Snap
  • moeder
  • cyclus
  • zwangerworden

Alles over de vrouwelijke cyclus

De menstruatiecyclus uitgelegd

Feitelijk gezegd is de menstruatiecyclus een periodieke verandering in het lichaam van de geslachtsrijpe vrouw tussen de puberteit en de menopauze. Je cyclus begint op de dag dat er bloed uit je vagina komt, dit wordt ook wel 'ongesteld worden' of 'menstrueren' genoemd. Dit duurt doorgaans 4 tot 7 dagen. De gehele menstruatiecyclus duurt tussen de 21 en 35 dagen, met 28 dagen als gemiddelde. In dit artikel gaan we dieper in op de vrouwelijke menstruatiecyclus.

De vrouwelijke cyclus: verschillende fasen

Elke menstruatiecyclus bestaat uit twee fasen. Tijdens de eerste fase zullen de eicellen rijpen. Tijdens de tweede fase - direct na de eisprong - zullen de eierstokken progesteron aanmaken, waardoor de baarmoeder een eventueel embryo niet zal afstoten. 

Is er sprake van een periode langer dan zes weken tussen twee menstruaties, dan zal er niet altijd een eisprong plaatsvinden. Dit betekent feitelijk dat zwanger worden lastiger is dan bij een vrouw die elke drie tot vijf weken menstrueert. 

Ook bij een extreem korte cyclus - dat wil zeggen korter dan drie weken - is de kans op een zwangerschap kleiner. In deze gevallen kan het bijhouden van een temperatuurcurve hulp bieden bij het bepalen van het moment van eisprong.

In de meeste gevallen is de hoogste vruchtbaarheid twee weken voor de menstruatie. Ook bij een korte of lange cyclus zal het moment van eisprong ongeveer veertien dagen voor de volgende menstruatie plaatsvinden. 

De vrouwelijke cyclus en de vruchtbare periode

Om te berekenen wanneer je vruchtbare periode is, kun je gebruik maken van een vruchtbaarheidswijzer. Deze wijzer, die te vinden is op het internet, geeft diverse cyclussen weer met daarin gemarkeerd wanneer de vruchtbare periode is. Let wel, dit geldt alleen voor vrouwen met een regelmatige cyclus.

Is er sprake van een onregelmatige cyclus dan kan een temperatuurcurve hulp bieden bij het bepalen van de vruchtbare periode. In de periode direct na de eisprong is namelijk een hogere lichaamstemperatuur te meten. Wel is het zo dat er factoren zijn die deze temperatuur kunnen beïnvloeden, zoals alcoholgebruik en ziekte. Daarnaast is het voor een betrouwbaar resultaat van belang om elke ochtend op hetzelfde tijdstip te temperaturen. 

Lees ook: zo werkt de temperatuurmethode.

Hulpmiddelen

Soms is het door bijvoorbeeld een onregelmatige cyclus lastig om de dag van eisprong te berekenen. In dit geval kun je altijd terugvallen op diverse hulpmiddelen. De meeste bekende is de ovulatietest. Deze checkt de LH-waarde in je urine. Aan de hand daarvan is je vruchtbaarheid te bepalen. 

Je doet deze ovulatietest elke dag rond de datum dat je je eisprong verwacht, bij voorkeur elke dag op hetzelfde tijdstip. De ovulatietest geeft dan aan of je in je vruchtbare periode zit zodat je je kans op een zwangerschap kan vergroten.

In de video hieronder legt Etos nog eens uit welke fases er allemaal zijn en waar die invloed op hebben.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.