10 manieren waarop ik mijn kinderen leer om goed voor de aarde te zorgen
Groen ouderschap
Groen ouderschap. Als ik nadenk over wat ik mijn kinderen wil meegeven voor nu en later, dan is het eerste dat in mij opkomt: ik hoop dat ze gelukkig worden en gezond blijven. Ik denk dat de meeste ouders deze wens wel zullen herkennen. Maar het is een stuk gemakkelijker en haalbaarder om gelukkig en gezond te zijn op een planeet die leefbaar, gezond en eerlijk is. Daarom doe ik aan groen ouderschap. Ik probeer mijn kinderen op te voeden tot milieubewuste mensen, die met veel liefde en respect naar de natuur om zich heen kijken. Die zich kunnen verwonderen over de schoonheid van onze planeet en hoe bijzonder het is dat we hier kunnen leven. In deze blog deel ik 10 laagdrempelige en leuke tips om kinderen te leren goed voor de aarde te zorgen. Spelenderwijs en zonder dat het een zwaar of beladen onderwerp is.
Groen ouderschap en voorleven
Ik duik straks in de activiteiten, maar eerst de belangrijkste manier waarop je kinderen milieubewustzijn kunt bij brengen: door het voor te leven. Kinderen kijken naar de dingen die wij doen. Ons handelen, onze manier van praten, overleggen, ruzie maken, verwonderen en behandelen legt een basis voor hoe ons kroost het gaat doen. Dus als je groen voorleeft, ben je al een heel eind op weg met groen ouderschap! De 10 activiteiten gaan uit van dit principe, omdat je ze samen met je kind doet. Hoe jonger ze zijn, hoe meer je voorleeft, hoe ouder ze zijn, hoe meer jullie het samen kunnen doen of dat je kind het zelf kan en jij ondersteunt!
10 leuke activiteiten voor milieubewuste kinderen
1. Meeleven met de seizoenen
Een fijne manier om kinderen liefde en respect voor de natuur bij te brengen is door mee te leven met de seizoenen. Dat kan door een seizoenstafel in huis te maken waar je mooie schatten uit de natuur op legt, passende bij het seizoen (bijvoorbeeld nu kastanjes, beukennootjes en herfstbladeren), een kaartje in herfstkleuren, een mooie oranje of donkerrode doek. Het hoeft niet heel uitgebreid, gewoon een plekje waar binnen en buiten samen komen. Een andere leuke manier om met de seizoenen mee te leven is door creatieve en kunstzinnige opdrachten af te stemmen op de tijd van het jaar. Je zou nu bijvoorbeeld met mooie herfstkleuren kunnen schilderen. Of bladeren verzamelen en die opplakken en versieren. Of grappige poppetjes maken van kastanjes en eikeltjes.
2. De natuur in! Bos en strand
De liefde voor de natuur wordt natuurlijk direct aangewakkerd als je op pad gaat. Het bos in, de duinen of het strand. Daar ligt de verwondering te wachten. In de kiem van ieder zaadje, dat dapper de aarde uitkomt, gaat groeien en bloeien. In de grote, oude bomen, die geruststellend en sterk voor ons en vele andere soorten zorgen. In veranderende kleuren van de seizoenen, in de paddenstoelen, in de sneeuw, in de regenplassen, in de mooie schelpen op het strand, in de takken die je kunt zoeken en slijpen. Het hele jaar door lekker veel naar buiten, enthousiast dingen benoemen die je ziet, samen leren over de vele soorten die onze planeet rijk is. Vanuit die bewondering ontstaat liefde en van daaruit respect en een intrinsiek gevoel van “hier wil ik goed voor zorgen”.
