Profiel Posts (7)
Blog image

KOM BEVALLEN IN HET GEBOORTEHUIS AMSTERDAM!

In het vertrouwde 'geboortestraatje' is een gewoon Amsterdams huis omgetoverd tot een oase van rust, waar je in een luxe geboortesuite veilig en op jóuw manier kunt bevallen. Een heerlijk groot bad, een open haard en riant tweepersoonsbed, dag en nacht zorg en aandacht wie daarvoor kiest, onder water bevallen en extra mogelijkheden voor veilige pijnstilling.

Artikel lezen
2 Reacties tonen
Blog image

Tijdens een bevalling staat de wereld even stil

Telkens als je een bevalling ‘doet’, krijg je te maken met twee werelden. Enerzijds is er de magie en verwondering: hoe is het in Godsnaam mogelijk dat er uit twee mensen, uit een bevruchtte eicel zo groot als een speldenprik, een compleet en perfect kind ontstaat? Dat er steeds weer uit het niets een mens met een bewustzijn te voorschijn komt? Anderzijds is er de nuchterheid, het aardse: je bent heel praktisch bezig, met poep en bloed, met hard werken, puffen, volhouden en laveren langs de klippen van de pijn. Ook een verloskundige moet zich veel moeite getroosten.

Artikel lezen
1 Reacties tonen
Blog image

Wat betekent veilig bevallen?

De veiligste manier om te bevallen, zowel voor je baby als voor jezelf, is die bevalling waarbij zo weinig mogelijk kunstgrepen worden gebruikt. Elke medische ingreep op zichzelf brengt namelijk al een extra risico met zich mee., zowel voor je zelf als voor je kind. Daarom is het zaak om er zelf alles aan te doen om de bevalling zo normaal en spontaan mogelijk te laten verlopen. Dus voor je zelf die omstandigheden te creëren die je helpen om goede weeën te krijgen en te houden. Want zonder een lawine van sterke ontsluitingsweeën gaat de baarmoedermond immers niet zo gemakkelijk open en zonder krachtige persweeën is het erg moeilijk om een kind op eigen kracht naar buiten te drukken. Tijdens de bevalling moet je het dus vooral van de kracht van je baarmoeder hebben. Zwakke weeën vormen de belangrijkste oorzaak van kunstverlossingen zoals daar zijn een vacuüm- of – tangverlossing en een keizersnede. Dus je stimuleert de veiligheid van je bevalling door alles te doen – of láten- om open te gaan, je weeën te versterken en zo natuurlijk mogelijk te bevallen. Wat betekent dat in de praktijk? Wat kun je bijvoorbeeld doen? Oxytocine is het liefdeshormoon maar óók het bevallingshormoon. Het zorgt voor krachtige samentrekkingen van de baarmoeder. Adrenalineachtige hormonen werken het effect van oxytocine tegen. Om je baarmoeder ontvankelijk te maken voor oxytocine is het nodig dat je adrenalineniveau laag is. Om dit voor elkaar te krijgen is je houding en motivatie het belangrijkst: een goed humeur is het halve werk! Wat je nodig hebt tijdens de bevalling, is positieve motivatie, het vermogen om af te zien en de pijn te relativeren. Je moet je tijdens de bevalling overgeven, maar ook doorzettingsvermogen hebben, vooral wanneer het moeilijker wordt en de vermoeidheid gaat mee spelen. Zelfmedelijden is funest. Als je eraan toegeeft, krijg je een slecht humeur en wordt het steeds moeilijker om de weeën op te vangen. Adrenaline gaat dan een vervelende rol spelen, waardoor de bevalling ‘inzakt’.

Artikel lezen
0 Reacties tonen
Blog image

Beatrijs Smulders op Mamaplaats!

De ‘beroemdste’ verloskundige van Nederland, zo sta ik ook wel bekend. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me enigszins ongemakkelijk voel bij zo’n kwalificatie. Laat ik het anders zeggen: ik heb de afgelopen 30 jaar een redelijk prominente rol gespeeld in de verloskundige zorg in Nederland. En als het nodig was, dan klom ik (nog steeds!) op de barricade voor moeders, voor baby’s en voor de unieke Nederlandse verloskunde.

Artikel lezen
4 Reacties tonen