Snap

Ovulatie berekenen

Ovulatie berekenen! Als je van plan bent zwanger te worden, is het wel zo handig als het moment van je ovulatie bij je bekend is.

Hoe kun je je ovulatie berekenen is vast één van de vragen die voorbij komt wanneer je je gaat richten op het zwanger worden. Wat is precies de ovulatie en waar moet je rekening mee houden? Hoe kun je deze berekenen en waar moet je rekening mee houden ? Hier lees je alles over het berekenen van je ovulatie.

Wat is de ovulatie precies?

De ovulatie is het moment waarop een rijpe eicel vrijkomt uit de eierstok. Wanneer deze dan bevrucht wordt door een zaadcel, is de kans op zwanger worden erg vergroot. Nu is het niet persé nodig om op dit moment seks te hebben, want zaadcellen blijven 1 à 2 dagen in leven in de baarmoeder (afhankelijk van stress en het rook- en drinkgedrag van de man). Daarom kan de dagen ervoor al tot geslachtsgemeenschap over gegaan worden. Bovendien blijft de eicel 12 uur in leven, dus ook tot 12 uur na de ovulatie kan geslachtsgemeenschap een verhoogde kans op zwangerschap geven. Wanneer je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, is het makkelijk om het moment van ovulatie te berekenen. Dit is namelijk in de tweede week voor de volgende menstruatie.

Ovulatie berekenen met een ovulatietest

Een ovulatietest bevat 7 cassette ovulatietesten per verpakking. De ovulatietesten tonen een bepaald hormoon aan dat in sterke mate in je lichaam aanwezig is vlak voor je eisprong. Dit hormoon (LH = Luteïniserend Hormoon) zorgt ervoor dat je baarmoeder wordt voorbereid op de komst van een mogelijk bevruchte eicel. Meet de ovulatietest een stijging van dit LH dan vind je eisprong binnen 24 tot 48 uur plaats. Doordat je deze eisprong nauwkeurig kunt vaststellen verhoog je de kans op het zwanger worden aanzienlijk. Wat maakt deze Ovulatietest uniek? Deze ovulatietest kent een sensitiviteit van 100% zoals is aangetoond in klinisch gecontroleerde laboratorium onderzoeken.

Ovulatie berekenen door je temperatuur te meten

Door je temperatuur te meten kan je ook achter de dag van je ovulatie komen. Je meet dan bijvoorbeeld wanneer je opstaat elke dag rond dezelfde tijd je temperatuur. Deze zal een paar graden stijgen op je dag van de ovulatie.

Ovulatie berekenen bij een onregelmatige cyclus

Met een onregelmatige cyclus wordt ovulatie berekenen moeilijker en kun je het beste een ovulatietest gebruiken. Deze is, net zoals een zwangerschapstest, verkrijgbaar bij de drogist in uw buurt. Maar ook op internet zijn er verschillende ovulatietesten te bestellen. De manier van testen is ongeveer hetzelfde als bij een zwangerschapstest. Je vangt bijvoorbeeld wat urine op en houdt hier de strip gedurende een bepaalde tijd in. Na een tijdje is dan de uitslag af te lezen. Deze precieze tijden staan in de bijsluiter, dus lees deze altijd eerst goed door. Wanneer je de test vervolgens meerdere dagen achter elkaar uitvoert, kun je ze naast elkaar houden en kijken op welke dag de uitslag het duidelijkst te zien is. Dit zal dan de dag zijn waarop je het meest vruchtbaar bent. Verder heb je nog digitale ovulatietesten. Deze zijn wat duurder, maar je kunt de teststrip vervolgens vervangen door een nieuwe.

Geen LH-piek op de test

Het kan zijn dat er geen LH-piek verschijnt op je ovulatietest. De LH-piek is maar gemiddeld 24 uur te meten, dus het kan zijn dat de test op een verkeerd tijdstip is gedaan. Ook is het mogelijk dat de urine te verdund is geweest. Het komt namelijk nauwelijks voor dat bij vrouwen helemaal geen ovulatie heeft plaatsgevonden in de cyclus.

Bereken jij  je ovulatie om zwanger te worden? en hoe doe je dat? Reageer ook!

4 jaar geleden

Het is juist dat de ovulatie berekenen alleen redelijk betrouwbaar is bij een regelmatige menstruatiecyclus. Een handig hulpje: een online calculator. Die vind je bijvoorbeeld op http://www.ovulatie-berekenen.com. Heb je elke keer een andere cycluslengte gebruik dan liever ovulatietesten. Je kunt ook op de signalen van de eisprong letten: veel slijmverlies dat eruit ziet als rauw eiwit, pijn in de onderbuik, een kleine opening in de baarmoedermond, plotseling meer zin om te vrijen, licht bloedverlies of spotting en een stijging van de lichaamstemperatuur in rust. Daaraan merk je dat de ovulatie op komst is.

9 jaar geleden

Wij zijn ook aan het meten... Daarna gauw aan de slag hihihii

9 jaar geleden

Ik heb toch maar mijn ovulatie laten berekenen door professionals... wilde zelf niet echt lukken..

9 jaar geleden

Interesant om te lezen :)