Snap
  • postpartum passie
  • seks na bevalling
  • rubriek

"De keizersnede maakte me bang om seks te hebben"

Postpartum Passie: Moeders over de eerste keer seks na de bevalling

De eerste keer seks na de bevalling is altijd wel even een momentje... Want hoe gaat dat zijn zo nadat er een kind uit is geperst? Voelt het als opnieuw ontmaagd worden, is het beter of juist slechter? In Postpartum Passie deelt een mama over het leven tussen de lakens na de komst van de baby. 

Viënna (35) is bijna 3 jaar geleden bevallen van haar zoontje Yuï. Ze is 10 jaar samen met haar partner, waarvan 4 jaar getrouwd. 

Wanneer had je voor het eerst weer seks na de bevalling?

"10 weken na de bevalling."

Locatie?
"Slaapkamer."

Gepland of spontaan?
"Gepland."

Jouw initiatief of dat van je partner?
"Samen besproken."

Welk cijfer zou je het geven?
"Een 7,5."

"De eerste keer seks na de bevalling heeft enige tijd geduurd, omdat mijn bevalling niet zo verliep zoals ik het had gepland, haha. Ik had een controleafspraak bij een vriendin die gynaecoloog is. Ik voelde me niet lekker, en mijn bloeddruk werd gemeten; deze was drie keer te hoog. Daarom werd ik naar het ziekenhuis gebracht voor een extra controle. Het bleek dat ik zwangerschapsvergiftiging had, en ze besloten me op woensdag in te leiden. Op die woensdag kreeg ik een ballontje en werd ik om de twee uur gestript. Vrijdag braken mijn vliezen eindelijk vanzelf (om 11:30 uur), en samen met mijn moeder en partner ging ik naar de bevallingskamer.

Ik kreeg weeën opwekkers, maar mijn ontsluiting bleef op 3 cm. Na vier uur zonder verdoving voelde ik mij wat slapjes worden en vroeg om een ruggenprik. Tussendoor werd ik om de twee uur gestript en kreeg ik koorts. Rond 9 uur 's avonds werd er gesproken over een keizersnede omdat ik nog steeds op 3 cm zat. Rond half 2 kwamen ze voor de laatste keer strippen en zagen ze dat de hartslag van de kleine man 190 was. Daarom werd besloten om een keizersnede uit te voeren. De kleine is geboren om 02:32 uur. 

De gedachten die door mijn hoofd gingen: Gaat mijn wond niet open?

Bang voor seks

Al met al dus een heftige bevalling en een flinke wond, waardoor ik toch bang was om weer seks te hebben. De gedachten die door mijn hoofd gingen: Gaat mijn wond niet open? En kan dat wel zoveel druk op mijn buik?

Toen we eindelijk seks hadden, viel het gelukkig allemaal mee. Ik had meer pijn verwacht, maar eigenlijk kon ik er wel van genieten. De sessie duurde daarom ook ongeveer 15 minuten, best lang nog. Wel was het de eerste paar minuten toch een beetje ongemakkelijk. Ik voelde mij anders omdat mijn lichaam op dat moment ook anders was. De volgende keer seks was pas na twee weken. Ik merkte achteraf dat ik iets langer de tijd nodig had om volledig te herstellen. Voor veel mensen verandert de intimiteit door de komst van een baby. Gelukkig hebben wij dat niet ervaren. Sinds de geboorte van ons kindje is de intimiteit tussen ons eigenlijk niet veranderd, en daar ben ik heel blij mee, haha."

Lees ook: 
"Het voelde als een tweede ontmaagding"

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.