Snap
  • Zwanger
  • Gezond
  • zwanger
  • nestdrang
  • nesteldrang
  • zijn
  • daden
  • drang

Nestdrang:doe er je voordeel mee!

 

Dadendrang

In de laatste maand van de zwangerschap kun je overvallen worden door een enorme dadendrang. Met gedrevenheid en perfectionisme hanteren vrouwen de dweil, kwast of naaimachine, en vermoeidheid lijkt even geen rol te spelen. Vrouwen gaan kastjes opruimen waar ze al jaren niet meer geweest zijn. Elk hoekje moet schoon! Het lijkt op een zeker moment van levensbelang om dat éne schilderij, precies op díe plek te hangen. Of dat ene muurtje moet nog per se een lik verf krijgen. Het kleinste detail is belangrijk. Maar ook is er de plotselinge kooplust. Voor sommige vrouwen is er geen pinpas meer veilig. Alles wat goed voor de baby is wil je naar je nest slepen voor straks als het zo ver is...

Nestdrang

Het lijkt allemaal te maken te hebben met een niet te sluiten instinct om een goede en gezonde omgeving voor je baby te creëren. Andere zoogdieren doen hetzelfde. Bijvoorbeeld varkens zijn dagen voor de bevalling druk doende om met hun snuit hun stal aan kant te maken en een veilig plekje te vinden voor de bevalling. De toename van het  moederhormoon prolactine is hoofdverantwoordelijk voor deze gezonde nestdrang en jaagt je zorginstinct aan. Het  geeft je zin om te zorgen en te redderen om alles in orde te maken voor de nieuwkomer. Het wordt ook wel het moederhormoon genoemd. Geef er maar lekker aan toe en zie er vooral de humor van in. Nestdrang komt goed van pas! Het helpt je om voor de bevalling alles kant en klaar én schoon te krijgen. Het geeft rust in je hoofd als alles klaar is. Maar niet getreurd als je op het punt staat te bevallen terwijl de verhuisdozen nog niet zijn uitgepakt. Dat heb ik in mijn carrière als verloskundige nogal eens meegemaakt. Mannen die op het einde van de zwangerschap pas op het nippertje klaar waren met de verbouwing! In zo’n situatie is de beste oplossing om één gezellige kraamkamer te maken en verder de boel de boel te laten. Niet maar blijven jakkeren om alles klaar te krijgen voor de bevalling.

Tip!

Neem op tijd je rust om uitgerust aan je bevalling te beginnen. Hou je grenzen in de gaten, zowel die van je energie als die van je portemonnee! En onthoudt dit: een baby heeft eigenlijk vooral liefde, borsten en warmte nodig, de rest is luxe!

12 jaar geleden

Leuk! Ik herken mezelf echt in veel dingen!