Snap

Cervixslijm als ovulatie - graadmeter

Wat je cervixslijm je vertelt over je cyclus

Wist je dat cervixslijm een goede graadmeter kan zijn voor je ovulatie? Cervixslijm is slijm dat de klieren in je baarmoederhals en vagina maken, ook wel 'vaginale afscheiding' genoemd. Aan de hand van je afscheiding kun je het moment dat je vruchtbaar bent bepalen. Zo weet je dus wanneer het beste moment is om seks te hebben en zwanger te raken. Je ovulatie afmeten aan je cervixslijm vergt wel wat oefening. 

Wat zegt cervixslijm over je cyclus en ovulatie? 

Het cervixslijm kan je helpen om een beeld te krijgen van het verloop van jouw cyclus en de momenten dat je vruchtbaar bent (ovulatie). Het kan een manier zijn om je kansen te vergroten wanneer je zwanger wil worden. Als je er op gaat letten, zul je zien dat de structuur en zelfs de kleur gedurende de weken verschillend is.

Je vruchtbaarheid bepaalt hoe je cervixslijm is

De baarmoederhals (cervix) is de verbinding tussen de vagina en de baarmoeder en maakt slijmerige afscheiding aan. Door de toe- en afname van het hormoon oestrogeen tijdens de menstruatiecyclus verandert deze afscheiding wekelijks in kleur en samenstelling; van troebel naar transparant, van stug naar soepel en van nat naar plakkerig. 

De veranderingen in het cervixslijm zorgen ervoor dat het op bepaalde dagen van de maand de baarmoeder afsluit en op andere (vruchtbare) dagen juist weer een gemakkelijke doorgang is voor zaadcellen.

Cervixslijm voorafgaand aan de ovulatie

Tijdens het grootste deel van je menstruatiecyclus is het cervixslijm taai en dik en sluit het je baarmoeder af. Het vormt zo een ondoordringbare barrière voor allerlei soorten micro-organismen. Het cervixslijm is niet zichtbaar en geeft je een ‘droog’ gevoel.

Cervixslijm tijdens je ovulatie 

De eicel maakt rond het moment van de ovulatie een grote hoeveelheid oestrogeen aan, waardoor het cervixslijm krachtig, rekbaar en elastisch wordt. Het lijkt een beetje op rauw eiwit, je kunt er draden van trekken. In deze omgeving kunnen zaadcellen met gemak meer dan 48 uur overleven!

Cervixslijm na de ovulatie

Wanneer de ovulatie is geweest, daalt de hoeveelheid oestrogeen en wordt de hoeveelheid cervixslijm minder. Het wordt droger en voelt vaak wat korrelig aan. Het verandert dusdanig dat het niet meer toegankelijk wordt voor zaadcellen.

Hoe herken je je ovulatie met cervixslijm? 

Om het cervixslijm te onderzoeken, kun je het beste dagelijks twee schone, droge vingers in je vagina brengen, zo dicht mogelijk bij je baarmoedermond. (Doe dit niet als je net gevreeën hebt, dat kan verkeerde resultaten geven). Je pakt daar wat slijm en terwijl je je vingers uit je vagina haalt, hou je ze tegen elkaar. 

Je kunt het slijm beoordelen door ze weer voorzichtig uit elkaar te halen. Heb je dan een sliert tussen je vingers en is het slijm doorzichtig, dan ben je vruchtbaar. Hoe rekbaarder het slijm, hoe vruchtbaarder je bent. Je kunt aannemen dat je je ovulatie hebt gehad als de rekbaarheid weer afneemt.

Onderzoek jij je cervixslijm wel eens om je ovulatie te bepalen?