Hoe weet je wanneer je ovulatie begint?
En wat is een ovulatie? Wij vertellen je er alles over!
Ovulatie is een ander woord voor eisprong. Tijdens de ovulatie ben je vruchtbaar en dat is hét moment om te vrijen. Dan is namelijk de grootste kans dat je zwanger raakt. Als je dus zwanger wil worden, is het handig om te weten wanneer je ovulatie is.
De menstruatiecyclus en vruchtbaarheid
Vaak wordt gedacht dat je ovulatie op de 14e dag na je éérste menstruatiedag plaats vindt. Dit is alleen voor iedere vrouw anders. Per vrouw kan verschil zitten in de lengte van de cyclus, maar ook in de folliculaire fase - de fase vóór je eisprong - en de luteale fase - de fase ná je eisprong.
Over het algemeen duurt de ovulatie gemiddeld 10- tot 14 dagen voor aanvang van je nieuwe menstruatie. Maar omdat ook de folliculaire fase van je cyclus niet bij iedereen hetzelfde is, heeft de ene vrouw op cyclusdag 14 haar eisprong, terwijl een ander dat pas op cyclusdag 20 heeft. Er zijn verschillende manieren om uit te vinden wanneer jouw ovulatie of eisprong is, en wanneer je dus vruchtbaar bent.
Wat zijn de signalen bij mijn ovulatie?
Sommige vrouwen voelen rond de eisprong een menstruatieachtige pijn, of steken in hun baarmoeder. Dit kan een indicatie zijn dat de eisprong eraan komt. Ook je borsten kunnen voller of strakker aanvoelen en je libido stijgen. Maar ook hierin geldt weer: per vrouw is dit verschillend.
Als je eisprong dichter bij komt, zul je merken dat je meer cervixslijm verliest dan in het begin van je cyclus. Ook verandert je slijm van kleur en textuur. Net na de ongesteldheid is er weinig slijmverlies. Als je het slijm ziet, lijkt het troebel en is het niet rekbaar tussen je vingers. Hoe dichter bij je eisprong, hoe helderder en elastischer het slijm. Je kunt er draden van trekken tussen je vingers. Ná de eisprong wordt het slijmverlies weer minder en het slijm weer troebel.
Wat is een ovulatietest?
Om zo goed mogelijk te weten te komen wanneer je eisprong plaatsvindt, kun je ook ovulatietesten gebruiken. Een ovulatietest meet de aanwezigheid van LH, luteïniserend hormoon - een hormoon dat ervoor zorgt dat de eicel rijpt en vervolgens springt in je urine. Er is altijd wel LH aanwezig in de urine, maar als je eitje springt, is de hoeveelheid LH ineens veel sterker aanwezig. Voor deze testen gebruik je geen ochtendurine, omdat de LH-piek pas later op de dag plaatsvindt.
Je kunt de testen gebruiken om een duidelijk beeld te krijgen wanneer je eisprong eraan komt. Pas als de testlijn net zo donker of donkerder is dan de controlelijn, is de test positief en zal de eicel binnen 48-uur springen. Daarna zal de testlijn op de test ook weer lichter worden.
Temperaturen om je vruchtbaarheid te meten
Een andere methode om duidelijkheid in je cyclus te krijgen en je eisprong op te sporen, is 'temperaturen'. Dit houdt in dat je elke dag in de ochtend, op het hetzelfde tijdstip, je basale lichaamstemperatuur opmeet. Dit kun je het beste anaal opmeten, dat is het accuraatst.
Als je je lichaamstemperatuur opmeet, zul je zien dat je temperatuur net vóór je eisprong een klein beetje daalt en net ná je eisprong een beetje stijgt. Om je eisprong zo goed mogelijk te berekenen, kun je het beste je cyclus enkele maanden goed monitoren. Als je een duidelijk beeld hebt van het verloop van je cyclus, kun je op die manier je eisprong berekenen en rond die tijd vrijen om zo de kans op een zwangerschap te vergroten.
Zit jij op dit moment in je ovulatieperiode? Of ga jij nu een methode uitproberen om daar achter te komen?