Snap
  • postpartum passie
  • seks na bevalling
  • Seks

"Het voelde als een tweede ontmaagding"

Postpartum passie: Moeders over de eerste keer seks na de bevalling

De eerste keer seks na de bevalling is altijd wel even een momentje... Want hoe gaat dat zijn zo nadat er een kind uit is geperst? Voelt het als opnieuw ontmaagd worden, is het beter of juist slechter? In Postpartum Passie deelt een mama over het leven tussen de lakens na de komst van de baby. 

Esmee* (35) is bijna 1 jaar geleden bevallen van haar dochtertje Emma. Ze is 12 jaar samen met haar partner, waarvan 4 jaar getrouwd.  

Wanneer had je voor het eerst weer seks na de bevalling?

"Zes weken na de bevalling."

Locatie? 
"In onze slaapkamer."

Gepland of spontaan?
"Gepland."

Jouw initiatief of dat van je partner?
"Mijn initiatief."

Welk cijfer zou je het geven?
"Een 7."

Relatie had nieuwe dynamiek

"Na zes weken van herstel en aanpassing aan het leven met een pasgeboren baby, was ik er klaar voor. Ik had al eerder toestemming van de verloskundige gekregen dat alles fysiek weer in orde was. Toch voelde het als een soort tweede ontmaagding. De spanning was voelbaar, zowel bij mij als bij mijn partner. Niet alleen vanwege de fysieke veranderingen, maar ook omdat onze relatie sinds de komst van onze kleine spruit een nieuwe dynamiek had gekregen. Ik had hechtingen van een knip die ik tijdens de bevalling had gehad. Hoewel de wond goed genezen was, voelde ik nog steeds een lichte gevoeligheid. Dit zorgde ervoor dat ik wat onzeker was en me afvroeg of het pijnlijk zou zijn."

Vertrouwen terug krijgen

"De spanning was zeker aanwezig. Ik was nerveus, niet alleen vanwege de fysieke ongemakken, maar ook omdat ik me afvroeg of alles nog hetzelfde zou zijn tussen ons. Gelukkig wist mijn partner me op mijn gemak te stellen. Het was fijn en vertrouwd, ondanks de zenuwen. We namen de tijd om opnieuw aan elkaar te wennen, en dat maakte het minder awkward dan ik had gevreesd. De sessie duurde niet lang, misschien zo'n tien minuten. Het was een mix van voorzichtigheid en ontdekking, maar uiteindelijk voelde het goed. Het was fijn om die connectie weer te voelen, ook al was het anders dan voorheen. Voor herhaling vatbaar? Absoluut, maar we wisten allebei dat we het rustig aan moesten doen. De keer daarop liet dan ook nog een paar weken op zich wachten, vooral omdat ik de tijd nodig had om mijn vertrouwen terug te krijgen."

Passie is anders dan voorheen

"Wat ik graag van tevoren had willen weten, was dat het oké is om het rustig aan te doen en dat het normaal is om je wat onzeker te voelen. Het is een nieuwe fase in je leven en in je relatie, en het kost tijd om je ritme weer te vinden. Nu, bijna een jaar later, is de passie tussen ons anders dan voorheen, maar zeker niet minder. We hebben een nieuwe intimiteit ontdekt die dieper gaat dan alleen de fysieke kant. Seks is minder frequent, gemiddeld zo'n één à twee keer per week, maar dat komt meer door de vermoeidheid van het ouderschap dan door een gebrek aan verlangen. Onze band is sterker geworden en dat maakt elke intieme moment extra speciaal."

Lees ook: 
"Soms geef ik mijn man snel een pijpbeurt"

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.