Ovulatie berekenen
Hoe bereken je je vruchtbare dagen? Wij geven tips!
Als je zwanger wilt worden, ben je vast bezig met het berekenen van je ovulatie. Wat is de ovulatie precies en waar moet je rekening mee houden? Hoe kun je je ovulatie berekenen? Hier lees je alles over het berekenen van je ovulatie.
Wat is de ovulatie precies?
De ovulatie is het moment waarop een rijpe eicel vrijkomt uit de eierstok. Wanneer deze dan bevrucht wordt door een zaadcel, is de kans op zwanger worden erg vergroot.
Nu is het niet per se nodig om op dit moment seks te hebben, want zaadcellen blijven 1 à 2 dagen in leven in de baarmoeder (afhankelijk van stress en het rook- en drinkgedrag van de man). Daarom kan de dagen ervoor al tot geslachtsgemeenschap over gegaan worden.
Bovendien blijft de eicel 12 uur in leven, dus ook tot 12 uur na de ovulatie kan geslachtsgemeenschap een verhoogde kans op zwangerschap geven. Wanneer je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, is het makkelijk om het moment van ovulatie te berekenen. Dit is namelijk in de tweede week voor de volgende menstruatie.
Ovulatie berekenen met een ovulatietest
Een ovulatietest bevat 7 cassette ovulatietesten per verpakking. De ovulatietesten tonen een bepaald hormoon aan dat in sterke mate in je lichaam aanwezig is vlak voor je eisprong. Dit hormoon (LH = Luteïniserend Hormoon) zorgt ervoor dat je baarmoeder wordt voorbereid op de komst van een mogelijk bevruchte eicel.
Meet de ovulatietest een stijging van dit LH, dan vind je eisprong binnen 24 tot 48 uur plaats. Doordat je deze eisprong nauwkeurig kunt vaststellen verhoog je de kans op het zwanger worden aanzienlijk.
Wat maakt deze test uniek? Deze ovulatietest kent een sensitiviteit van 100% zoals is aangetoond in klinisch gecontroleerde laboratorium onderzoeken.
Lees ook: alles over de ovulatietest
Ovulatie berekenen door je temperatuur te meten
Door je temperatuur te meten kun je ook achter de dag van je ovulatie komen. Je meet dan bijvoorbeeld wanneer je opstaat elke dag rond dezelfde tijd je temperatuur. Deze zal een paar graden stijgen op je dag van de ovulatie.
Lees ook: ovulatie berekenen met de temperatuurmethode
Ovulatie berekenen bij een onregelmatige cyclus
Met een onregelmatige cyclus wordt ovulatie berekenen moeilijker en kun je het beste een ovulatietest gebruiken. Deze is, net zoals een zwangerschapstest, verkrijgbaar bij de drogist in uw buurt. Maar ook op internet zijn er verschillende ovulatietesten te bestellen.
De manier van testen is ongeveer hetzelfde als bij een zwangerschapstest. Je vangt bijvoorbeeld wat urine op en houdt hier de strip gedurende een bepaalde tijd in. Na een tijdje is dan de uitslag af te lezen. Deze precieze tijden staan in de bijsluiter, dus lees deze altijd eerst goed door.
Wanneer je de test vervolgens meerdere dagen achter elkaar uitvoert, kun je ze naast elkaar houden en kijken op welke dag de uitslag het duidelijkst te zien is. Dit zal dan de dag zijn waarop je het meest vruchtbaar bent. Verder heb je nog digitale ovulatietesten. Deze zijn wat duurder, maar je kunt de teststrip vervolgens vervangen door een nieuwe.
Geen LH-piek op de test
Het kan zijn dat er geen LH-piek verschijnt op je ovulatietest. De LH-piek is maar gemiddeld 24 uur te meten, dus het kan zijn dat de test op een verkeerd tijdstip is gedaan.
Ook is het mogelijk dat de urine te verdund is geweest. Het komt nauwelijks voor dat bij vrouwen helemaal geen ovulatie heeft plaatsgevonden in de cyclus.
Bereken jij je ovulatie om zwanger te worden? Hoe doe je dat?