Snap
  • burn-out
  • Mama
  • mama burn-out

Zo herken je een mama burn-out

Hieronder 7 tekenen van een burn-out. Luister naar jezelf!

Het moederschap is prachtig, maar laten we eerlijk zijn, het kan soms ook heel uitdagend zijn. Het jongleren tussen werk, gezin en persoonlijke tijd kan behoorlijk vermoeiend zijn. Het is belangrijk om te weten wanneer je overweldigd raakt. Hier zijn wat eenvoudige signalen die je kunnen helpen een mama burn-out te herkennen. 

Vaak heb je het zelf pas door als het te laat is. Tenzij je let op deze signalen: ligt er een 'mommy burn-out' op de loer? Let op de volgende signalen:

  • Uitputting is je nieuwe normaal: Als je je constant uitgeput voelt, zelfs na een goede nachtrust, kan dat een teken zijn van een burn-out. Als zelfs een dutje geen verschil maakt, moet je luisteren naar je lichaam.
  • Weinig interesse of energie: Als de dingen waar je ooit van genoot nu geen vreugde meer brengen, kan dit een teken zijn van emotionele uitputting. Als zelfs de simpelste taken overweldigend lijken, is het tijd om hulp te zoeken.
  • Veranderingen in slaappatroon: Een veelvoorkomend teken van een burn-out is problemen met slapen. Of je nu moeite hebt met in slaap vallen of juist niet uit bed kunt komen, veranderingen in je slaappatroon zijn belangrijk om op te merken.
  • Opvliegendheid en irritatie: Als je merkt dat je kort lontje hebt, zelfs bij kleine dingen, kan dit wijzen op emotionele uitputting. Wees niet te streng voor jezelf, maar zoek wel hulp om met deze gevoelens om te gaan.
  • Terugtrekken uit sociale activiteiten: Als je jezelf steeds vaker terugtrekt uit sociale activiteiten die je ooit leuk vond, kan dit duiden op een burn-out. Het is belangrijk om verbonden te blijven met anderen, zelfs als het moeilijk lijkt.

  • Verwaarlozing van persoonlijke zorg: Als je merkt dat je de zorg voor jezelf negeert, zoals gezond eten, bewegen of ontspanning, kan dit een waarschuwingssignaal zijn. Het is essentieel om voor je eigen welzijn te zorgen.
  • Altijd schuldgevoelens: Als schuldgevoelens overweldigend worden, zelfs over kleine dingen, kan dit wijzen op een burn-out. Onthoud dat je geen supermama hoeft te zijn; het is oké om hulp te vragen.

Tips bij een mama burn-out

Als ouder wil je er natuurlijk altijd zijn voor je kinderen, maar soms kan het gewoonweg te veel worden. Een mama burn-out komt vaker voor dan je denkt en heeft meestal te maken met het niet genoeg tijd nemen voor jezelf. Maar maak je geen zorgen, met deze tips kom je weer helemaal bovenop:

  • Durf nee te zeggen: Je eigen rust is ontzettend belangrijk. Zeg daarom gerust wat vaker ‘nee’ tegen sociale afspraakjes en neem die tijd om zelf even op adem te komen.
  • Vraag om hulp: Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Vraag een familielid, vriend(in) of je partner om een paar uurtjes op de kinderen te passen. Veel mensen willen je graag helpen, vooral als je eerlijk vertelt hoe je je voelt.
  • Leg de lat minder hoog: De perfecte ouder bestaat niet, dus probeer die ook niet te zijn. Je hoeft niet elke dag een uitstapje te maken of je kind elke dag in bad te doen. Spelletjes thuis, samen tijd doorbrengen of een bezoek aan de speeltuin maken kinderen ook hartstikke blij.
  • Ontdek nieuwe, gezonde hobby’s: Probeer iets nieuws zoals yoga, schilderen of een cursus waar jij gelukkig van wordt. Een hobby die je rust geeft, helpt je om weer op te laden en iets voor jezelf te doen.
  • Zoek professionele hulp: Praten met een professional over je mentale gezondheid kan je enorm helpen. Zij hebben de kennis en ervaring om je weer op weg te helpen.

Luister naar jezelf en wees lief voor jezelf. Je bent het waard!

Leestip: op scholenjacht voor je kleintje?

's avatar
11 maanden geleden

De verloskundige schatte mijn tweede, iets zwaarder dan de eerste, zo rond de 3600. De vliezen braken met 41 weken. Er eas in het vruchtwater gepoept, dus op naar het ziekenhuis.

's avatar
11 maanden geleden

Ook daar werd de kleine rond 3600 gram geschat. Hij daalde echter niet goed in en na een aantal uur aan de monitor, werd hij onrustig. Er werd besloten tot een keizersnede, waar na nog een aantal foutjes uiteindelijk, gelukkig een gezonde jongen van ruim 4,5 kilo werd geboren.

's avatar
11 maanden geleden

Sinds wanneer laat mamaplaats dit soort berichten toe???

's avatar
11 maanden geleden

Bij mij werd 4 jaar geleden de diagnose fibroid en gecompliceerde endometriose gesteld. Mijn medische toestand was hartverscheurend omdat het menstruatiekrampen, een opgeblazen gevoel vóór de menstruatie en een lagere buikdruk veroorzaakte, wat resulteerde in zware menstruaties. Ik werd door mijn arts onderworpen aan verschillende medicijnen voor behandeling. Ondanks mijn bezoek aan verschillende artsen werd mijn gezondheid niet beter, want het enige wat ze konden zeggen en voorstellen was een operatie. Op het punt om het op te geven, ging ik naar internet om op zijn minst naar een behandeling te zoeken. Maar ik heb in plaats daarvan een geneesmiddel gevonden. Op internet las ik een getuigenis van een dame die fibroid had. Ze deelde een e-mailadres van dokter Ilekhojie die haar van kruiden en reinigingsproducten voorzag. Om een lang verhaal kort te maken: ik gebruik deze kruiden nu al drie weken en gelukkig leek alles in orde nadat ik het had ingenomen. Ik wou dat ik kon zeggen dat dit het einde is, want sindsdien heb ik geen symptomen meer gehad. Stel uzelf niet bloot aan nog meer gevaar, gebruik een kruidengeneesmiddel specifiek van Dr. Ilekhojie. Neem bij interesse contact met hem op via e-mail (gethelp05@gmail.com) en Telegram of Whatsapp +2348147400259

's avatar
11 maanden geleden

Wat is dit nou weer voor een fout e-mail adres. Niet intrappen

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.