Snap
  • fertiliteit
  • fertiliteitsproblemen
  • overgewicht
  • traagwerkende schildklier
  • wensmama

Medisch fertiliteitstraject en overgewicht in NL

Deel 3: Wat als zwanger worden niet vanzelfsprekend is?

Zoals ik in mijn vorige blog al vertelde hoorde ik via via dat je bij het AMC terecht kan ook voor een kinderwens en dat ze daar geen BMI grens hanteren. Wel heeft het AMC een wachtlijst en terwijl ik op de wachtlijst stond liep het traject in Griekenland wel alvast. Wat je al hebt kunnen lezen hebben we 4 cycli de medicatie geprobeerd maar helaas heeft het niet geholpen. Een vervolgstap zou IUI of IVF zijn in Nederland of Griekenland. In dit artikel vertel ik meer over een fertiliteitstraject en overgewicht in Nederland. Wat mijn opties zijn, wat voor onderzoeken ik heb gehad en hoe nu verder.


Fertiliteitstraject en overgewicht in Nederland

Zwanger willen worden in Nederland met overgewicht is enorm moeilijk en eigenlijk zelfs onmogelijk. Ik ben meerdere keren op gesprek geweest bij mijn huisarts voor een verwijzing naar de gynaecoloog. Van beiden kreeg ik steeds te horen dat ik eerst maar moet afvallen omdat mijn BMI onder de 30 moest zijn. Hiervoor zou ik meer dan 50kg moeten afvallen om dat te bereiken. Ik was daarom ook positief verrast toen ik hoorde dat het AMC geen BMI grens hanteert.


Eerste afspraak AMC

Na ongeveer 3 maanden kreeg ik eind december een oproep met een vragenlijst omtrent onze kinderwens en begin januari dit jaar had ik een afspraak met de gynaecoloog van het AMC. De afspraak was net een week na mijn eisprong, ik mocht toen ook gelijk mijn hormonen laten checken of ik inderdaad wel echt een eisprong heb gehad. Naast mijn hormonen had ik ook een gesprek met de gynaecoloog en moest er bloed worden afgenomen of ik ooit chlamydia heb gehad. Wanneer je namelijk ooit chlamydia hebt gehad en dat nooit geweten hebt is dat zichtbaar in je bloed en kan een van je eileiders dicht zitten. Alle uitslagen waren goed en er was niks gevonden waarom ik niet zwanger zou kunnen raken, behalve dan mijn overgewicht, daar wordt alles op gegooid. De gynaecoloog verwees me door naar een obesitas en kinderwens expert, een specialist die met vrouwen werkt met een kinderwens en medische problemen, mijn obesitas is mijn medische probleem. Tevens werd ik ook doorverwezen naar een endocrinoloog om te kijken wat die voor mij kan betekenen.


Gesprek met de obesitas expert

Het gesprek was online via videobellen samen met de specialist en een stagiair. Ik kreeg uitleg en toelichting over de risico’s van een zwangerschap en bevalling. Het was een heel fijn gesprek, totaal geen verwijt, maar juist echt uitleg en toelichting over alle risico’s. Daarnaast ook tips waar ik rekening mee moet houden als ik wel zwanger raak.

Gesprek met de endocrinoloog

De gynaecoloog had mij ook doorverwezen naar de endocrinoloog, waarmee ik een afspraak had vlak na het gesprek met de obesitas expert. Het gesprek begon een beetje awkward. Ik moest namelijk veel over mezelf vertellen en ik voelde mij helemaal bekeken tijdens mijn verhaal. Ik voelde me super ongemakkelijk, maar nadat ik wat over mezelf had verteld, zei de endocrinoloog dat hij zo aan het kijken was om de samenstelling van mijn lichaam goed te bekijken. Het viel hem op dat het meeste vet zo rond mijn buik zit, maar dat ik verder een goede stevige houding heb en ook een sportieve bouw heb. In overleg ben ik na ons gesprek gestart met Saxenda. Ik moest toen iedere ochtend mezelf prikken. Helaas viel ik niet meer af dan als ik in calorietekort eet en eetbuien had ik al lang niet meer. Wel heb ik toen een volledig lichaamsonderzoek gehad en is mijn calorieverbranding opgemeten, zodat ik precies in calorietekort kan eten en dat werkt voor mij. Het gaat langzaam, maar ik val wel af!


Medisch traject in Nederland | Wat zijn de opties?

Normaal als je na een jaar nog niet zwanger bent kan je naar je huisarts en die verwijst je door naar de gynaecoloog. De gynaecoloog meld je aan voor een fertiliteitstraject, hier krijg je diverse vruchtbaarheidsonderzoeken en kan je uiteindelijk een fertiliteitstraject op starten. Afhankelijk van wat uit de onderzoeken komt wordt er gekeken naar welk fertiliteitstraject voor jou van toepassing is. In mijn geval zou er gestart worden met IUI als mijn BMI niet boven de grens was. Is het na 6 IUI pogingen nog niet gelukt om zwanger te worden dan is het advies vaak IVF.


Wat zijn mijn opties?

Eind mei heb ik voor het laatst een telefonische afspraak gehad met de gynaecoloog over een fertiliteitstraject en overgewicht in Nederland. Helaas is daar niks uitgekomen en was het advies om verder af te vallen. Ook raadde ze aan om met de medicatie waar ik eerder over vertelde te stoppen. Dit had ik echter al gedaan aangezien er na 4cycli niks was uitgekomen. Toen het duidelijk was voor mij dat Nederland mij niet verder kan helpen ben ik gaan kijken naar mijn mogelijkheden buiten Nederland. Volgende keer vertel ik meer over zoeken naar opties in het buitenland als je zwanger wil worden en overgewicht hebt.

Zit jij in hetzelfde of een soortgelijk schuitje als ik? Dan mag je me altijd berichten! Je staat er namelijk niet alleen voor! Via Instagram (@daantjeslifenl) ben ik het makkelijkst benaderbaar, just slide in my DM. 

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Daantjeslife?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.