de baby zo lang mogelijk veilig in je buik blijft zitten.
Ik kan moeilijk slapen, wat kan ik daartegen doen?
Helaas is dit een veel voorkomende kwaal. Echt verhelpen kan je niet maar je kunt het wel verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld een paar uur voordat je gaat slapen geen cafeïne meer drinken. Maar ook hulp van een voedingskussen voor ondersteuning kan handig zijn.
Wat kan ik doen tegen opstopping van de darmen?
Opstopping van de darmen is erg vervelend, en al helemaal tijdens je zwangerschap. Begin daarom elke dag met een ontbijtje. Dit stimuleert de stoelgang en bevordert de darmen. Eet regelmatig een klein tussendoortje en wat ook belangrijk is dat je voedsel met veel vezels eet. Wanneer jij veel over je buik wrijft omdat je bijvoorbeeld de baby voelt bewegen, doe dit dan met de klok mee. Dit bevordert de stoelgang.
Wanneer moet ik de naam van de baby weten?
Dat is helemaal aan jezelf :-) Sommige vinden het fijn om de naam al in de eerste paar weken te weten en sommige weten het pas als ze het kindje zien. Hier is geen bepaalde richtlijn voor. Wel is het voor jezelf en je partner handig er regelmatig even over te praten. Jullie moeten namelijk de naam beiden helemaal top vinden!
Waar moet ik op letten bij het kiezen van een naam?
Ook dit is natuurlijk helemaal aan jezelf. Het belangrijkste is dat je een naam kiest die bij jouw kindje past en die jullie leuk vinden! Enkele handige tips zijn wel het checken van de naam in andere talen/religies. Misschien betekent jullie hippe naam wel een vies woordje in het Latijn? Ook is het uitschrijven van de naam belangrijk. Lees ook eens achterstevoren. Zo is Lana bijvoorbeeld een hele mooie naam, maar heb je er wel eens bij stil gestaan wat de naam achterstevoren betekent?
De initialen in combinatie met de achternaam is ook een aandachtspunt. Of hoe de naam in het Engels klinkt. Wist je bijvoorbeeld dat ‘Koen’ klinkt als een erg heftig scheldwoord in het Engels? Wellicht geen reden om niet voor deze naam te gaan, maar wel handig als je hierop voorbereid bent.
Wat is een suikertest?
Gedurende je zwangerschap loop jij een verhoogd risico op zwangerschapssuiker. Jouw suikerstofwisseling kan gemakkelijk te hoog of wisselend worden. Rond week 25 krijg jij een bloedtest waarin jouw suikerwaarden gecheckt worden. Afhankelijk van de uitslag kan er geschakeld worden.
Wanneer moet alles zijn voorbereid voor de baby?
Als alles goed gaat wordt jouw baby tussen week 38 en week 42 geboren. Maar er zijn natuurlijk vele uitzonderingen. Vaak beseffen vrouwen niet dat ze tegen het einde van de zwangerschap iets minder fit zijn. Bedenk daarom dat je beter in week 36 niet nog de hele babykamer gaat verven maar zorg dat je dit al gedaan hebt óf dat je dit laat doen door je partner natuurlijk :) Tip: de échte basics rond week 32 op orde hebben is een mooi streven. Daarmee wordt er bedoeld dat het kindje lekker kan slapen, badderen en eten. Dat er nog geen fancy behangetje hangt is niet heel erg.
Wanneer ga je met verlof?
Dat is 4 of 6 weken voor de uitgerekende datum. Wanneer je langer doorwerkt (tot 4 weken voor de uitgerekende datum), heb je nadat de baby geboren is, ook langer verlof. Eigenlijk kun je het in twee delen opdelen: zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Bevallingsverlof is na de bevalling en duurt minimaal 10 weken. Even een voorbeeld:
Je stopt 4 weken voor de uitgerekende datum met werken, dan heb je 12 weken bevallingsverlof mits je kindje op de uitgerekende datum geboren wordt. Wordt je kindje één week voor de uitgerekende datum geboren? Dan heb je één week langer bevallingsverlof. Totaal is gelijk: 16 weken. Mocht je kindje later zijn, dan is het een ander verhaal. Stel je gaat 4 weken voor de uitgerekende datum met verlof en je kindje wordt twee weken na de uitgerekende datum geboren. Dan heb je na de bevalling nog steeds recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof. Totaal bedraagt jouw verlof dan 18 weken ipv 16 weken.
