Snap

Sperma-allergie

Wat doe je als je allergisch bent voor sperma?

Een sperma-allergie is heel zeldzaam. Bij deze allergie reageert het lichaam op de samenstelling van het sperma. Zowel bij vrouwen als mannen kan dit voorkomen. Dit kan verschillende klachten veroorzaken. Hoe herken je het en wat doe je als je allergisch bent voor sperma?

Klachten vrouw bij sperma-allergie

Sperma-allergie (ook wel SPA genoemd, spermaplasma-allergie) uit zich bij vrouwen door klachten tijdens of na geslachtsgemeenschap. Deze klachten variëren van jeuk of een branderig gevoel in de vagina tot huiduitslag zoals netelroos. Bij orale seks kunnen klachten als opgezwollen tong en lippen voorkomen.

De klachten komen over het algemeen niet bij vrouwen voor wanneer zij gebruik maken van een condoom. Het blijkt dat de allergische reactie ontstaat wanneer een eiwit, aanwezig in het sperma, in contact komt met de huid van de vrouw. Bij gebruik van een condoom wordt dit contact vermeden.

Klachten man bij sperma-allergie

Bij mannen is de reactie lastiger te voorkomen. Wanneer het sperma de testikels verlaat en in de zaad- en urineleider terecht komt, treedt er een auto-immuun reactie op. Hierbij reageert het immuunsysteem op lichaamseigen stoffen en zorgt voor klachten die vergelijkbaar zijn met die van een pollenallergie: vermoeidheid, last van de spieren, een loopneus en rode ogen.

Een sperma-allergie bij de man wordt ook wel Post Orgasmic Illness Syndrome of POIS genoemd.

Wat kun je doen tegen een sperma-allergie?

De klachten die een vrouw krijgt bij een sperma-allergie, zijn te voorkomen door een condoom te gebruiken. 

Bij mannen kan een gewenningskuur (hyposensibilisatie) in het ziekenhuis uitkomst bieden. Hierbij wordt met regelmaat onderhuids verdund sperma ingespoten. Het lichaam kan op deze manier ‘wennen’ aan het sperma en zal het na verloop van tijd als lichaamseigen stof beschouwen.

Kan je kinderen krijgen als je allergisch bent voor sperma?

Als je allergisch bent voor sperma, is zwanger worden niet uitgesloten. Je kan de bovenstaande immunotherapie toepassen om tolerantie op te bouwen. Je moet hiervoor twee tot drie keer per week seks hebben en de man kan dan niet zijn volledige zaadlozing kwijt in de vrouw. Wat ook kan, is zwanger raken met IVF. Daar komt geen seks bij kijken. 

Eindelijk weer een goede nachtrust

Is jouw kind een slechte slaper en schrikt hij snel wakker? Ouders zweren bij het gebruik van white noise apparaten!

> Bekijk hier

Snap