Draagdoek kopen: waarop letten?
Waar let je op bij het kopen van een draagdoek?
Het gebruiken van een draagdoek heeft allerlei voordelen. Zo heb je huid-op-huidcontact met je kindje en heb je je handen vrij. Wil jij graag een draagdoek kopen, maar twijfel je over je keus? Wij vertellen je waar je op kan letten bij de aanschaf.
De voordelen
Wanneer je kindje nog veilig in je buik zit, is hij altijd op temperatuur, hoort jouw stem en hart en voelt jouw bewegingen. Wanneer je je baby na de geboorte draagt in een draagdoek, kun je je kindje ditzelfde gevoel geven. Veel dragen stimuleert een veilige hechting en heeft veel voordelen. Jouw stem, geur, lichaamswarmte, hartslag en ademhaling voelen vertrouwd. Je baby voelt zich veilig en geborgen en zal zich rustig en ontspannen voelen.
Ook wordt de motorische-, taal- en sociale ontwikkeling gestimuleerd. Je baby neemt deel aan jouw activiteiten en ziet de wereld vanuit jouw ooghoogte. Een extra pluspunt is bovendien dat jij je handen vrij hebt om andere dingen te doen. Ook neemt het minder ruimte in dan een kinderwagen. Wanneer je borstvoeding geeft, bevordert het dragen de vraag en het aanbod. Heeft je kindje last van krampjes en/of reflux? Het dragen verlicht deze klachten.
Draagdoek en draagzak
Je kunt je kindje zowel met een draagdoek als draagzak dragen. Bij beide geniet het kindje van de voordelen van het huid-op-huidcontact. Het voordeel van een draagzak is dat je deze sneller om en af kunt doen. Het voordeel van een draagdoek is dat deze volledig af te stemmen is op het lichaam van de dragende ouder. Niet alle draagzakken zijn verstelbaar. Als dat wel zo is, zal dit altijd beperkt blijven tot de minimale en maximale afstelmogelijkheden. Dit is bij een draagdoek niet het geval. Wel moet je bij een doek goed kunnen knopen om de juiste ondersteuning te geven. Wanneer je voor een draagzak kiest, is het dus van belang dat je er één koopt die goed past. Omdat je kindje groeit zul je na verloop van tijd wellicht over moeten stappen op een grotere draagzak. Een draagdoek heeft deze grenzen in mindere mate. Je stelt deze immers zelf af. Beide methodes hebben zo hun voor- en nadelen.
Ergonomisch dragen
Je kunt je baby al vanaf de geboorte dragen. Check altijd of de doek geschikt is voor de leeftijd van je kindje en let er op dat je je baby op een ergonomische manier draagt. Je kindje moet voldoen aan het minimale gewicht dat bij de instructies van de draagdoek vermeld wordt. Dit doe je door hem in de M-houding of kikkerhouding te dragen. Op die manier wordt de ontwikkeling van de spieren en gewrichten gestimuleerd. Dit is tevens hoe jouw baby in de baarmoeder lag en daarom de meest natuurlijke houding. Bij de M-houding zijn de knieën opgetrokken tot navelhoogte, de beentjes zijn naar buiten geopend en het ruggetje is mooi bol. De baby heeft zijn armpjes dicht tegen zich aan, zodat hij op zijn handjes kan bijten. De draagdoek ondersteunt het lijfje. Totdat de nekspieren sterk genoeg zijn, ondersteun je deze met de stof van een doek.
Tips
Enkele tips bij het kopen van een draagdoek:
Kies voor een ademende stof en kijk of de doek in de wasmachine kan. De stof moet stevig genoeg zijn om je kindje te ondersteunen, maar ook zacht voor het comfort. Hoe ouder het kindje, hoe steviger de stof moet zijn. Sommige draagdoeken voldoen aan Oeko-Tex 100 O 00-91 Swerea IVF. Dit is een wereldwijd test- en certificeringssysteem voor textiel. Draagdoeken hebben verschillende maten. Een draagdoek in maat 6 is 4,6 tot 4,7 meter lang en geschikt voor de gemiddelde Nederlandse vrouw (tot maat 44/46). Als je een kleinere of grotere maat nodig hebt, laat je hier dan goed over informeren. Wanneer je van plan bent om de doek samen met je partner te gebruiken, kies dan voor de grootste maat. Een te lange doek sla je gemakkelijk nog een keer om, terwijl een te kleine doek gevaarlijk kan zijn. Er zijn doeken die werken met ringen (ringsling). Laat je ook hierover goed informeren.
Soorten doeken
Er zijn verschillende soorten draagdoeken.
Rekbare draagdoekGeweven doekDraagdoek met ring (ringsling)Mei tai
Elk hebben ze hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Lees hier alles over de verschillende soorten doeken.
Gebruik jij een draagdoek?