Snap

Draagdoek of draagzak?

Wat is het verschil tussen een draagdoek en draagzak en welke past het beste bij jou?

Je kindje dragen heeft veel voordelen. Het huid-op-huid contact zorgt ervoor dat je kindje op temperatuur blijft, jouw stem hoort en jouw bewegingen voelt. Veel dragen stimuleert een veilige en vertrouwde hechting. Je baby voelt zich geborgen, rustig en ontspannen. Bovendien heb je je handen als ouder vrij, waardoor je meer tijd hebt om andere dingen te doen. Ook wordt de ontwikkeling van de gewrichten en spieren ondersteund wanneer je je kindje op de juiste manier draagt.  Je kunt je kindje zowel met een draagdoek als draagzak dragen. Wat is precies het verschil tussen deze twee? 

Bij zowel een draagdoek als draagzak geniet je kindje van de voordelen van het huid-op-huidcontact. Toch zijn er enkele verschillen tussen deze twee methodes. 

Draagdoek

Het voordeel van een draagdoek is dat je deze volledig af te stemmen is op het lichaam van de dragende ouder. Wel moet je oefenen met knopen, zodat je je kindje op een veilige en ergonomische manier draagt. Vaak denken mensen dat het knopen van een doek ingewikkeld is. Dit komt met name door de grootte van de draagdoek. De lengte van een draagdoek variëren van 4.6 tot 5.2 meter. Wanneer je eenmaal goed kunt knopen, kun je heel lang doen met een draagdoek, omdat je hem zelf af kunt stellen. De ondersteuning van een draagdoek is altijd optimaal. 

Er zijn verschillende soorten draagdoeken. Zo heb je een rekbare draagdoek, een lange en korte geweven draagdoek, een ringsling en een mei tai. Hier lees je alles over de verschillende soorten draagdoeken. 

Draagzak

Het voordeel van een draagzak is dat je deze sneller om en af kunt doen, omdat je hem niet hoeft te knopen. Helaas zijn niet alle draagzakken verstelbaar en als dat wel zo is, zal dit altijd beperkt blijven tot de minimale en maximale afstelmogelijkheden. Bij een draagzak is het daarom van belang dat je er één koopt die goed past. Omdat je kindje groeit, zul je na verloop van tijd over moeten stappen op een grotere draagzak. Wel is een draagzak compacter en makkelijker om mee te nemen. Met warm weer worden draagzakken over het algemeen als prettiger ervaren. Een draagzak is vaak meer open, waardoor de doorluchting hoger is. 

Er zijn verschillende soorten draagzakken: een full-buckle draagdoek, half-buckle draagdoek, een rugdrager en een mei tai. Hier lees je alles over de verschillende soorten draagzakken. 

Wat past bij jou? 

Beide methodes hebben hun voor- en nadelen. Om antwoord te kunnen geven op de vraag welke het beste bij jou past, kun je jezelf een aantal dingen afvragen:

Vanaf en tot wanneer wil je je kindje dragen? Meteen na de geboorte, of pas na een aantal maanden? Op welke momenten wil je je kindje dragen? Ga je vooral lange wandelingen maken, of wil je hem binnenshuis gebruiken? Gaat je partner de zak of doek ook gebruiken? Hebben jullie een groot lengteverschil? 

Veel mensen gebruiken zowel een draagdoek als draagzak, wisselen dit af en vinden hun voorkeur. Het één is niet beter dan het ander. 

Gebruik jij een draagdoek of draagzak?