Snap

Kinderwagen kopen: waarop letten?

Waar moet je op letten bij het kopen van een kinderwagen?

Eén van de meest belangrijke en prijzige uitgaven voor je kindje is een kinderwagen. De kinderwagen wordt gebruikt vanaf de geboorte totdat het kind ongeveer vier jaar oud is. In de wereld van kinderwagens zijn zoveel verschillende soorten te vinden, dat een keuze maken lastig kan zijn. Met onderstaande tips hopen wij jou een beetje op weg te helpen!

Soorten kinderwagens

Een kinderwagen wordt gebruikt voor baby's die nog niet zelfstandig kunnen zitten. Een 'gewone' kinderwagen beschikt alleen over een reiswieg. Meestal wordt een kinderwagen gebruikt totdat een kindje zo'n 9 maanden oud is, daarna heb je een wagen nodig waar je kindje in kan zitten.

Wandelwagen

Een wandelwagen is geschikt voor baby's die kunnen zitten. Je baby zit in een ruime zitting, die je meestal in verschillende standen kunt verstellen. Onderin is vaak plek voor boodschappen. Je kunt ook bij de geboorte al een wandelwagen aanschaffen, maar voor de beginmaanden heb je dan wel een reiswieg nodig. Deze zijn vaak los verkrijgbaar.

Buggy

Een buggy is een wandelwagen, maar dan lichter en kleiner. Omdat een buggy vaak weinig steun biedt voor baby's, is deze geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 9 maanden, wanneer je kindje zelfstandig en veilig kan zitten. Ook heeft je kind minder ruimte. Een buggy wordt daarom voornamelijk gebruikt voor kortere en spontane ritten. Buggy's zijn opvouwbaar, waardoor je hem gemakkelijk meeneemt.

Duowagen

Duowagens zijn tegenwoordig erg populair. In een duowagen kun je 2 kinderen tegelijkertijd vervoeren. Een duowagen beschikt over twee zitjes. Handig wanneer je een tweeling hebt, of twee kindjes die nog niet goed zelfstandig kunnen lopen. Duowagens zijn er in veel vormen. Je hebt wagens waarin de kindjes naast elkaar zitten, maar ook wagens waarin ze boven, achter, of tegenover elkaar zitten.

Combiwagen

Een combiwagen is een kinder- en wandelwagen in één. Deze soort is gangbaar voor baby's en peuters tot een leeftijd van ongeveer 4 jaar. Het handige aan een combiwagen is dat je deze kunt gebruiken met een reiswieg, een zitje en een autostoel. In de eerste maanden gebruik je de wagen met een reiswieg of autostoel. Wanneer je kindje zelfstandig kan zitten, kun je een zitje gebruiken.

Waar moet je op letten?

Veiligheid

De veiligheid van je kindje gaat voor alles. De nieuwste kinderwagens voldoen aan de Europese norm voor kinderwagen EN 1888. Deze kinderwagens zijn voorzien van een sticker met dit nummer.  Als ouder kun je zelf er ook op letten of een kinderwagen aan de volgende punten voldoet:

Een goede vering.Een stevige rem op minimaal 2 wielen.Per zitje een drie- of vijfpunts gordel.Een dubbele beveiliging tegen inklappen.Voldoende ventilatie. Idealiter heeft een reiswieg meerdere ventilatiemogelijkheden: in de kap, de zijwanden en in de matrasbodem. Zo krijgt je kindje voldoende frisse lucht.Een zonnekap die goed beschermt tegen de zon.

Uitgebreidere informatie over veilige kinderwagens lees je hier. 

Gebruiksgemak

Ook niet onbelangrijk: hoe gemakkelijk is de kinderwagen in gebruik? Kun je alles snel instellen en verstellen? Wanneer jij en je partner een groot lengteverschil hebben is het wel zo makkelijk dat je de duwstang snel in hoogte kunt verstellen. Je zult de kinderwagen vaak in- en uitklappen. Lukt dit? Is de kinderwagen zwaar? Past hij in de kofferbak? Is er ruimte voor boodschappen? Allerlei punten waar je rekening mee kunt houden bij het uitkiezen van een wagen. 

Denk ook na over hoe je de kinderwagen het meest gaat gebruiken. In het bos, in de stad, of op het strand? De wielen van een kinderwagen kunnen onderling veel verschillen. Kleine wielen zijn perfect voor in de stad, terwijl grotere wielen ook voor veel andere ondergronden geschikt zijn.

Comfort

Denk ook zeker aan het comfort van je kindje. Wanneer je baby vaak slaapt in de kinderwagen, is het fijn om hem zo lang mogelijk in de reiswieg te vervoeren. Hoe groter de reiswieg, hoe langer je kindje erin kan liggen. Let er ook op of de kinderwagen beschikt over een goed, stevig matras. Kijk daarbij ook of het matras goed aansluit in de kinderwagen. Er mag geen ruimte zitten tussen het matras en de wanden van de kinderwagen. Wanneer je kindje toe is aan zitten, is het fijn dat je het zitje van rijrichting kunt wisselen. Het eerste jaar zal je kindje nog vaak dutjes doen in de kinderwagen.

Accessoires

Welke gadgets zie jij graag terug bij een kinderwagen? Vergeet hier niet naar te kijken. Denk bijvoorbeeld aan:

Een regenhoes om je baby droog te houden.Een voetenzak zodat je kindje comfortabel, warm en zacht ligt. Een luiertas voor de spullen van je baby.Een parasol voor bescherming tegen de zon.

Lees hier alles over accessoires!

Looks

Mocht je er waarde aan hechten om er stijlvol bij te lopen, dan kun je ook naar de looks van de kinderwagen kijken. Een kinderwagen gebruik je meestal een paar jaar, dus kies er één die je ook over een tijdje nog leuk vindt!

Merken kinderwagens

Het aanbod kinderwagens is enorm en er zijn veel verschillende merken die kinderwagens verkopen. Populaire merken zijn onder andere: 

BugabooJoolzEasywalkerMutsyQuinnyDubattiStokkeKinderwagen online kopen

Kinderwagens koop je gemakkelijk online. Vergelijk verschillende modellen en kies degene die het best bij jou past. 

Heb jij nog goede tips als het gaat om het kopen van een kinderwagen?