Wat moet je weten over zwangerschapsgym of yoga?
Een cursus zwangerschapsgym of zwangerschapsyoga kan je helpen bij de bevalling. Je wordt stapje voor stapje voorbereid op de verschillende scenario's die zich tijdens de bevalling kunnen voorkomen. Het verschil tussen zwangerschapsgym en zangerschapsyoga is de focus/techniek waarmee je gaat bevallen. Zwangerschapsgym is vooral fysiek ingestoken en hier leer je om fit je bevalling in te gaan. Ook welke houdingen en spieren je kunt gebruiken tijdens het opvangen van de weeën en de bevalling zelf. Yoga is meer gericht op de mindset en ademhaling. Je leert de weeën op te vangen door middel van verschillende ademhalingstechnieken. Wat het beste bij je past, is aan jou. Wel wordt er geadviseerd om voor één van de twee te kiezen en niet beide cursussen te volgen. Dan gaan de technieken namelijk door elkaar lopen.
Tip: check bij je zorgverzekering of een zwangerschapscursus (deels)vergoed wordt. Het kan zomaar zo zijn dat als je voor een bepaalde organisatie kiest, jouw cursus 100% vergoed wordt! Fijn!
Wat is pufles? En moet mijn man mee?
Eigenlijk is pufles een beetje ouderwets en wordt er tegenwoordig vooral gym en yoga aangeboden. Wel komen tijdens deze cursussen het puffen en opvangen van weeën aan bod. Afhankelijk van de cursus is je man ook betrokken. Dit is meestal niet elke les maar wordt er een speciale partnerles georganiseerd. Het klinkt vaak heftiger dan dat het is.
Wanneer spreek je over een vroeggeboorte?
De grens om veilig thuis te mogen bevallen ligt op 37 weken. Komt jouw kindje voor de 37 weken, dan wordt het een ziekenhuisbevalling (als mogelijk) en spreek je van een vroeggeboorte. Alle baby’s tussen de 32 weken en de 37 weken worden vroeggeborenen genoemd. Wordt jouw kindje met 32 weken of minder geboren? Dan is het een extreme prematuur.
Anoniem
Tine, ik ben het hier zò niet mee eens. Ik heb 4 kinderen en alle vier de kinderen borstvoeding gegeven. Het is ideaal, altijd op temperatuur en geen gedoe met 's nachts je bed uit en flesjes maken, afmeten, opwarmen, je pakt je kindje uit bed legt je kindje aan de borst, naast je in je bed, je doezelt zelf lekker verder (automatisch ga je niet op je kindje liggen, instinct!) en het is ontzettend knus en je geeft je kindje iets wat niemand anders hem/haar kan geven. Het is ook niet lastig, en mocht je man af en toe een flesje willen geven, dan kolf je gewoon een keer af. Mocht je de keuze hebben, dan zou ik borstvoeding adviseren. Mocht het niet kunnen of lukken om wat voor reden dan ook dan is flesvoeding het alternatief. Op zich ook niets mis mee, maar borstvoeding is zoals de natuur het bedoelt heeft.
Anoniem
Ik heb bij alle 3 mijn kinderen geen borstvoeding gegeven. Ik snap dat dat beter is, maar ze zijn er allemaal groot van geworden. En een heel groot voordeel van flesvoeding. Je kunt 's nachts het flesje ook eens overlaten aan manlief! en geloof me, het is heerlijk om je dan nog even om te draaien! ;) Ik ben er niet op tegen hoor. respect voor alle moeders die het wel doen of gedaan hebben! Het is gewoon niet mijn ding.