Snap

Vruchtbare dagen, het beste moment om zwanger te worden

Als je bezig bent met zwanger worden, wil je natuurlijk weten wat je vruchtbare dagen zijn. Zodat je de beste kans hebt op het verwekken van een baby. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen wanneer jouw ovulatie (ook wel eisprong genoemd) plaatsvindt. In dit artikel vertellen we je alles over jouw vruchtbare dagen.

Wanneer zijn je vruchtbare dagen?

Tijdens je ovulatie komt er een rijpe eicel uit één van de eierstokken. Dit gebeurt na je menstruatie en vindt normaal gesproken 1 keer per maand plaats, op de helft van de cyclus. Dit is het beste moment om seks te hebben als je zwanger wilt worden.

De meest vruchtbare dagen zijn de dag voor je ovulatie en de dag zelf. Bij vrouwen die een cyclus hebben van 28 dagen, is dat rond dag 14. Als je een onregelmatige cyclus hebt, is het moeilijker om te weten wanneer je meest vruchtbare periode is. Soms kan de eicel die op springen staat worden tegengehouden door stress en ziekte.

De ovulatietest: meten is weten

Bij een onregelmatige cyclus is het lastiger om te bepalen wanneer je vruchtbaar bent. Een handig hulpmiddel is een ovulatietest. Het gebruik is hetzelfde als een zwangerschapstest. Je meet je vruchtbaarheid af aan je urine. Een dag voor je meest vruchtbare dag komt het LH- hormoon vrij. De ovulatietest meet de hoeveelheid van het hormoon in je urine en zo weet je wanneer je je eisprong hebt.

Vruchtbare dagen berekenen

Heb je een zwangerschapswens dan kun je je vruchtbare dagen ook bepalen met temperatuurmeting. Je temperatuur zal op de dag van je eisprong een paar graden stijgen. Na drie dagen moet de temperatuur minimaal 0,2 graden zijn gestegen, dan weet je dat je eisprong echt is geweest.

Wanneer je deze methode gebruikt is het belangrijk dat je altijd rond dezelfde tijd meet. Bijvoorbeeld op het moment dat je opstaat.

Deze manier van meten wanneer je vruchtbare periode is, heeft een nadeel. Je temperatuur stijgt op de dag van de eisprong. De dag vóór je eisprong, waarop je ook vruchtbaar bent, mis je dan op deze manier. Bovendien kunnen ruzie, ziekte of stress je temperatuur beïnvloeden.

Geen vruchtbare dagen

Sommige vrouwen hebben helemaal geen ovulatie. Men spreekt dan van annovulatie. Dit is een veel voorkomende reden voor onvruchtbaarheid. Dit hormonale probleem wordt veroorzaakt door de hypofyse of hypothalamus. De afgifte van hormonen (FSH en LH) gaat dan niet goed. Hierdoor worden de eicellen niet gestimuleerd om te rijpen en komt er geen eisprong.

Andere oorzaken van onvruchtbaarheid kunnen zijn: alcohol, drugs, roken, overgewicht, ondergewicht, stress en medicijnen. In sommige gevallen kun je hier verandering in brengen, waarmee je de kans op zwangerschap weer verhoogd.

Meet jij je vruchtbare dagen en hoe doe je dat? Reageer ook!