Opruimen: Zo leer je het aan je kind
Samen met je kind opruimen en ze leren hoe dat moet
Opruimen blijft voor veel kinderen een uitdaging. Misschien herken je wel het bekende plaatje op internet: een moeder met een wijzend vingertje en de tekst 'I hope you step on a Lego'. Als je zelf ouder bent, snap je direct waarom dit zo (niet) grappig is. Het is namelijk ongelooflijk pijnlijk om op een Lego- of Duploblokje te stappen!
Ligt jouw huiskamer ook vol met blokken en ander speelgoed? Is je vloerkleed amper zichtbaar door de zee van autootjes en poppen? En ben jij degene die 's avonds op de knieën ligt om het speelgoed onder de bank vandaan te vissen? Dat hoeft niet langer! Samen met je kind kun je opruimen en ze leren hoe het moet, op een manier die voor jullie beiden werkt.
Opruimen met je kind: maak er een spelletje van!
Je kunt al op jonge leeftijd beginnen met het leren opruimen. Dreumesen zijn van nature nieuwsgierig en vinden bijna alles leuk, dus waarom niet van opruimen een spelletje maken? Met een grote bak of mand kun je eenvoudig het speelgoed opruimen. Gooi een paar speeltjes in de bak en zeg vrolijk tegen je dreumes dat jullie nu gaan opruimen. Nodig je kleintje uit om hetzelfde te doen. Je zult merken dat je dreumes het geweldig vindt om mee te doen! Heb je dit een paar keer samen gedaan? Probeer dan eens wat er gebeurt als je zegt: “Ga maar opruimen!” Grote kans dat je dreumes zelf speelgoed in de mand gaat doen. Zo maak je van opruimen een leuke en leerzame activiteit. Ook met oudere kinderen kun je opruimen speels aanpakken. Maak er een wedstrijdje van: wie heeft als eerste alle Duplo in de bak gedaan? Of verdeel de huiskamer in tweeën en kijk wie als eerste zijn helft heeft opgeruimd. De winnaar krijgt misschien een klein prijsje of gewoon de eer! Op deze manier wordt opruimen niet alleen effectief, maar ook leuk voor het hele gezin. Kinderen motiveren om op te ruimen is een stuk makkelijker als ze het niet alleen hoeven te doen. Hebben meerdere kinderen samen gespeeld? Laat ze dan ook samen opruimen. Natuurlijk kun je als ouder ook een handje meehelpen, maar zorg ervoor dat je niet de enige bent die uiteindelijk alles opruimt. Duidelijke afspraken maken is daarbij heel belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen dat jij de autootjes opruimt, terwijl je kind alle boekjes netjes terugzet in de boekenkast. Zo verdelen jullie de taken en voelt je kind zich betrokken. Om opruimen minder overweldigend te maken, is het slim om het van tevoren aan te kondigen. Zeg bijvoorbeeld: “Over vijf minuten gaan we opruimen.” Zo krijgt je kind de tijd om zich mentaal voor te bereiden en komt het niet als een verrassing. Een kookwekker kan hierbij handig zijn; stel deze in op vijf minuten en spreek af dat als de wekker gaat, het tijd is om op te ruimen. Dit maakt de overgang van spelen naar opruimen duidelijker en makkelijker voor je kind. Je kunt je kind ook leren om tijdens het spelen op te ruimen. Dit betekent dat wanneer je kind klaar is met het spelen met autootjes en vervolgens een puzzel wil maken, de autootjes eerst moeten worden opgeruimd voordat de puzzel uit de kast mag. Dit kun je al vroeg aanleren, waardoor het eerder een gewoonte wordt. Zo voorkom je dat er te veel speelgoed tegelijkertijd rondslingert, wat het opruimen uiteindelijk een stuk eenvoudiger maakt. Deze methode is vooral handig voor kinderen die baat hebben bij rust en overzicht. Door het aantal spullen dat tegelijkertijd op de grond ligt te beperken, creëer je een omgeving waarin je kind zich beter kan concentreren en minder snel overweldigd raakt. Het is een eenvoudige, maar effectieve manier om het opruimen makkelijker en meer gestructureerd te maken, zowel voor jou als voor je kind.Je kind leren opruimen is afspraken maken en samen doen
Opruimen tijdens het spelen
Maak het je kind makkelijk en overzichtelijk
Maak opruimen makkelijk door een vaste plek voor speelgoed te creëren. Dit kan een grote mand of speelgoedkist zijn waarin alles past, maar je kunt ook kiezen voor aparte bakken voor verschillende soorten speelgoed, zoals een bak voor Duplo, een bak voor autootjes, en een bak voor poppen. Zo wordt het niet alleen makkelijker om op te ruimen, maar ook overzichtelijker voor je kind. Ze weten precies waar alles thuishoort en hoeven niet in een grote kist te graven op zoek naar dat ene autootje als er een speciale bak voor auto’s is.
Tip: Kijk eens bij IKEA voor betaalbare opruimoplossingen! Ze hebben veel praktische en kindvriendelijke opbergmogelijkheden die perfect zijn voor het organiseren van speelgoed.
En… last but not least: staar je niet blind op de rommel. Kinderen leren enorm veel door te spelen, en daar hoort een beetje chaos bij. Het is niet erg als het speelgoed een keer blijft liggen; dan ruimen we het de volgende dag wel weer op. Let it go!
malinili
Duidelijk een 'gevalletje' jong geleerd... ;-) Hier gaat het vaak uit zichzelf en - zo niet - dan wordt er altijd meegeholpen. Het enige is dat ze gewoon teveel speelgoed hebben en we op een gegeven moment niet meer weten waar we het moeten opruimen :-)
yvetje
Hahaha, dat is hier wel een puntje ja ;) En voor het grootste gedeelte ben ik daar zelf ook wel verantwoordelijk voor.... Ik vind het nou eenmaal makkelijker om het zelf te doen, omdat ik juist van die bakken heb met het speelgoed gesorteerd en dan vervolgens alles bij elkaar ligt en ze het dan nog niet kunnen vinden ;) Met tijd en wijlen moeten ze wel wat doen hoor en dat doen ze ook prima, zoals iets opruimen voordat ze met wat anders beginnen, Op dat soort momenten denk ik dat ik dat vaker moet doen en toch sluipt het er weer in, dat hun al op bed liggen en het beneden nog een rommel is, maar goed als dat het ergste is.....