Dít is waarom kinderen vaak weinig lusten
Het is zelfs wetenschappelijk bewezen waarom jouw kind niet alles eet!
Kleine kinderen en eten: het kan nogal wat strijd opleveren. Vist jouw kind alle groene stukjes uit zijn maaltijden? Of moet je altijd alles pureren? Goed nieuws: het ligt niet aan jouw opvoeding en het ligt ook niet aan je kind. Er is namelijk een hele goede, wetenschappelijk bewezen reden waarom kinderen zo kieskeurig zijn als het op eten aankomt.
Er is research gedaan naar dit onderwerp en dat is -jawel- in Nederland gebeurd. Namelijk door de Wageningen Universiteit. Gertrude Zeinstra is voedingswetenschapper en legt uit dat deze kieskeurigheid bij kinderen alles te maken heeft met oerinstinct.
Bittere en zure smaken
We leven inmiddels in een tijd en een land waarin alles wat we eten veilig is. We kopen ons eten namelijk gewoon in de supermarkt, dus van die veiligheid kunnen we uitgaan. In de tijd van de jagers en verzamelaars was dat natuurlijk nog anders. “Mensen moesten maar gokken of planten veilig waren om te eten. Als iets een bittere smaak had, was dat een signaal dat het niet veilig was om te eten”, legt Zeinstra uit. Het verklaart de afkeer tegen bitter voedsel: iets dat veel kinderen hebben. En laten nou net veel groenten bitter smaken. Ook van zuur houden kinderen vaak niet zo. “Zuur is vaak een teken dat iets niet meer goed is, denk maar aan melk.”
Textuur
Naast smaak speelt ook textuur een rol. “Kinderen houden bijvoorbeeld van knapperige voedingsmiddelen. Knapperig betekent vaak vers en niet bedorven, en dus veilig om te eten.” Andere texturen leren eten is een proces, legt Zeinstra uit. “Baby’s beginnen met vloeibaar voedsel en moeten leren hoe ze met vast voedsel moeten omgaan. Glibberige of slijmerige groenten willen ze vaak niet, omdat ze zich daar makkelijk in verslikken. Ze zijn best ingewikkeld voor de mond. Hoe krijg je die veilig je keel in? Voor je het weet vliegen ze weg en schieten ze je luchtpijp in.” Dat vergt oefening. “Ook verschillende structuren door elkaar, zoals stukjes in saus of in yoghurt, vinden kinderen vaak niet fijn. Dat is verwarrend.”
Wat kun je als ouder doen?
Goed, je kind heeft dus zo zijn redenen. Gegronde redenen, welteverstaan. Betekent dit dat alle hoop verloren is? Nee hoor, helemaal niet. Als ouder kun je veel doen. Ben je nu zwanger? Dan kun je zelfs al aan de slag. “Wat de moeder eet tijdens de zwangerschap en borstvoeding, kan de smaakontwikkeling en -voorkeuren van het kind beïnvloeden. Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s smaken kunnen herkennen waaraan ze al zijn blootgesteld in de baarmoeder.” Hup, een boel broccoli en boerenkool naar binnen stampen dus!
Baby's en dreumesen
Heb je een baby of een dreumes? Ook dan kun je als ouder veel doen. De leeftijd 0 tot 2 is namelijk de beste periode om nieuwe smaken aan te leren. Rond de twee jaar krijgen ze de bekende lust-ik-niet fase. “Kinderen staan open voor nieuwe smaken en willen graag nieuwe dingen ontdekken. Naarmate ze ouder worden, kunnen ze kieskeuriger worden, maar het is belangrijk om geduldig te blijven en ze te blijven aanmoedigen om te proberen.” Aan de bak dus, voor het te laat is!
Oudere kinderen
Ook voor ouders van oudere kinderen heeft Zeinstra advies. De eerste tip is om het na één poging niet op te geven. Ook niet na vijf pogingen. "Het kan wel tien tot vijftien pogingen kosten om een kind te laten wennen aan een nieuwe smaak”, legt ze uit. Blijven proberen dus! Probeer ook ruzie aan tafel te vermijden. “Het belangrijkste is om het goede voorbeeld te geven, gezelligheid aan tafel te bevorderen, en je kind altijd aan te moedigen om te proberen.”
Bron: YouTube