Ovulatie: wat is het en hoe werkt het?
Wij geven je handige tips voor als je zwanger wil worden!
Een ovulatie is noodzakelijk voor een zwangerschap, maar wat is het eigenlijk en hoe werkt het precies? Als je graag zwanger wil worden is het erg handig om te weten hoe de menstruatiecyclus in elkaar steekt en wanneer je vruchtbaarste dagen en je ovulatie zijn. Hieronder volgt daarover een uitleg.
Wat is ovulatie?
Een ander woord voor ovulatie is: eisprong. Het is als het ware het gereedkomen van een eicel uit de eierstok. De eicel baant een weg via de eileider naar de baarmoeder. Aangezien zaadcellen in het lichaam van de vrouw meerdere dagen in leven kunnen blijven, is het niet nodig om op de dag van de ovulatie seks te hebben om een bevruchting te laten plaatsvinden, oftewel: zwanger te kunnen raken. Zaad blijft gemiddeld 3 dagen leven, waardoor je dus vanaf 3 dagen voor de eisprong seks kunt hebben als je zwanger wil worden.
De ovulatie vindt plaats 20-48 uur na de start van de LH-piek (luteïniserend hormoon). Dit is de vruchtbaarste periode van de menstruatiecyclus en dus het beste moment om zwanger te worden. Dit proces vindt bij de vrouw één maal per menstruatiecyclus plaats, in het midden van de cyclus. Daarbij komt er in één van de twee eierstokken een eicel tot rijping. Dit wordt zo genoemd, omdat de ovaria niet rechtstreeks aan de eitrechter, en dus de eileider, vastzitten. Deze "hangen" namelijk met een vlies onder de trechter. De rijpe eicel moet dus bij de ovulatie een kleine "sprong" maken om in de eileider terecht te komen.
Na de ovulatie kan de eicel nog maar enkele uren bevrucht worden door een zaadcel om tot de ontwikkeling van een embryo te komen. In sommige gevallen komen er bij toeval twee eicellen tot rijping per cyclus. In geval van bevruchting kan op die manier een twee-eiige tweeling ontstaan.
Hoe herken je de ovulatie?
- Sommige vrouwen voelen de ovulatie. Zo hebben ze enkele uren zeurende steken aan de onderbuik;
- Door een ovulatietest te doen: bij de apotheek of drogist kun je ovulatietesten kopen. Deze lijken een klein beetje op zwangerschapstesten. Het LH (luteïniserend hormoon) is een hormoon dat de eisprong veroorzaakt. Ongeveer 24-36 uur vóór de eisprong, wordt de concentratie van het LH 10 tot 20 keer zo hoog. De ovulatietest meet de aanwezigheid van dit hormoon in de urine. De stijging van de LH-concentratie geeft aan dat je twee vruchtbaarste dagen zijn begonnen;
- De temperatuurmethode: dit doe je door iedere ochtend je temperatuur op te meten. Net na de eisprong is de lichaamstemperatuur 0,2 tot 0,5 graden hoger dan anders. Deze stijging wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron dat na de eisprong in het bloed komt. Wanneer je menstrueert, daalt je lichaamstemperatuur samen met het progesterongehalte. Wanneer je zwanger bent blijft de lichaamstemperatuur verhoogd;
- Je baarmoederslijmvlies goed bekijken: Je kunt vlak voor de eisprong van het slijm draden trekken. Dit elastische baarmoederhalsslijm zorgt ervoor dat de zaadcellen de baarmoederhals kunnen bereiken om zo verder de baarmoeder in te gaan. Zodra de eisprong voorbij is, verdwijnt ook het baarmoederslijm. De schaamlippen zijn verder ook vochtiger dan normaal;
- Berekenen: vrouwen met een regelmatige ovulatie kunnen het zelf berekenen.
Problemen met de ovulatie?
Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor de eisprong (een keer) uitblijft. Wanneer je zwanger wil worden, en geen eisprong hebt of denkt te hebben, kun je dit met je huisarts bespreken.
Herken jij je ovulatie of gebruik je een bepaalde methode? Wij zijn benieuwd!