TOG-waarde baby: dit moet je weten
Zó zorg je ervoor dat je baby het niet te warm of koud heeft
Als ouder wil je dat je baby altijd gezond, veilig en comfortabel is. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat je baby het niet te warm of te koud heeft. Zo voorkom je dat hij oververhit of onderkoeld raakt. De TOG-waarde kan je helpen om te bepalen hoe je je baby moet aankleden of toedekken. In dit artikel vertellen we wat de TOG-waarde is, waarom het belangrijk is en hoe je het gebruikt.
Wat is TOG-waarde?
De TOG-waarde is een maatstaf die wordt gebruikt om de warmte van babykleding en slaapkleding te bepalen. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Babykleding, slaapzakken en dekens hebben allemaal een bepaalde TOG-waarde.
Hoe hoger de TOG-waarde, hoe meer warmte het item vasthoudt. Hoe lager de TOG-waarde, hoe makkelijker warmte kan ontsnappen. Kleding met een hoge TOG-waarde is dus heel warm en kleding met een lage TOG-waarde is heel koel.
Waarom is TOG-waarde belangrijk?
Baby's kunnen hun lichaamstemperatuur niet zo goed reguleren als volwassenen. Dat betekent dat ze vatbaarder zijn voor oververhitting of onderkoeling. En oververhitting is een factor die het risico op wiegendood vergroot. Ook kunnen oververhitting en onderkoeling leiden tot onrust en slaapproblemen.
De TOG-waarde helpt je om je baby goed aan te kleden of toe te dekken, zodat hij een gezonde temperatuur heeft.
TOG-waarde berekenen
Je kunt de TOG-waarde berekenen door de verschillende waardes van het textiel bij elkaar op te tellen. Deze waarde vind je meestal op het label.
Je telt dus de waarde van de kleding, de slaapzak en eventueel een deken en laken bij elkaar op. Let op: bij een dubbelgeslagen deken telt de waarde dus ook dubbel!
Welke TOG-waarde bij welke temperatuur?
Het kiezen van de juiste TOG-waarde is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Deskundigen adviseren om bij een kamertemperatuur van 16 tot 18 graden een baby niet warmer toe te dekken dan een TOG-waarde van maximaal 4.0. Bij hogere temperaturen wordt de geadviseerde TOG-waarde lager.
In de tabel hieronder zie je welke TOG-waardes je kunt aanhouden bij verschillende temperaturen, en wat dat betekent voor het gebruik van kleding en beddengoed.
Houd er rekening mee dat deze tabel slechts een richtlijn is. Controleer altijd de lichaamstemperatuur van je baby om er zeker van te zijn dat je baby niet oververhit raakt of te koud wordt.
Hoe controleer ik of mijn baby het niet te warm of koud heeft?
Als je wil controleren of een slapende baby het niet te warm of te koud heeft, kun je dit testen door met de bovenkant van je vingers de achterkant van het nekje te voelen. Voelt het aangenaam? Dan is je kleine goed aangekleed. Is het klammig? Dan heeft hij het te warm.
Tips om je baby veilig aan te kleden en toe te dekken
Naast het letten op de juiste TOG-waarde zijn er andere factoren waar je op moet letten bij het kiezen van kleding en beddengoed voor je baby. Hieronder 3 tips om rekening mee te houden:
Geen muts tijdens het slapen
Je baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur regelen via zijn hoofd. Tenzij je in een koude iglo slaapt, is het niet nodig om een muts op te doen tijdens het slapen. In de eerste dagen na de geboorte kan het nog wel nodig zijn, maar daarna kun je het beter achterwege laten.
Geen dekbed tot de kleine 2 jaar is
Bewaar de dekbedden nog maar even in de kast, want die zijn tot je kleine hummel 2 jaar oud is nog veel te warm! Bovendien kan hij eronder verstrikt raken. Gebruik in plaats daarvan liever een lekker dekentje en lakens, of een knusse slaapzak. Zo slaapt hij heerlijk en veilig!
Leg je baby met de voetjes bijna tegen het voeteneinde
Maak het bedje van je baby 'kort op'. Zorg ervoor dat de voetjes bijna tegen het voeteneinde liggen en geef hem een vuist ruimte om zijn beentjes te strekken. Op deze manier slaapt je baby comfortabel en wordt zijn hoofdje vrij gehouden van beddengoed dat hem zou kunnen verstikken.
Lees ook onze tips voor een veilige babykamer.
Bron: VeiligheidNL
Anoniem
Vreemd dat hier een afbeelding staat waarbij wordt geadviseerd om een slaapzak plus deken/laken te gebruiken terwijl er altijd wordt gewaarschuwd dat je nooit een deken of laken in combinatie met een slaapzak mag gebruiken.