Snap
  • Kind

Voorlezen is goed voor kinderen! Of niet?

Vandaag had ik een discussie met een ouder. Is voorlezen nou echt zo goed voor kinderen? Ik vind van wel.

Donderdagochtend om half 9 komt er een moeder in mijn klas. Haar zoontje kwam thuis met de vraag of ze ook wilde voorlezen op school. Moeder zit zelf het nut van voorlezen niet in. Vaak luisteren ze toch niet of dromen ze weg. Ze is van mening dat het de taalbevordering niet "extra" stimuleert en daarom doet ze het maar af en toe. Ik luister en stel haar vragen. Wat doet ze tijdens het naar bed brengen van haar zoontje? Is het niet gezellig om voor te lezen? Waarom geef je hem zelf een boekje? Zou hij ervan kunnen leren? En zo ontstaat er een gesprek. Ik vraag haar of ze na schooltijd langs wilt komen om hier verder over te praten. ik ben namelijk erg benieuwd naar haar beweegredenen.

Om drie uur staat ze voor mijn deur en gaan we verder waar we 's ochtends waren gebleven. Om jullie het hele gesprek te besparen zet ik hieronder haar redenen om niet zo vaak voor te lezen:

- hij kan zich niet concentreren

-het kost teveel tijd

- hij snapt de verhaaltjes toch niet

-ze praat al genoeg met hem, dus hij heeft dit extraatje niet nodig.

Nadat ze mijn argumenten hoort, geeft ze aan dat ik misschien toch wel gelijk heb. Ik raad haar wat prentenboeken aan en vraag of ik deze discussie mag gebruiken voor mijn blog. Geen probleem vond ze, zolang ik haar naam maar niet noem. dat doe ik dan ook niet, maar ik denk dat er genoeg ouders zijn die er net zo over denken.

Waarom is voorlezen goed?

Voorlezen is niet alleen leuk maar kan ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een kind. Jonge kinderen leren enorm veel van voorlezen. In de eerste plaats is voorlezen heel goed voor de taalontwikkeling. Kinderen leren nieuwe woorden tijdens het voorlezen en ze leren hoe een goede zin opgebouwd is. En door met het kind ook te praten over het boek, wordt het kind ook gestimuleerd actief met taal aan de slag te gaan. 

In de tweede plaats leren kinderen goed luisteren wanneer ze voorgelezen worden en zich te concentreren. Voorlezen stimuleert de fantasie van het kind ook.
Afhankelijk van het onderwerp van het boek leert het kind ook veel over de wereld om zich heen, waardoor hij/zij meer grip krijgt op de directe wereld om zich heen. Voorlezen over een onderwerp waar het kind op dat moment erg mee bezig is (angst, dood, ziekenhuisopname etcetera) kan ook steun bieden en een goede manier zijn om met het kind in gesprek te komen over deze onderwerpen.

Maar ook het gevoel van veiligheid dat kinderen krijgen, het plezier dat kinderen beleven aan het voorlezen en de exclusieve aandacht die ze krijgen tijdens het voorlezen, zijn van belang voor de ontwikkeling van het kind. En het samen lezen van een boek kan ook helpen rust en regelmaat te brengen. Kinderen komen tot rust tijdens het voorlezen en door op vaste tijden voor te lezen kan er regelmaat en vaste structuur in de dag geboden worden. Zo kan voorlezen een goed onderdeel zijn van het ritueel voor het slapen gaan.

Begin al vanaf dat ze geboren zijn. Je kan ook prima "voorlezen" voor een baby. Bekijk en benoem de plaatjes in het boek. Ik heb opgezocht dat 30% van de ouders hun baby voorlezen. Dat wordt 90% wanneer het kind tussen de twee en vijf jaar is. En daarna zakt het weer naar 40%. Zo zonde. Er zijn zoveel leuke boeken te vinden voor alle leeftijden. 

Ik ben daarom ook erg benieuwd of jullie elke avond voorlezen. ben je het met mij eens of zie je toch meer in de argumenten van de moeder?

Joycies's avatar
8 jaar geleden

Heel leuk!

's avatar
8 jaar geleden

Ik heb er 3 en lees dan bij 1 van de drie met ze allen een verhaaltje voor, Zo leuk! En tijdens de kinderboekenweek lees ik voor in de klas!

Joycies's avatar
8 jaar geleden

Dank je wel! Blijf je me volgen?

Joycies's avatar
8 jaar geleden

Wat goed dat je toch met hem blijft oefenen! En het is vast niet erg als je het een keer overslaat.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Joycies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.