3. Naar het museum
Nederland is vele musea rijk. En het leuke is dat steeds meer van deze musea zich deels of volledig richten op onze mooie aarde, de diversiteit en hoe we hier goed voor kunnen zorgen. Een aantal van onze favoriete musea, die goed aansluiten bij groen ouderschap, zijn Naturalis, One Planet, Museum Volkenkunde, het van Gogh museum, het Zuiderzeemuseum en het Natuurhistorisch museum. In deze musea leren kinderen op speelse wijze over biodiversiteit, klimaatverandering, de plastic soep, milieuvervuiling en de schoonheid van onze planeet. Lees hier mijn 10 tips om een museumbezoek met (kleine) kinderen leuk en relaxed te maken!
4. Boekjes lezen over de natuur, milieuvervuiling en klimaatverandering
Door het thema van de Kinderboekenweek 2022 is het voor iedereen die een kinderboekhandel binnenloopt duidelijk: er zijn tegenwoordig heel veel prachtige boeken voor kinderen die gaan over de natuur, het milieu en klimaatverandering. Boeken die ingaan op de schoonheid en prachtige en bizarre verschillen en connecties tussen mensen, dieren en planten, boeken over de opwarming van de aarde zonder dat je kind er bang van wordt en boeken die jonge klimaatactivisten inspireren om actief aan de slag te gaan.
5. Naar de kringloopwinkel
Hoe en wat je koopt is ook een dagelijkse manier van voorleven. Door met je kind naar de kringloopwinkel te gaan als je iets nieuws nodig hebt, of samen op Marktplaats te speuren, laat je zien dat niet alles nieuw gekocht hoeft te worden. Dat spullen een tweede of derde leven verdienen en dat pre-loved net zo mooi en vaak zelfs nog mooier is dan nieuw of snel.
Deze manier van kopen en geld uitgeven sluit aan bij onze visie op de financiële opvoeding, waar ik eerder over schreef. Er zijn altijd twee prijzen als je iets koopt. De ene prijs is de prijs die je betaalt in de winkel of online. De andere prijs is de prijs die de aarde betaalt. We wegen deze verhoudingen steeds weer af. In alles wat we doen en voorleven. Dat is ook de reden dat we hebben gekozen voor ASN Bank. Dit is namelijk een bank die zich inzet voor het behoud, de bescherming en het herstel van de natuur en biodiversiteit. ASN Bank investeert alleen in bedrijven die de natuur. De bedrijven moeten voldoen aan strenge criteria, waar de duurzaamheidsexperts van ASN Bank toezicht op houden. Zo investeert ASN Bank niet in bedrijven die verdienen aan fossiele brandstoffen, wapens, kinderarbeid en vrouwenrechten niet serieus nemen. Allemaal dingen die ik ontzettend belangrijk vind!
We hebben voor Isaya (7) een ASN Juniorrekening geopend. Hier ontvangt ze haar zakgeld (1 euro 50 per week) op. De ASN Juniorrekening openen kostte nog geen 10 minuten en is gratis. Als ouder ben je wettelijk vertegenwoordiger en heb je toegang tot de rekening van je kind. Je kind kan zelf ook online inzien hoeveel geld het heeft gespaard. Je kind krijgt een pasje toegestuurd en hiermee kan het pinnen als het iets wil kopen. Er zit een weeklimiet op het pasje, voor de zekerheid. We hebben met Isaya een gesprek gevoerd over het zakgeld. Uitgelegd dat ze kan sparen voor kleinere en grotere dingen die ze graag wil hebben, dat ze die tweedehands of nieuw kan kopen. Ik ben heel benieuwd hoe ze het krijgen, uitgeven en sparen van zakgeld gaat ervaren en vind het een fijn idee dat we dit zo duurzaam mogelijk doen door te kiezen voor de ASN Juniorrekening.
6. Spullen repareren en onderhouden
Als je je spullen goed verzorgt en tussendoor repareert, gaan ze langer mee. En dat is natuurlijk niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor de planeet. De kinderen hebben op jonge leeftijd leren naaien en zien mij regelmatig hun wollen en andere kleding repareren. Het is voor hen heel logisch dat als er iets stuk is of mama het repareert, of de schoenmaker of de kledingmaker. Hetzelfde geldt voor schoenen poetsen: ook dat heb ik ze maar gelijk aangeleerd. Onze vertrapte Docs zien er na een speelseizoen uit voor de kledingbak. Maar als ze even borstelt en poetst, glanzen ze weer als nieuw en stappen we trots het nieuwe seizoen in.
