Profile icon Profiel News icon Posts (3)
Blog image
  • eten
  • zorgenmama
  • Geen stress aan tafel

Hoe mijn kind weer is gaan eten

Deel twee

In deel 1 heb je gelezen hoe ik de overstap maakte van vloeibaar naar brood en fruit. Hier heeft mijn kleuter heel lang op weten te leven want de stap naar de avondmaaltijd was echt verschrikkelijk zwaar. Het koste echt een lange adem. 
Wat hierin vooral helpte was ommde avondmaaltijd te gaan zien als proef moment of oefen moment en niet als voedings moment. Hier zit echt een verschil tussen en vraagt een hele andere mindset. Dan nog de theorie dat een kind een smaak 10 keer moet proeven voor hij kan zeggen of hij het wel of niet lekker vind. Nou krijg dat maar eens voor elkaar haha. 
We begonnen met het aanbieden van een hapje. Lieverd, wil je ook een hapje van mama's eten proeven? Nee? Okay lieverd. Als we daar direct waren gaan pushen met: "ja maar ik wil wel dat je nu proeft", hadden we het wel vaarwel kunnen zeggen. Hij had geen connectie met avondeten dus voor doorzetten was het nog te vroeg. 
Hij at zijn broodje met fruit terwijl wij met zn drietjes (incl baby zusje dus) de maaltijd aten. Het wennen aan de geuren was voor hem al een aanslag opzich. Sommige geuren kán hij echt niet verdragen. En soms hebben we echt moeten zeggen eet jij je broodje dan maar voor de tv. Het scheeld dat ik niet echt een kind heb die misbruik maakt van zulke momenten dus het was ook okay om dat te doen. 
Op een gegeven moment was hij gewend, en aten we een keer pizza. Hij vond alles er altijd heel vies uit zien, maar pizza.... Nou dat leek hem toch wel wat. Een hapje werd een halve slice en wow ineens kreeg hij toch wel intresse in eten. Langzaam aan bouwden wij dat uit tot de afspraak: van alle maaltijden proef jij tenminste een hapje. 
Hij ging zelf akkoord met deze afspraak en dat betekend ook dat ik hem aan die afspraak mag houden. Soms was het een strijd en lukte het toch, soms was het een strijd en lukte het niet. Pick your battles. Je kind heeft er niks aan als het in paniek raakt van eten. Dan is de hele functie van dat hapje namelijk al lang weg. 
Een hapje werden 3 hapjes per maaltijd en zo leerde hij een beetje wennen aan de structuur. Vooral een gekookt aardappeltje met jus vond hij wel lekker en rookspekjes ook wel. 
Dit was natuurlijk een ingang. We hebben die periode nog nooit zoveel aardappels versleten. Ze hoeven niet aan alle smaken tegelijk te wennen. Wij gingen meer voor de methode 1 smaak per keer, en dan steeds meer uitbreiden. 
En daar was het moment. Flip kreeg een eigen bordje met een vork en een lepel. Een aardappeltje met jus en een paar rookspekjes. Hij heeft zitten smikkelen en wij keken maar trots toe! Dit was echt het begin! 
Die aardappel was natuurlijk een ingang. We hebben die periode nog nooit zoveel aardappels versleten. Ze hoeven niet aan alle smaken tegelijk te wennen. Wij gingen meer voor de methode 1 smaak per keer, en dan steeds meer uitbreiden. 

Artikel lezen
1 Reacties tonen
Blog image
  • zorgenmama
  • darmafwijking
  • Eet struggels
  • volhouden

Hoe mijn kind weer is gaan eten

Blog reeks over mijn kind die van vloeibaar naar fatsoenlijk ging.

Heel vaak deelde ik over hoe mijn kleuter NIET at. Maar echt bijna niks. Door zijn verwaarloosde darmaandoening leefde hij tot ongeveer 4 jaar op vloeibare dingen en ranja. Dat is natuurlijk geen basis om op te groeien en te ontwikkelen dus dat deed hij dan ook bijna niet. Enorm lastig want zodra zijn darmafwijking aan het licht kwam en de behandeling gestart werd toen werd er wel weer verwacht dat hij normaal moest eten. Gooi daarbij nog een enorm prikkel gevoelige mond en dan kun je het natuurlijk wel schudden. Daar komt pertinent niks in.

Artikel lezen
0 Reacties tonen
Blog image
  • Pesten
  • chronisch ziek
  • Online pesten
  • Mama blogger

Hoi ik ben de.blije.mama

Op instagram deel ik eerlijk over het moederschap en meer.

Hoi! Ik ben dus Kim, 29 jaar jong en woon met mijn gezin in het mooie Friesland. Ik heb ooit 100+ blogs geschreven hier op mamaplaats en nog veel meer op instagram maar ik besloot alles te verwijderen. Waarom? Er werden online om anonieme forums hele nare dingen over mij gezegd. Daardoor besloot ik de kindjes alleen nog maar onherkenbaar te delen. Soms een balkje voor hun oogjes, soms een foto van achter en geen namen meer noemen. Best even wennen kan ik je vertellen. Maar nu voelt het als de beste keuze die ik kon maken. 

Artikel lezen
17 Reacties tonen