Snap
  • Zwanger
  • zwangerschap
  • moederschap
  • eerlijkeblog
  • psycholoog
  • dewereldvanmeja
  • eerlijkeverhalen
  • geenrozewolk
  • Baby
  • Bevallingsverhalen
  • Bevalling
  • mamablogs

Moeder worden: meer dan er een stoeltje bijzetten

Het eerlijke verhaal door de ogen van een psycholoog

‘Ik wil me graag inschrijven voor een behandeling in jullie praktijk’. Ik heb een vrouw aan de telefoon die sinds drie maanden moeder is. Ze is verdrietig, angstig en vraagt om hulp. ‘Oei’, zeg ik eerlijk. ‘Ik moet even kijken op welke termijn dit kan. Het is erg druk’. Een vervelende boodschap, want ik voel dat ik tekortschiet. Het blijkt echter een belangrijke interventie. ‘Het klinkt misschien gek, maar dit helpt me zo’, zegt ze opgelucht. ‘Ik ben dus niet de enige’. Nee, dat is ze zeker niet.

Dagelijks zien wij vrouwen - en gelukkig ook steeds meer mannen - met psychische klachten rondom het ouderschap. Eén ding wordt ons steeds duidelijker: de transitie naar het moederschap is veel meer dan van niet-moeder naar moeder worden. Moeder worden betekent niet dat we er gewoon een (kinder)stoeltje bijzetten. Nee, het verandert je wezenlijk. Wat zou het helpen als we ons bewuster zijn van deze grote verandering en belangrijker nog, dat we onszelf de tijd gunnen om te wennen. Wennen aan je kindje, aan het moeder zijn, aan de veranderende relatie, je nieuwe lijf, het aangepaste leefritme. 

Moeder worden betekent niet dat we er 'gewoon' een (kinder)stoeltje bijzetten.'

Ik ben Mirjam Meek, voormalig verloskundige en klinisch psycholoog. Samen met mijn collega Kim Ellen Jager runnen wij onze psychologiepraktijk MeJa. Op 23 maart komt mijn boek uit: De verwachting voorbij

Voor Mamaplaats gaan we bloggen en geven we jullie een inkijkje in onze praktijk. Uiteraard anoniem, want de privacy van onze cliënten staat buiten kijf. Elke twee weken schrijven we een verhaal uit de praktijk in de column Het dagboek van de Psycholoog. Door mee te lezen profiteer je op afstand mee van de behandeling. Dat is winst, toch? 

Je zult verhalen herkennen en voelen dat je niet alleen staat. Je voelt medeleven met andere moeders en gaandeweg leer je steeds meer over alle facetten van het moederschap. Je leert anders kijken. Misschien milder. De lat ligt zo ongelooflijk hoog! 

Disclaimer: alle verhalen zijn samengesteld uit onze ervaringen en betreffen geen specifieke client.

Welke onderwerpen zien jullie graag terug in onze blogs? Laat het ons weten in de reacties.


Leestips van Dagboek van de Psycholoog: 

1. Éindelijk zwanger, maar wel zonder blijdschap

2. Twee kinderen, in verwachting én een affaire


1 jaar geleden

Wat leuk! Ik kijk eens goed naar de foto en denk huh, dat is Mirjam! Oud collega ggz 😁

1 jaar geleden

Ha Margriet!

1 jaar geleden

Onze dochter was 2,5 ten tijde can de diagnose (opname van 8dagen) wat een rollercoaster. Inmiddels hebben we onze draai gevonden en het meestal geaccepteerd. Ooit heeft iemand het omschreven als een vervelend huisdier waar je altijd rekening mee moet houden. Dat dekt wel de lading. Je leert ermee leven en je kunt er mee leven! Sterkte de komende tijd. Het begin is zwaar, maar het wordt iets beter 😘

1 jaar geleden

Wauw! Natuurlijk niet toevallig dat dit bovenaan staat wanneer ik me aanmeld om een nieuw post toe te voegen aan mijn pagina over hoe lastig ik het momenteel vind. Ik ben heel benieuwd en lees graag mee.

1 jaar geleden

Dag Lotte, ik hoop dat je er wat uit kan halen. Heb je al eens gekeken op www.dewereldvanmeja.nl?

1 jaar geleden

Interessant! Hoe ga je ermee om als papa nauwelijks betrokken is? Zelfs een luier verschonen vind hij te lastig! Terwijl hij de oudste wel steeds meer verzorgd (2 jaar)

1 jaar geleden

Daar zullen we ook een keer een blog over schrijven.