7. Veganistisch en seizoensgebonden koken met de biologische groenteboer en verpakkingsvrije winkel
Een belangrijk onderdeel van groen ouderschap is ook: hoe en waar voed je jezelf mee en is dit in balans met wat de aarde ons kan geven. We eten plantaardig, seizoensgebonden en zoveel mogelijk biologisch en verpakkingsvrij. Iedere week wordt een seizoensgebonden pakket met biologisch groente en fruit bezorgd. Wat erin zit? Dat bepaalt het seizoen en de aarde. Dat is super leuk omdat we zo blijven experimenteren met seizoensgroenten. Het tweede deel van de boodschappen wordt bezorgd door de verpakkingsvrije winkel: alle granen, noten, peulvruchten, maar ook suiker, zout, kruiden, sauzen, olie, limonade, koekjes, snoepjes, chipjes, thee, gedroogde vruchten, koffie, bloem, cacao, noem maar op! Kan allemaal verpakkingsvrij via Pieter Pot. De rest van onze ingrediënten haal ik bij de supermarkt: met name vleesvervangers, plantaardige drinks en vegan yoghurts. Ik leg de kinderen uit waarom we deze keuzes maken, ze begrijpen dat het eten wordt gegeven door onze aarde en ze helpen graag mee om veganistisch te koken. Het is een manier van voorleven waar we veel plezier uithalen en natuurlijk vooral heel lekker is!
8. Zelf ecologische schoon- en (af)wasmiddelen maken
Ook heel leuk om samen met je kinderen te doen! En het bespaart je heel veel geld: zelf ecologische schoonmaakmiddelen, wasmiddelen en afwasmiddelen maken. Mijn kinderen vinden het heerlijk om in hun zelfgemaakte creaties te roeren en te helpen met schoonmaken. Je vindt de recepten die ik gebruik hier.
9. Plastic rapen op straat
Blijft altijd een fijne bezigheid. Samen plastic rapen op straat. Het is heftig om te zien hoeveel troep er op straat ligt, maar het geeft veel voldoening om de zakken te vullen. En hoe snel dat gaat! In de stad hebben we in een half uurtje een complete vuilniszak gevuld. De meisjes zijn, naast verontwaardigd dat zoveel mensen plastic en ander afval op straat gooien, altijd heel trots op de gevulde zakken.Daarna gaan we lekker spelen in een park of speeltuin.
10. Tuinieren en moestuinieren
Afgelopen zomer zijn we verhuisd. Toen het huis was ingericht was het eerste dat ik deed zoveel mogelijk tegels uit de tuin wippen en (pre-loved en biologische) planten en bomen terugplaatsten. Tuinieren is ook een echte groene voorleef manier. Maar kinderen kunnen ook zeker meedoen! Ze kunnen helpen met zaadjes planten in het voorjaar, fijne plekjes voor insecten creëren, een takkenmuur bouwen en bloembollen planten in het najaar. Omdat de focus in onze nieuwe tuin nu lag en ligt op het wippen van tegels het verzorgen van een groene stadsoase, beginnen we pas volgend jaar of het jaar erop weer aan een moestuin. In onze oude tuin beleefden de kinderen hier veel plezier van. Zo zien ze met eigen ogen hoe een plant van zaadje, naar stengel, naar blad, naar eten op je bordje gaat. Hoe bijzonder dat is, hoeveel tijd en aandacht het kost en hoe lekker het is!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met ASN Bank.
langzaamlevenindestad
Heel herkenbaar! Dit vind ik ook zo belangrijk en hier mag wat mij betreft nog veel meer aandacht voor komen.
Laura Hogendoorn - Hoofdredacteur Mamaplaats
Leuke tips!