Snap
  • Voeding
  • voeding
  • suikervrij
  • opvoeden
  • moederzijn

Suikervrij opvoeden of niet?

Je kind suiker vrij opvoeden of niet? Ik zie het steeds vaker voorbij komen, ouders die er voor zijn of ouders die het niet zo veel uit maakt. 

Wij zijn zelf niet super bewust bezig met het feit suikervrij opvoeden. Tuurlijk geef ik haar nog geen bakken met chocolade en/ of snoep hier letten wij zeker op. En als ik iets suikervrij voor haar kan pakken van hetzelfde product dan doe ik dat ook wel. 

Maar de etiketten lezen etc dat is iets waar ik persoonlijk niet aan begin. Soms voel ik mij dan ook wel eens een “ loeder moeder “ helemaal nu anno 2022 het suikervrij opvoeden steeds meer aan bod komt. 

Gelukkig eet onze dochter ontzettend goed en gevarieerd, alleen gebeurd het dus gerust wel eens dat ze een beker limonade krijgt, of die paar lange vingers ( jup ook bomvol met suikers ) die borrel plank gevuld met lekkernij onze dochter is een echte Bourgondiër haha! Alles gaat dat mondje in!

Wij zijn zelf hierin zelf ook wat makkelijker, vandaag een beker limonade morgen starten wij weer met water. En zo bekijken wij het eigenlijk per dag zonder hier echt bewust over na te denken, het is zoals het is en het loopt zoals het gaat en heel eerlijk.. soms heb ik ook gewoon niet zo veel zin in een discussie met mijn dochter dat ze haar beker water moet drinken.. dus vul ik het maar met een heel klein laagje diksap / limonade. 

Daarbij wil ik wel aangeven dat ik het knap vind van ouders die hierin zo consequent kunnen blijven, als bijvoorbeeld andere kindjes wel dat zakje chips mogen en jouw kindje niet omdat dit niet past in jouw opvoeding. En dat is natuurlijk helemaal goed, iedereen doet het op zijn eigen manier. Maar ik heb hier wel bewondering voor. 

Ben jij juist bewust bezig met de suikers ? Of laat je het ook wat meer gaan? 

Ps. Deze foto is genomen op een kermis, het is natuurlijk weer niet zo dat onze dochter van 1,5 een suikerspin heeft gekregen 🤡 dat gaat mij ook te ver. 

's avatar
11 maanden geleden

Ik vind al die suikervrije en extreem gezonde opvoeringen allemaal een beetje overdreven. Iedereen zijn ding hoor. Maar een kind hoort een kind te zijn. En eerlijk mijn kinderen kregen met ander half echt wel een hapje suikerspin. Niet zo'n heel ding natuurlijk maar 2 of 3 hapjes. En de volgende dag dan wel weer opletten.

Margo van Cleef's avatar
2 jaar geleden

Wij letten op suiker. (Zoet beleg alleen in het weekend, koekje alleen bij bezoek, enz). Maar ook op soorten suiker: beter vruchtensuiker of echte suiker dan kunstmatige zoetstoffen. Maar zolang het geen extreme allergie betreft ook niet te panisch hoor. Dus een suikerspin op de kermis zou zomaar een keer kunnen 😅

Njommy's avatar
2 jaar geleden

Geen suikers hier. Zelf (maar) zwangerschapsdiabetes gehad, maar toen fameus moeten afkicken van de suiker en ik schrok enorm hoeveel suiker overal in zat en wat een negatief effect het had op een lichaam. Sinds ik minder suiker eet/drink ben ik energieker, gelukkiger, … Dus ik wil mijn zoontje niet al van kinds af aan suiker geven. Hij gaat nu net naar school en het is al “om zeep” 😅 Hij kreeg zijn eerste ijsje, kreeg al snoepjes als verjaardagstractatie (die heb ik wel doen verdwijnen),… Als ik tegen mensen zeg dat hij geen suiker krijgt, dan vinden ze het zielig. Ik begrijp niet dat suiker zo ingebakken zit in onze maatschappij en dat je raar bekeken wordt als ik zeg dat ik mijn kind gezond opvoed.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Maaikestaneke?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.