Snap
  • kinderboeken
  • diversiteit
  • inclusief
  • opvoeden

10x inspirerende kinderboeken met diversiteit

En waarom dit zó belangrijk is

Als ouder wil je dat je kinderen begripvol en open-minded opgroeien. Een mooie manier om dit te stimuleren is door ze voor te lezen uit boeken die diversiteit laten zien. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?

In kinderboeken zien we nog steeds veelal traditionele witte gezinnen en stereotype meisjes in jurkjes en stoere jongens. Beetje achterhaald, toch? Tijd voor kinderboeken die de wereld om ons heen échtweerspiegelen! Diversiteit in kinderboeken helpt namelijk bij het bevorderen van inclusie en acceptatie. Het laat kinderen kennismaken met verschillende culturen, gezinssamenstellingen en identiteiten, waardoor hun begrip voor anderen groeit. Ook bieden diverse boeken rolmodellen waar alle kinderen zich mee kunnen identificeren, ongeacht hun eigen achtergrond. Hier zijn 10 kinderboeken die diversiteit omarmen:

1. Maar HOE dan?! Samen lezen over lichaam, liefde en baby's maken - Philippine van der Goes & Karin Middelburg

Wil je antwoorden geven op vragen als 'Hoe worden baby's gemaakt?' en 'Hoe voelt het om verliefd te zijn?' Dan is 'Maar HOE dan!?' precies wat je zoekt! Dit boek behandelt onderwerpen zoals lichamelijke verschillen, diversiteit, verliefdheid, vrijen, zwangerschap en verschillende families. Het zit boordevol leuke weetjes, interactieve tips en vragen om over na te denken.

2. Julian is een zeemeermin - Jessica Love

Julian ziet op een dag drie zeemeerminnen, en vanaf dat moment is niets meer zoals het was ... Zijn grootste wens? Een zeemeermin worden. Maar wat vindt zijn oma daar eigenlijk van?

3. Gebakken rijst met van alles en nog wat!!! - Reza Kartosen-Wong

In dit spannende verhaal staat er een kookwedstrijd op school op het programma. Na dagenlang twijfelen, weet Yuna eindelijk wat ze gaat maken: Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat. Maar tot haar grote schrik is er in haar hele huis geen rijst te vinden! Yuna roept de hulp in van haar vrienden Louise, Omar en Simone. Zullen ze op tijd rijst kunnen vinden voor het gerecht?

4. Het lammetje dat een varken is - Pim Lammers

In de wei grazen de schapen rustig in hun mooie, witte vacht. Bij de poel zie je de varkens liggen, heerlijk rollend door de modder. Plotseling zit er een lammetje in die modder. Dat verbaast zowel de schapen als de varkens. "Ik ben een varkentje," zegt het lammetje. Dat klinkt toch wel een beetje vreemd, nietwaar?

5. Mijn schaduw is roze - Scott Stuart

"Mijn Schaduw is Roze" is een prachtig prentenboek dat gaat over genderidentiteit, zelfacceptatie, gelijkheid en diversiteit. Het verhaal is geïnspireerd op de ervaringen van auteur Scott met zijn eigen zoon, die net als het hoofdpersonage dol is op prinsessen, feeën en andere dingen die vaak als 'niet voor jongens' worden beschouwd.

6. Prinses Kevin - Michaël Escoffier

"Prinses Kevin" is een geestig prentenboek over een jongen die zich graag als prinses verkleedt, ongeacht wat anderen daarvan vinden! Kevin laat zich niet uit het veld slaan door de lachende reacties van anderen. Hij leent een jurk, juwelen en hakken van zijn zus, wat make-up van zijn moeder, en voilà, Kevin is een prinses! Waarom zouden alleen meisjes zich als prinses mogen verkleden? Kevin is vastberaden om te laten zien dat je jezelf mag zijn en trots mag zijn op je eigen keuzes.

7. Het meisje met twee vaders - Mel Elliott

Bij Nova in de klas komt er een nieuw meisje, wat spannend is! Ze sluiten al snel vriendschap. Op een dag ziet Nova dat het de vader die Mathilde naar school brengt, anders is dan die van de dag ervoor... Mathilde vertelt dat ze geen vader en moeder heeft, maar twee vaders. Nova denkt aan haar eigen grappige, lieve vader die dol is op zoetigheid... en nu zijn er dan twee van?

8. Lotje - Dick Bruna

Lotje zit in een rolstoel, maar dat weerhoudt haar er niet van om met andere kinderen te spelen. In het begin willen ze haar niet laten meedoen met het balspel, maar al snel ontdekken ze hoe goed Lotje eigenlijk is.

9. Ik ben bruin! - Ashok Banker

Een mooi boek met mooie illustraties waarmee kinderen van kleur zich mee kunnen identificeren. Ik ben trots op mijn huidskleur. Ik ben mooi en uniek. Ik heb deze tekening met liefde gemaakt. Ik heb deze woning met zorg gebouwd. Ik heb deze computer met passie ontworpen. Ik heb de finish van deze marathon gehaald. Ik heb deze prijs verdiend met hard werken. Ik ben bruin en ik ben fantastisch. Ik ben net als jij.

10. Welkom bij ons thuis - Moira Butterfield

Wat drinken kinderen in Ethiopië? Welk geluid maakt een Vietnamese kat? En wat betekent het Zweedse spreekwoord ‘Er staat geen koe op het ijs’? Ontdek alles – de verschillen, maar ook de overeenkomsten – over het leven van kinderen in andere landen.

Snap

Beeld: bol.com

Leestip: 5x beste boeken voor (aanstaande) vaders

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.