Snap
  • baby
  • slapen
  • veiligslapen

Veilig slapen baby

De eerste maanden van je baby's leven slaapt je kleintje een groot deel van de dag. Het is dus belangrijk dat dit veilig gebeurt. Veel jonge ouders zijn bang voor wiegendood. Met deze tips kun je je kindje zo veilig mogelijk laten slapen.

Voldoende slaap krijgen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Er zijn een aantal factoren die een belangrijke rol spelen bij het veilig laten slapen van jouw baby. Waar je op moet letten vertellen wij in dit artikel. 

Je baby slaapt veilig in een wieg of ledikant

De eerste weken is een wiegje groot genoeg voor je baby om veilig in te slapen. Maar niet iedereen heeft geld of ruimte om naast een ledikantje ook een wiegje te hebben. Als je je kindje direct in een ledikant legt, maak het bedje dan kort op, zodat het met de voetjes net boven het voeteinde ligt. Daarmee voorkom je dat je baby zich naar beneden wurmt tijdens zijn slaap en met het gezichtje onder de dekens terecht komt.

Laat je baby veilig slapen op de rug

Leg je baby altijd op de rug te slapen. Een jonge baby kan zijn hoofdje nog niet (makkelijk) zelf optillen. Als je kind op de buik ligt, kan het in ademnood komen wanneer het met zijn gezicht naar beneden komt te liggen. Wanneer op een baby zijn rug slaapt, is de kans dat het op zijn buik draait erg klein.

Let hierbij wel op dat je baby geen voorkeurskant kiest. Hierdoor kan het hoofdje van je kind afplatten. Als je kindje altijd dezelfde kant op wil liggen, moedig het dan aan om naar de andere kant te kijken. Bijvoorbeeld door het bedje te draaien zodat het licht vanaf de andere kant komt. Of door een speeltje met felle kleuren aan de andere kant te leggen.

Mocht het hoofdje van je baby toch wat plat worden, neem dan contact op met het consultatiebureau of je huisarts. Zij kunnen je verder helpen.

De juiste temperatuur voor je slapende baby 

De ideale temperatuur in de babykamer om veilig te slapen is rond de 16-18 graden. Maar met een warme zomer of koude winter is dit lang niet altijd haalbaar.

Probeer ervoor te zorgen dat je kindje het niet te warm of te koud krijgt. De beste oplossingen zijn een lakentje met een deken of een slaapzakje. Voordeel van een slaapzakje is dat je kindje zich niet bloot kan woelen. Sommige slaapzakjes hebben afritsbare mouwen, zodat je deze in de lente, zomer, herfst en winter kunt gebruiken. Let er wel op dat je de juiste maat koopt. In een te grote slaapzak kan je baby erin zakken en ademnood krijgen.

Dekbedjes worden afgeraden voor kindjes onder de 2 jaar. Ze kunnen makkelijk losraken en bij warm weer kan je kind zijn warmte moeilijk kwijt. Met een dekentje en lakentje gaat dat een stuk makkelijker.

Zorg ervoor dat de babykamer goed geventileerd is, of zet elke dag even het raam een stukje open als de kleine niet in de kamer is. 

Veilige aankleding voor het bedje van je baby

Er is van alles te koop qua aankleding van het ledikantje of wiegje van je baby. Bijvoorbeeld hemeltjes, stoffen stootranden, knuffelbeesten. Maar pas ermee op. Het geeft verstikkingsgevaar. Hemeltjes kunnen op zich prima, maar zorg ervoor dat het niet in het bedje van je kind komt te hangen. Stootranden zijn niet veilig omdat je baby er met het gezichtje tegenaan kan komen te liggen, waardoor het in ademnood komt. Er zijn fabrikanten die zeggen dat het wel veilig is, omdat het kindje erdoorheen kan ademen, maar dit wordt door deskundigen tegengesproken. 

Lees hier alles over het veilig opmaken van het babybedje. Lees hier alles over het inrichten van een veilige babykamer

Samen slapen met je baby

Hoe gezellig en knus het ook is: laat je baby niet tussen jullie in slapen. Het is niet veilig. De kans dat je bovenop je baby rolt is klein, maar het risico dat het niet voldoende zuurstof krijgt is des te groter. Een baby heeft nog niet de kracht om zichzelf om te rollen. Je moet er niet aan denken dat je kind stikt doordat het met zijn gezichtje tegen je kussen aan komt te liggen, of doordat het met het koppie onder het dekbed komt.

Wat doe jij om je baby zo veilig mogelijk te laten slapen? Laat het weten! 

Tip: hier lees je wat je nodig hebt voor het inrichten van een babykamer

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.