Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

CITO Toets

Ik hoorde vanochtend op de radio dat de keuze voor het voorgezet onderwijs niet meer (bijna alleen) afhangt van de score van de Cito-toets. Ze willen het advies van de leraar harder mee gaan laten tellen dan de toets zelf. Echt een goed idee al zeg ik het zelf.

Bij mij was het namelijk dat toen ik in groep acht zat en dus de Cito-toets dat jaar moest doen mijn vaste lerares zwanger was. Zij ging halverwege het jaar met verlof en daarvoor in de plaats kregen wij een invalster (wel voor fulltime) en als jeugd wat deden wij met z'n alle... precies uittesten totdat ze brak (tja dat doen kinderen nu eenmaal). En dat gebeurde net voor de Cito-toets. We kregen toen de leraar van groep 3-4-5. Even voor de duidelijkheid ik zat op een Montessori school waarbij gemengde groep zijn 1-2, 3-4-5 en 6-7-8. Nu was dat voor mij geen probleem, want het was mijn leraar van 3-4-5 en ik was altijd zijn lievelingetje. Maar de andere kregen het zwaar te verduren.

Hierdoor zijn de Cito-uitslagen van mijn klas dusdanig laag uitgevallen dat sommige kinderen dus onder hun kunnen naar het voortgezet onderwijs gingen. Wij dachten als kinderen natuurlijk niet na over de gevolgen van onze acties. Maar denk dat sommige het wel geweten hebben.

Uiteindelijk had ik het advies matige mavo student, maar mijn leraar had het vertrouwen dat ik dit makkelijk kon halen en misschien wel havo (deze dan wel matig). Uiteindelijk het ik de mavo in gewoon vier jaar gedaan, als vervolg een 3,5 jarige mbo opleiding en daarna een hbo opleiding in 2 jaar i.p.v. 4. Ik moet zeggen dat was echt wel aanpoten voor mij en ik zat ook vaak in bij de hertentamens, maar ik heb mijn diploma! En ook mijn eerder genoemde leraar is daar super trots op (ben op facebook vrienden met hem). Iets wat de school dus niet in me zag volgens de Citi-toets.

Guess what: I did it!!! En dat zonder maar ook één jaar te blijven zitten!!! Nog steeds ben ik trots op dat terwijl ik vooral in mijn mavo-tijd het erg moeilijk heb gehad en in mijn examen jaar zelf 2 maanden thuis ben gebleven i.v.m. de ziekte van mijn moeder.

10 jaar geleden

hoorde het gisteren idd, zo had het altijd moeten zijn. ook dat elke school het voortaan moet doen!

10 jaar geleden

Ben ik ook blij om, want zo`n toets is immers maar een momentopname!