8 feitjes die je nog niet kende over de smaakontwikkeling van je baby!
Wist jij dat je de smaakontwikkeling van je kleintje (deels) kunt sturen? Lees hier hoe!
Al tijdens de zwangerschap kan de foetus smaken onderscheiden. En de smaak van borstvoeding wordt deels bepaald door wat jij als moeder eet. Maar ook later kun je smaakontwikkeling beïnvloeden: wat krijgt een kindje voorgeschoteld, welk voorbeeld krijgt het van zijn of haar ouders en hoe wordt er gereageerd wanneer het kindje eten weigert?
1) Al in de baarmoeder proeft je baby verschillende smakenWist je dat het proeven en het ontwikkelen van smaak al in de baarmoeder begint? Al vanaf week twaalf worden de smaakpapillen op de tong ontwikkeld. Je kindje proeft vanaf dat moment dus al de smaken van alles wat jij eet, want de smaak van het vruchtwater wordt hierdoor bepaald. Jouw baby heeft dus al een beetje mee geproefd van alles wat jij hebt gegeten tijdens je zwangerschap. Al die maanden lang. Zo heb je je kindje dus al kunnen voorbereiden op verschillende smaken. Bijzonder hè?
2) Door jouw voeding kun je de smaakbeleving van je baby tijdens de zwangerschap al beïnvloedenBaby’s hebben een aangeboren voorkeur voor zoete smaken. Wist je dat de smaak van moedermelk ongeveer even zoet is als die van een rijpe banaan? Geen wonder dat baby’s enorm kunnen genieten van borstvoeding. Via moedermelk kunnen ze dus ook wennen aan verschillende andere smaakjes. Door bij het geven van borstvoeding gezond en gevarieerd te eten kun je al een beetje invloed uitoefenen op zijn latere voorkeuren. Eet je bijvoorbeeld regelmatig veel verschillende groenten, dan kan dat je baby helpen de smaak van groenten beter te accepteren.
3) Duizenden smaakpapillen bij de geboorteOngelooflijk maar waar: op het moment van de geboorte heeft een baby duizenden (!) smaakpapillen. Maar al snel neemt dat aantal af: een volwassen persoon heeft namelijk nog maar 250 smaakpapillen over. Je kunt je dus voorstellen dat een baby smaken een stuk heftiger ervaart dan volwassenen en daardoor een voorkeur heeft voor milde smaken.
4) Verschillende smaken moedermelkBaby's zijn gek op moedermelk. Dat komt met name omdat de smaak hiervan zoet is. Maar de smaak van moedermelk wordt ook bepaald door wat jij als moeder eet. Ook op deze manier kun je dus je kindje kennis laten maken met verschillende smaken en alvast een beetje invloed uitoefenen op latere voorkeuren. Tip: eet veel verschillende groenten zodat je baby alvast bekend raakt met de smaken hiervan en ze sneller zal accepteren.
Vind je het moeilijk de juiste keuzes te maken omtrent voeding tijdens je zwangerschap of borstvoeding? Hiervoor kun je terecht bij de voedingsdeskundigen van Nutricia Kindervoeding Service. Ze staan 24/7 voor je klaar met deskundig advies via WhatsApp, de telefoon, mail en zelfs een web-chat. Zo hoef jij niet meer onzeker te zijn over voeding.
5) Het kan zomaar 10 oefenbeurten duren voordat je kindje gewend is aan een bepaalde smaakBlijf proberen wanneer je met hapjes gaat beginnen, ook als je kindje kenbaar maakt dat hij of zij een bepaalde smaak niet waardeert. Je hebt vast zelf ook gemerkt dat je bijvoorbeeld koffie of wijn een aantal keer moet drinken om het te gaan waarderen. Bij kindjes is de wenfase nog heftiger omdat hun smaakpapillen sterker zijn dan bij een volwassen persoon. Een kanttekening: dit betekent helaas niet dat een kind alles zal gaan lusten.
6) Wanneer je kindje een smaak herkent zal hij/zij deze eerder waarderenUit onderzoek blijkt dat wanneer kindjes een smaak goed herkennen, zij deze smaak eerder zullen gaan waarderen. Om deze reden zorgt Olvarit er bijvoorbeeld voor dat bij al hun groente- en fruitpotjes één groente- of fruitsoort duidelijk op de voorgrond staat. Door de transparante pot kun je precies zien wat erin zit.
7) Start met gepureerde groenteNa de borstvoeding kun je het beste beginnen met gepureerde groente. Kies eerst voor wat zachtere groentesmaken, zoals doperwtjes, broccoli en worteltjes. Start met één soort per keer. Zo kan je kindje rustig wennen aan de afzonderlijke smaken en zal hij of zij deze beter herkennen en accepteren. Als de zachte groentes bij je kindje in de smaak vallen kun je ongeveer twee weken later de eerste fruithapjes introduceren. Ook hier kun je het beste met één smaak per keer beginnen.
Bekijk ook eens dit vijfstappen hapjesplan.
8) De smaakontwikkeling bestaat uit drie fasenHandig om te weten: de smaakontwikkeling ontwikkelt zich in drie fasen:
Smaakontwikkeling fase 1: 4-7 maanden - pure, herkenbare smaken en variatieTussen de 4 en 7 maanden staat je kindje voor nieuwe smaken open. Het is dan ook een goede periode om je kleintje met veel smaken kennis te laten maken!
Smaakontwikkeling fase 2: 8 - 11 maanden - meer structuur en kleine stukjesIn fase 2 ontwikkelt het kindje mondspieren en leert hij of zij goed te kauwen en te slikken. Het eten helpt hierbij.
Smaakontwikkeling fase 3: 12 - 36 maanden - een gezond voedingspatroonIn de derde fase eet je kindje 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes per dag en leert hij zelf keuzes te maken en te bepalen wat hij wel of niet lekker vindt.
Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Nutricia, maar de inhoud ervan is van onszelf.
LinLinLindy
Ik heb goede ervaringen met de voedingservice lijn :) Heb ze regelmatig aan de lijn gehad toen het niet zo lekker liep met mijn borstvoeding. Helemaal goed gekomen! Interessante feitjes.