Snap

Verschillende soorten draagdoeken

Wil jij een draagdoek kopen? Dan kun je kiezen uit verschillende soorten. In dit artikel lees je de verschillen.

Wil je je kindje graag dichtbij je dragen, maar toch je handen vrij hebben? Dan kun je een draagdoek aanschaffen. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kopen van een draagdoek. Het aanbod van draagdoeken is groot en er zijn veel verschillende soorten op de markt, met ieder hun voor- en nadelen. Dat kan het maken van een keuze lastig maken. Welke past het beste bij jou? In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende soorten draagdoeken. 

Rekbare draagdoek

Een rekbare draagdoek is een doek van een rekbare stof, vaak tricot. De doek rekt diagonaal en in de breedte. Eerst knoop je de doek en vervolgens zet je je kind erin. Knoop de doek strak, zodat deze niet uitzakt. Deze doek is geschikt voor kleine baby's tot ongeveer 10 kilo. Wanneer de doek teveel uitrekt, is deze niet meer geschikt voor je baby.

Lange geweven doek

Een geweven draagdoek is een doek van geweven katoen. Deze rekt alleen diagonaal, waardoor hij meer steun geeft en ook geschikt is voor zwaardere kinderen. Je kunt de draagdoeken dus gebruiken tot in de peuter- of kleutertijd. Deze soort is veelzijdig en stevig, maar ook comfortabel en zacht. De lengte varieert van 3,2 meter tot langer dan 5 meter. De langere doeken geven meer knoopmogelijkheden. Het knopen van een geweven doek vraagt iets meer oefening dan die van een rekbare doek. 

Korte geweven doek

Een kortere variant op de lange geweven draagdoek is de korte geweven draagdoek. De lengte varieert tussen de twee en drie meter. Je kunt deze doek gebruiken om asymmetrisch over één schouder te dragen. Het voordeel hiervan is dat je snel klaar bent met knopen, het nadeel is dat deze doek niet erg geschikt is voor lange afstanden.

Draagdoek met ring (ringsling)

Een draagdoek met ring wordt ook wel een ringsling genoemd. Een ringsling is een variant op de korte geweven doek. Deze doeken doe je gemakkelijker om dan een 'gewone' doek. Een ringsling is een korte geweven doek met twee ringen die aan een uiteinde vastzitten. Hij sluit doordat je de stof door de twee ringen haalt. Je draagt deze over één schouder, waardoor deze doek meer geschikt is voor kortere afstanden.

Mei tai

De mei tai bevat de voordelen van zowel een draagdoek als draagzak. Je moet nog steeds de heup- en schouderbanden knopen, maar het rugpand is voorgevormd. Zo heb je het gemak van een draagzak en de geborgenheid van een draagdoek. 

Vind je knopen te veel gedoe? Dan kun je een draagzak kopen. Hier lees je alles over de verschillen tussen een draagdoek en draagzak. Lees hier waar je op moet letten bij het aanschaffen van een draagzak