Snap

Buggy kopen: waarop letten?

Waar moet je op letten bij het kopen van een buggy?

Ben jij van plan om een buggy aan te schaffen? Dan heb je ontzettend veel keuze. Kiezen kan daarom lastig zijn. Met onderstaande tips helpen wij je een handje op weg. We vertellen  je waar je op moet letten bij het kopen van een buggy. 

Wat is een buggy?

Een buggy is een lichte, kleine wandelwagen. De zitting is smaller, de wielen zijn kleiner en je kindje zit wat lager bij de grond. Hierdoor biedt een buggy niet veel steun en comfort. Je kunt een buggy daarom pas gebruiken wanneer je kindje zelfstandig kan zitten. Meestal leert je kleine dit tussen de 6 en 9 maanden. Het fijne aan een buggy is dat deze een stuk lichter is dan een gewone kinderwagen en vaak eenvoudig is in te klappen. Hij wordt daarom voornamelijk gebruikt voor kortere afstanden en spontane ritten. 

Soorten buggy's

Er zijn veel verschillende soorten buggy's met ieder hun voor- en nadelen. 

Lichtgewicht buggy

Een lichtgewicht buggy is een buggy die je eenvoudig tot een compact pakketje opvouwt. Superhandig voor op reis. Met een speciale buggydrager kun je deze soort meenemen op de fiets. 

Paraplubuggy

Een paraplubuggy is speciaal ontworpen om snel in- en uit te klappen tot een klein pakket. Je neemt hem dus gemakkelijk overal mee naartoe. 

Meerstanden buggy

Een 1-stand-buggy is een buggy die niet verstelbaar is. Naast dit model zijn er ook meerstanden-buggy’s, waarvan de rugleuning verstelbaar is. De meeste buggy's met een verstelbare rugleuning kunnen in de volledige ligstand. 

Duobuggy 

Duobuggy's zijn modellen die speciaal zijn ontworpen voor het vervoeren van twee kindjes van verschillende leeftijden. De zitjes kunnen achter elkaar, of naast elkaar geplaatst zijn. 

Tweelingbuggy

Heb je je een tweeling? Kies dan een tweelingbuggy. Dit model is geschikt voor twee kindjes van dezelfde leeftijd. 

Welke buggy bij jou past, is helemaal afhankelijk van jouw situatie en voorkeuren. 

Veiligheid

De veiligheid van je kindje gaat voor alles. Check daarom of de kinderwagen die je op het oog hebt voldoet aan de volgende punten:

Inklapbeveiliging: kan de buggy goed vergrendeld worden? Je wilt voorkomen dat de buggy plots openspringt of inklapt. Rem: heeft de buggy een goede rem? Zo voorkom je dat hij per ongeluk wegrijdt. Kies bij voorkeur voor een buggy met een rem op minimaal 2 wielen.Gordel: heeft de buggy een goede drie- of vijfpunts gordel? Bij een driepunts gordel moet de gordel om de heupjes en het kruis zitten, zodat je kind niet uit de wagen glijdt. Bij een vijpunts gordel gaat de gordel ook nog over de schouders. Ventilatie: kan er voldoende frisse lucht in de buggy komen? Kan er een parasol op de buggy bevestigd worden tegen de zon? Leg nooit een hydrofiele doek over de wagen, de temperatuur kan dan snel stijgen en je kindje kan oververhit raken.  Stabiliteit: is de buggy stabiel en valt hij niet makkelijk om? Een buggy met vier wielen is stabieler dan een buggy met drie wielen. Afwerking: heeft de buggy scherpe randen? Pas dan op, want je kindje kan zich pijn doen. 

Tips bij het kopen van een buggy

Enkele tips bij het kopen van een buggy:

Bekleding: kleine kinderen knoeien veel en daarom is het wel zo fijn dat je de bekleding van de buggy gemakkelijk schoon kunt maken. Nog handiger is afneembare bekleding, die je zo in de was gooit. Verstelbare handgrepen: verstelbare handgrepen kunnen handig zijn wanneer de buggy gebruikt wordt door personen die veel in lengte verschillen. Zo kun je de handgrepen makkelijk aanpassen aan de lengtes en zorg je ervoor dat je comfortabel kan wandelen. Wielen: er bestaan wielen met lucht-, foam- en massieve banden. Luchtbanden kunnen het best tegen ruige wegen, foambanden kunnen niet lek raken en massieve banden zijn erg wendbaar. Test de verschillende soorten, zodat je weet wat je het fijnst vindt. Bovendien heb je zwenkwielen en wielen die vastzitten. Zwenkwielen zijn extra wendbaar en je maakt er makkelijk bochten mee.Zitvlak: voor het meeste comfort moet het zitvlak van de buggy minimaal 40 centimeter van de grond hangen en 21 tot 23 centimeter breed zijn. Boodschappen: ben je van plan boodschappen te doen met de buggy? Let er dan op dat daar plek voor is. Looks: mocht je er waarde aan hechten om er stijlvol bij te lopen, dan kun je ook naar de looks van de buggy kijken. Een buggy gebruik je meestal een paar jaar, dus kies er één die je ook over een tijdje nog leuk vindt!Accessoires: welke gadgets zie jij graag terug bij een kinderwagen? Denk bijvoorbeeld aan een regenhoes en parasol!

Heb jij nog goede tips als het gaat om het kopen van een buggy?