Snap
  • keizersnede
  • maandvandekeizersnede
  • Baby

Geplande keizersnede geen 'easy way out'

Het is de maand van de keizersnede

"Je hebt het maar gemakkelijk gehad," is misschien wel een uitspraak die je hebt gehoord als je kindje via een keizersnede ter wereld is gekomen. Toch is de realiteit heel anders. Elk jaar bevalt in Nederland ongeveer 10 procent van de zwangere vrouwen via een geplande keizersnede. 8 procent van de zwangeren ondergaat deze operatie ongepland. Zo'n operatie is echt niet 'appeltje-eitje', stelt een expert. Lees snel verder!

In totaal worden er in Nederland jaarlijks zo'n 30.000 keizersneden uitgevoerd, daarvan is een deel met spoed. Wanneer je kleintje ter wereld komt via een keizersnede, wordt er een bikinisnede gemaakt net boven het schaambeen. Dan worden het vet onder de huid en een laag bindweefsel doorgesneden. De lange buikspieren worden voorzichtig opzij geschoven en de buikholte wordt geopend. De blaas wordt losgemaakt van de baarmoeder en voorzichtig naar beneden geschoven. Vervolgens wordt via een horizontale incisie in de baarmoeder je baby voorzichtig naar buiten gehaald. Het is daardoor een flinke buikoperatie.

Impact van keizersnede is groot

"De impact van een keizersnede is groot, zowel geestelijk als lichamelijk”, onderschrijft gynaecoloog Pieter van Runnard Heimel van het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven aan het AD. "Lichamelijk is het een grote buikoperatie met een (weliswaar klein) risico op medische complicaties. Door de operatie, de grote wond en de opzij geduwde buikspieren, duurt het herstel langer dan na een vaginale bevalling.” En ook mentaal kan de impact groot zijn. "Hoewel we in het MMC de keizersnede zo patiëntvriendelijk mogelijk uitvoeren, is het toch een steriele setting met tien mensen om je heen waarbij niet de moeder, maar de dokter het kind op de wereld zet. Dat alles heeft natuurlijk impact op je gevoel."

Maand van de keizersnede

April is de Internationale Cesarean Awareness-maand. een evenement georganiseerd door ICAN – The International Cesarean Awareness Network. Het doel van deze wereldwijde campagne is om het aantal vermijdbare keizersneden te verminderen, het herstel na een keizersnede te ondersteunen en te pleiten voor een vaginale bevalling na een eerdere keizersnede (de zogeheten VBAC: vaginal birth after cesarean). Op social media worden er onder de hashtag #cesareanawarenessmonth ervaringen, tips, informatie en oefeningen gedeeld om misvattingen over keizersneden tegen te gaan en het herstel van moeders te bevorderen.

Lees ook: 
Alleenstaande moeder: nooit verwacht

's avatar
8 maanden geleden

Ik ben ook bevallen met een spoedkeizersnede, en blij dat het kon, anders was onze bijna 17mnd oude kereltje er ook niet geweest, het was inderdaad best pijnlijke de eerste dagen na de keizersnede en ook erg lastig dat ik zeker de 1e 6 weken niet te zwaar mocht tillen en niet al te veel over bewegen. Maar al bij al, ik ben er goed uitgekomen en heb heel af en toe nog wel eens last van de spieren. Maar moest dit nog een keer gebeuren om de toekomstige kleine te redden, laat ik ze met alle liefde weer toe❤️

's avatar
8 maanden geleden

Oh en de borstvoeding kwam ook gelukkig normaal op gang na de keizersnede 🥰

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.