Snap
  • Endometriose
  • gezondheid
  • wanneerzwangerwordennietvanzelfsprekendis
  • alszwangerwordennietlukt
  • aandoening

Endometriose: 1 op de 10 vrouwen heeft het!

Maar wat is endometriose precies?

Maar liefst 1 op de 10 vrouwen heeft endometriose in hun vruchtbare levensfase. Maar, wat is endometriose? Wat zijn de symptomen? En wat heeft endometriose voor gevolgen? In deze blog zullen we antwoord geven op al deze vragen. Vermoed je dat jij endometriose hebt of heb je juist nog nooit gehoord over endometriose, lees dan gauw verder! 


Wat is endometriose?

Endometriose komt bij veel vrouwen voor. Bij vrouwen met verminderde vruchtbaarheid kan dit oplopen tot 50%. Tóch is endometriose nog een relatief onbekende aandoening. Veel vrouwen zijn zich niet bewust dat ze endometriose hebben en blijven lange tijd rondlopen met klachten, soms wel jaren lang! 

Maar wat is endometriose precies? Tijdens de menstruatie kan er wat bloed met slijmvlies (endometrium) terugvloeien de buikholte in. Hierdoor kunnen levende cellen uit het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder nestelen. Deze stukjes baarmoederslijmvlies kunnen op andere plekken buiten de baarmoeder gaan groeien. Bijvoorbeeld op de eierstokken, eileiders of zelfs in de buik. 

Tijdens je menstruatie groeit je slijmvlies binnen de baarmoeder door de hormonen die dan vrijkomen. Dit geldt ook voor het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder. Het slijmvlies buiten de baarmoeder werkt namelijk nog exact hetzelfde als het slijmvlies binnen de baarmoeder. Het wordt dikker, breekt af en bloedt. Als je ongesteld bent kunnen er hierdoor kleine bloedingen ontstaan. Daarbij komt dat het endometrioseweefsel je lichaam niet kan verlaten. Hierdoor raakt het buikvlies en organen geïrriteerd, waardoor er littekenweefsel ontstaat. Bij zeer ernstige endometriose kunnen er vergroeiingen en verklevingen ontstaan.

Wat zijn de symptomen van endometriose?

Vrouwen met endometriose kampen vaak met verschillende klachten die moeilijk te diagnosticeren zijn als endometriose-klachten. Dit komt doordat de klachten vaak overeen komen met klachten tijdens een "normale"  menstruatie. Het verschil zit hem echter in de hevigheid van de klachten. Aangezien er bij huisartsen en specialisten ook nog sprake is van mindere bekendheid, worden symptomen vaak pas jaren na de eerste klachten herkend als endometriose.  

De gevolgen van endometriose

De klachten bij endometriose verschillen per vrouw. De mate van de endometriose zegt in dit geval niets over de klachten. Zowel lichte endometriose met ernstige klachten en heftige endometriose met geringe klachten komen geregeld voor. De plek waar de endometriose zich bevindt, zegt daarentegen wél veel over de klachten; het bepaalt namelijk welke klachten zich voordoen. Veel vrouwen hebben naast lichamelijke klachten ook last van psychische klachten als gevolg van deze aandoening.

Naast de vervelende klachten is er één mogelijk gevolg van endometriose; onvruchtbaarheid. Ongeveer een derde tot de helft van de vrouwen met endometriose heeft moeite om zwanger te raken. Dit komt door het endometrioseweefsel dat bijvoorbeeld de eierstok of eileider kan blokkeren. Vrouwen met milde tot matige vorm van endometriose kunnen meestal wel op een natuurlijke manier zwanger worden. In het algemeen geldt; hoe ernstiger en uitgebreider de endometriose, hoe groter de kans om niet zwanger te kunnen worden zonder medische hulp.

Symptomen van endometriose

Je ervaart veel pijn en krampen wanneer je ongesteld bent. Deze pijn is ook niet direct weg begint en eindigt niet op hetzelfde moment als je menstruatie. Deze pijn kun je al een paar dagen voor je menstruatie ervaren en kan aanhouden tot een aantal dagen erna.Tijdens je menstruatie bloed je hevig. Je kan ook last hebben van bloedingen voor of na je menstruatie (intermenstrueel bloeden).Je hebt eigenlijk altijd wel last van buikpijn. De ene dag zwakt dit iets af. De andere dag laait dit weer op.Je ervaart pijn bij het vrijen.Je hebt last van moeizame en pijnlijke ontlasting.Je verliest soms bloed tijdens de ontlasting.Je hebt pijn bij het plassen.Soms voel je een loze aandrang om te plassen.Je probeert als een tijd lang zwanger te raken maar dit lijkt maar niet te lukken.

Als je één of meer van deze symptomen ervaart, of als je heel erg last hebt van een van deze symptomen, zou je tijdens een afspraak met de huisarts kunnen vragen of de kans bestaat dat je endometriose hebt. Ze zullen waarschijnlijk meer duidelijkheid vragen rondom je klachten. Houd hierom voordat je naar de huisarts gaat een dagboekje bij waarin je jouw klachten opschrijft; wanneer doen deze klachten zich voor, hoe lang en hoe hevig. 

De behandeling van endometriose

Er zijn wel degelijk behandelingen mogelijk wanneer endometriose wordt vastgesteld. In eerste instantie worden de klachten van endometriose behandeld met anticonceptiemethodes zoals de pil, de pleister, de ring, een injectie, een staafje of spiraaltje. De hormonen die als anticonceptie worden gebruikt hebben namelijk een remmende werking op de klachten van endometriose.

Het medixijn GnRH (Gonadoptropine-releasing-hormoon agonisten) kan ook worden voorgeschreven. Dit zorgt ervoor dat de aanmaak van hormonen door de eierstokken worden verlaagd. De pijn die endometriose met zich meebrengt kan hierdoor worden verminderd.

Wanneer het effect van medicatie niet is of nauwelijks kan er voor gekozen worden om de enometriosespots operationeel te laten verwijderen. Na de operatie zal er wederom medicatie worden voorgeschreven om terugkomende enometriosespots te voorkomen.

Jouw huisarts kan er samen met jou ook voor kiezen om je door te verwijzen naar een fysiotherapeut, acupuncturist of psycholoog (mocht je lijden, naar aanleiding van endometrios, aan psychische klachten). 

Meer bewustzijn

Ondanks dat endometriose vaak voorkomt, is het dus nog een redelijk onbekende aandoening. Zoals je kon lezen wordt deze diagnose vaak pas heel laat gesteld. Het wordt vaker dan zou mogen afgeschreven op 'gewone' menstruatieklachten. Niet gek dus dat vrouwen aan zichzelf gaan twijfelen; "Overdrijf ik dan misschien? Hebben alle vrouwen zo veel last van hun buik tijdens hun menstruatie?" Sommige vrouwen durven misschien zelfs geen afspraak meer te maken bij de huisarts omdat ze al vaker met dezelfde klachten zijn langs geweest. Dat is niet de bedoeling!

Deel jouw ervaring met endometriose of lees Petra's verhaal:

'Wat dit ook betekent is dat je waarschijnlijk erg moeilijk, of zelfs nooit, zwanger zal worden...'

Loes Borgardijn's avatar
1 jaar geleden

sterkkte

's avatar
1 jaar geleden

Dan zou bij mijn toch de vraag zijn WAT als de keizersnede wel eerder uitgevoerd zou zij Heel veel sterkte

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.