Ovulatie: temperatuurmethode
Bij de temperatuurmethode ga je dagelijks je lichaamstemperatuur bijhouden om zo je eisprong of ovulatie te vinden voor vruchtbare dagen met als doel: zwanger worden. Tijdens je ovulatie of eisprong ben je vruchtbaar. Als je tijdens je je vruchtbare dagen geslachtsgemeenschap hebt, vergroot je de kans op een zwangerschap. In dit artikel vertellen we je graag hoe de ovulatie temperatuurmethode werkt.
Wil je zwanger worden? Dan ben je vast bezig met het bijhouden van je ovulatie en eisprong, om zo je vruchtbare dagen te vinden. Een manier om je ovulatie of eisprong te vinden, is de temperatuurmethode. In dit artikel vertellen we hoe de ovulatie temperatuurmethode werkt.
Ovulatie (eisprong)
Een maal per menstruatiecyclus vindt de ovulatie plaats. Op dat moment verlaat een rijpe eicel de eierstok en is dan klaar voor bevruchting. Een eicel overleeft gemiddeld maar 24 uur, dus ben je eigenlijk maar 1 dag per maand op zijn vruchtbaarst.
Meestal vindt de ovulatie ongeveer 14 dagen voor de menstruatie plaats. Als je een regelmatige cyclus hebt, zou je ongeveer kunnen bepalen wanneer dit is en wanneer je seks moet hebben om de meeste kans te hebben om zwanger te raken.
Echt nauwkeurig is deze methode niet, omdat bij de meeste vrouwen de eisprong en menstruatie toch nog wel eens een dag willen verspringen.
Natuurlijk zijn er allerlei testen op de markt om te kunnen testen wanneer je ovulatie plaatsvindt, maar deze zijn vaak prijzig. Een goedkopere methode en een redelijk nauwkeurige methode is de temperatuurmethode. Deze kun je toepassen bij zowel een regelmatige als een onregelmatige cyclus.
Ovulatie temperatuurmethode
Bij de temperatuurmethode ga je dagelijks je lichaamstemperatuur bijhouden. Begin op de eerste dag van je menstruatie. Dit moet je doen op een vast tijdstip op de dag, het liefst ’s ochtends na het ontwaken, omdat je dan nog geen activiteiten hebt verricht die de lichaamstemperatuur zouden kunnen verhogen.
Het is ook belangrijk dat je iedere dag dezelfde digitale thermometer gebruikt (het liefst met twee cijfers achter de komma), omdat deze onderling nog wel eens afwijkingen kunnen vertonen. Je meet je temperatuur bij voorkeur rectaal. Dit is de meest betrouwbare manier om je lichaamstemperatuur nauwkeurig te meten.
Schrijf je temperatuur vervolgens iedere dag op. Op het moment van de eisprong zakt bij veel vrouwen de temperatuur iets (niet bij iedere vrouw) en na de ovulatie stijgt de temperatuur met 0,2 tot 0,5 graad. Als je dit een aantal maanden bijhoudt kun je dus een patroon gaan ontdekken in je cyclus en zo gaan bepalen wanneer je je eisprong zou moeten hebben.
Nadelen temperatuurmethode
Hieronder volgen een aantal nadelen van de temperatuurmethode.
- Het is niet nauwkeurig: op het moment dat je een hogere temperatuur meet, heb je je eisprong al gehad. Je bent dan eigenlijk al te laat. Als je het een aantal maanden volhoudt, zou je wel moeten kunnen inschatten wanneer de ovulatie plaats zou moeten vinden.
- Het is tijdrovend: het duurt lang, zeker een aantal maanden, voordat je een patroon kan ontdekken in je cyclus en dus kunt bepalen wanneer je je eisprong hebt.
- Je moet erg consequent zijn: je moet heel consequent zijn in het tijdstip waarop je je temperatuur meet. Dat kan dus betekenen dat je in het weekend je wekker moet zetten.
Werkt de temperatuurmethode goed?
De temperatuurmethode is een goede methode om te kunnen bepalen wanneer je ovulatie plaatsvindt, mits je consequent iedere dag dezelfde handelingen verricht. Pas wel op dat het teveel bezig zijn met zwanger worden niet in je nadeel gaat werken. Het kan namelijk een behoorlijke druk op jezelf, je partner en jullie relatie leggen.
Heb jij ervaring met de temperatuurmethode?