Snap
  • speelgoed
  • inclusief
  • tips

7x inclusief speelgoed voor jouw kleintje

Van LEGO tot Barbie; er is voor ieder wat wils

Inclusief speelgoed is niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het helpt kinderen om vanaf jonge leeftijd te leren dat iedereen uniek is en dat verschillen gevierd mogen worden. En natuurlijk, het blijft gewoon heerlijk om mee te spelen! Hier is onze top 7 van het leukste inclusieve speelgoed dat je in Nederland en België kunt vinden.

Door met deze speeltjes te spelen, ontwikkelt je kind empathie en begrip, terwijl het tegelijkertijd lekker kan blijven spelen en leren. Jonge kinderen hebben namelijk de geniale gave door al die diversiteit heen te kijken. Daarnaast biedt speelgoed dat aansluit bij de kinderen zelf hen meer herkenning. 

Wat betekent inclusiviteit?

Inclusiviteit betekent dat mensen met allerlei kenmerken, voorkeuren en achtergronden welkom zijn, én dat we er alles aan doen om ze in de maatschappij te betrekken. Soms is hiervoor iets extra’s nodig zodat iemand toch kan deelnemen. Denk aan een rolstoelvriendelijk klaslokaal, een koptelefoon of brailleboeken.

Speelgoed is daarbij net zo belangrijk. Hoe fijn als bijvoorbeeld een kind met een handicap zich kan herkennen in het speelgoed waarmee het speelt of dat een peuter met een donkere huidskleur met speelgoed kan spelen in dezelfde kleur in plaats van steevast zalmroze. Het heeft een niet te onderschatten invloed op de mentale gezondheid van kinderen. 

1. Barbie fashionista met syndroom van down 

Barbie blijft vernieuwen! Deze Barbie met het syndroom van Down maakt diversiteit zichtbaar en leert kinderen dat iedereen bijzonder is. Dit is meer dan gewoon een pop; het is een mooie les in acceptatie en inclusiviteit.

2. LEGO braille bricks

Laat je kind spelenderwijs braille leren met deze innovatieve LEGO-set. Hoewel het speciaal ontworpen is voor slechtziende kinderen, kan iedereen er plezier aan beleven en tegelijkertijd leren over visuele beperkingen.

3. Lottie Dolls – Mia de dierenfotograaf

Mia, met haar cochleair implantaat, is niet alleen een pop, maar een inspirerend rolmodel voor kinderen. Ze combineert wetenschap met inclusiviteit en moedigt kinderen aan om nieuwsgierig en begripvol te zijn.

4. Playmobil grootouders met kleinkinderen

Deze Playmobil-set laat kinderen kennismaken met beperkingen op een positieve manier. De grootouders met rollator tonen dat leeftijd of beperkingen geen barrière hoeven te zijn voor een actief leven.

5. Kinderboek ''Alles over diversiteit''

Dit kleurrijke boek legt uit wat diversiteit betekent op een manier die kinderen begrijpen. Het boek behandelt verschillende thema's zoals huidskleur, geloof, en gender, en leert kinderen respectvol om te gaan met verschillen. Perfect om voor te lezen voor het slapengaan of in de klas.

6. Colour me kids - waskrijtjes skin colours

Met deze waskrijtjes in diverse huidtinten kunnen kinderen zichzelf en hun vrienden nauwkeuriger tekenen. Het helpt hen begrijpen dat iedereen uniek is, en leert hen waardering voor diversiteit. Het is een simpele maar krachtige manier om inclusiviteit in het dagelijks spel te brengen.

7. Diversiteit vilten hand poppen sets

Deze vilten handpoppen zijn er in verschillende etnische achtergronden en bieden eindeloze mogelijkheden voor fantasierijk spel. Kinderen kunnen hun eigen verhalen creëren en tegelijkertijd meer leren over de verschillende culturen en achtergronden. Het is een geweldige manier om diversiteit op een speelse manier te introduceren.

Snap

Lees meer: 10x inspirerende kinderboeken met diversiteit

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.