Snap
  • kazen
  • Voeding
  • zwangerschap

Deze kazen mag je niet eten als je zwanger bent

En deze kazen mag je wel eten als je zwanger bent!

Voor veel aanstaande moeders is kaas een onweerstaanbaar verlangen tijdens de zwangerschap. Maar welke kazen zijn veilig om te eten en welke kun je beter vermijden? Wij zetten alle kaassoorten voor je op een rij!

Tijdens de zwangerschap is het van groot belang om het verschil te kennen tussen rauwmelkse (au lait cru) en gepasteuriseerde kazen. Dit is belangrijk bij het bepalen welke kazen je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap. Kaas bevat veel hoeveelheden calcium, vitamine B12 en vitamine D. Door de juiste kazen te kiezen, kun je met een gerust hart genieten van deze lekkernij tijdens de zwangerschap, wat niet alleen goed is voor jou, maar ook voor je baby!

Geen rauwmelkse kazen eten

Tijdens de zwangerschap is het verstandig om rauwmelkse kazen te vermijden, ook bekend als kazen au lai cru. Deze kazen worden gemaakt van ongepasteuriseerde melk, wat betekent dat er een risico is dat de listeria bacterie in de melk en dus in de kaas achterblijft. Hoewel de kans hierop klein is, kan een listeriabesmetting ernstige gevolgen hebben, zoals vroeggeboorte of een miskraam.

In Nederland is het gelukkig eenvoudig te achterhalen of een kaas van rauwe melk is gemaakt. Dit wordt op het pakket aangegeven als ‘aut lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’, vooral bij kazen die niet in een fabrieksverpakking zitten. Let met name op bij zachte kazen zoals brie, roquefort, gorgonzola en camembert. Rauwmelkse kazen kunnen wel veilig worden gebruikt in warme gerechten, omdat de listeria bacterie niet overleeft bij verhitting boven de 85 graden.

Wel eten: kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk

Voor een zorgeloze zwangerschap met je kaasverlangens, is het slim om te kiezen voor kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk. Let op het etiket, waar altijd 'gepasteuriseerd' op staat. Dit proces zorgt ervoor dat bepaalde bacteriën, waaronder listeria, onschadelijk worden gemaakt. In de supermarkt bestaat het merendeel, zo niet alle kazen, uit deze veilige gepasteuriseerde variant. Kazen zoals belegen kaas, Parmezaanse kaas, smeerkaas, roomkaas en hüttenkäse zijn altijd gepasteuriseerd en dus veilig. Ook de meeste zachte kazen in de supermarkt vallen onder deze categorie.

Alles kazen voor je op een rij:

Misschien ben je door al deze informatie een beetje in de war geraakt. Welke kaas mag ik nou wel en welke kaas absoluut niet? We hebben een handig overzicht gemaakt met alle kaassoorten op een rij!

  • Geitenkaas: Geen spoor van listeria ooit gevonden in geitenkaas, dus je kunt er zorgeloos van genieten. Harde geitenkaas heeft de voorkeur boven zachte, maar zolang 'gepasteuriseerd' op de verpakking staat, kun je ook gerust genieten van zachte geitenkaas.
  • Brie, camembert, roombrie, mont charentals, chaumes, kemhem, munster, taleggio, artavaggio, boursault, explorateut en andere zachte kazen: Deze zijn veilig zolang ze gepasteuriseerd zijn. Let goed op, want soms zijn deze kazen ongepasteuriseerd in kaasspeciaalzaken. Bij twijfel, vraag het altijd even aan de verkoper.
  • Hollandse belegen kaas, oude kaas, jonge kaas, emmentaler, cheddar, cantal, gruyere, pecorino, manchego, Parmezaanse kaas en andere harde kazen: Alle harde kazen zijn veilig vanwege hun zuurgraad, waarin de listeriabacterie niet kan groeien.
  • Gorgonzola, cabrales, larzac, Blue Stilton, bleu d’Auvergne, fourme d’Ambert, Danablue, magor, blue de gex en andere blauwschimmelkazen: Deze blauwschimmelkazen zijn oké als ze gepasteuriseerd zijn. Let goed op de verpakking, want soms zijn ze ongepasteuriseerd.
  • Roquefort: Deze schapenkaas is rauwmelks en nog nooit besmet geweest met de listeriabacterie. Hoewel je vaak zult horen dat het veilig is om deze kaas te eten tijdens de zwangerschap, is het toch verstandiger om voor de zekerheid af te zien van deze ongepasteuriseerde kaas.

  • Kaasfondue: Hoewel dit geen specifieke kaassoort is, kan kaasfondue met zowel gepasteuriseerde als ongepasteuriseerde kazen veilig gegeten worden tijdens de zwangerschap. De kazen worden voldoende verhit om de listeriabacterie te doden. 

  • Mozzarella en burrata: Mozzarella is verkrijgbaar in zowel rauwmelkse als gepasteuriseerde varianten. De mozzarellas in de supermarkt zijn bijna altijd gepasteuriseerd en goed verhit, waardoor het risico op listeriabesmetting minimaal is. In kaasspeciaalzaken kan het voorkomen dat je rauwmelkse mozzarella tegenkomt, dus vraag altijd om verduidelijking. Verhitte mozzarella op pizza is over het algemeen veilig. Burrata wordt meestal gemaakt van gepasteuriseerde melk, tenzij anders vermeld op de verpakking.

  • Feta: Over het algemeen wordt feta gemaakt van gepasteuriseerde melk, waardoor het meestal veilig is om te eten. Als het niet gepasteuriseerd is, staat dit altijd op de verpakking, en dan kun je het beter vermijden. In de meeste supermarkten is feta wel gemaakt van gepasteuriseerde melk.

Lees ook: 
Het genieten kon beginnen...

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.