Snap

Een veilige babykamer, waar denk je allemaal aan?

Een belangrijk onderwerp natuurlijk, de veiligheid in de babykamer. En niet alleen in de babykamer, je moet je hele huis aanpassen als er een baby komt.

Een heel belangrijk onderwerp natuurlijk, de veiligheid in de babykamer. En niet alleen in de babykamer natuurlijk, je moet je hele huis aanpassen als er een baby komt. Maar laten we beginnen met de babykamer. Het makkelijkste is om de hele babykamer door te lopen voorafgaand aan het inrichten. Begin bijvoorbeeld bij de vloer. Leg je vloerbedekking of laminaat, een echt houten vloer of zeil? Belangrijk is om je te bedenken dat de babykamer schoon en hygiënisch moet zijn. Makkelijk schoon te houden is vooral fijn voor jezelf.

Vloerkeuze

Houd ook rekening met de kans op allergieën! Komt er bijvoorbeeld allergie voor stof of huismijt in jullie families voor, dan zou je kindje een net iets grotere kans daarop kunnen hebben en zou je je kunnen afvragen of vloerbedekking een verstandige keuze is. Vloerbedekking voelt heel warm aan, maar is ook erg stofgevoelig. Gladde vloeren zijn weer makkelijker schoon te houden, bovendien zie je stof op een gladde vloer direct liggen. Ook zal het misschien een keer voorkomen dat je baby een spuitluier heeft of, vooral bij jongetjes, recht omhoog plassen bij het verschonen en als dat dan op de vloer terecht komt, is het wel zo prettig dat je het makkelijk kunt opruimen.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor als je baby gaat rondkruipen in de kamer en een keertje wat melk of ander voedsel teruggeeft, of als je kindje ziek is en overgeeft. Als je dan een vloer hebt die makkelijk schoon te maken is, ben je daar op zo’n moment erg blij mee! Vind je een gladde vloer te koud, dan kun je natuurlijk een lief klein kleedje neerleggen, er zijn genoeg leuke kleine kinderkleedjes te koop.

Stopcontacten

Van de vloer kruipen we iets verder omhoog naar de stopcontacten. Die moet je natuurlijk beveiligen want ze zijn ware uitnodigingen om vingertjes of andere voorwerpen in te stoppen. Bij de meeste supermarkten, de Hema, bouwmarkten, de Ikea, Blokker, babywinkels en talloze andere winkels vind je allerhande stopcontactbeschermers. Zorg wel dat je goede uitzoekt die goed in de stopcontacten blijven zitten, sommige exemplaren vallen er direct uit en dat is natuurlijk allesbehalve veilig. Wanneer je de stopcontacten daadwerkelijk gebruikt om stekkers van lampjes e.d. in te doen, zorg dan ook dat deze goed vastzitten en dat je baby niet aan een snoer kan gaan trekken. Zeker tegen de tijd dat je baby gaat rondkruipen op de grond moet je dit nog eens goed controleren.

Muur

Van de stopcontacten bekijken we de muur zelf eens. Als je de muur schildert, gebruik dan een niet-giftige latex, zeker wanneer je zelf besluit te gaan schilderen tijdens je zwangerschap! Natuurlijk kun je de muren ook behangen of na het schilderen beplakken met leuke muurstickers. Zorg in ieder geval dat je kindje geen stukjes behang of sticker van de muur kan trekken, alles moet dus goed vast zitten. Het spreekt voor zich dat je plankjes en leuke schilderijtjes ook buiten het bereik van je kindje ophangt en zorgt dat ze niet van de muur kunnen vallen.

Ramen

Van de muur gaan we naar eventuele ramen. Daar hang je natuurlijk gordijnen voor. Zorg er voor dat je baby niet verstrikt kan raken in eventuele koorden, dit kan levensgevaarlijk zijn! Check ook of het raam van de babykamer open kan en of er een ventilatierooster is. Het is heel belangrijk om frisse lucht in de babykamer te laten en elke dag even te ventileren. Het kan prettig zijn om een hor voor je raam te plaatsen tegen insecten.

Meubels

Dan de meubels in je babykamer. Het belangrijkste is het bedje van je baby. Nieuw of tweedehands maakt niets uit, als je maar zorgt dat allemaal veilig is. Bij het ledikantje let je op of de lattenbodem stevig is en of de bodem van het bedje in hoogte verstelbaar is. Een matrasje kun je beter wel nieuw kopen. Er zijn verschillende winkels die matrasjes ook op maat kunnen maken, zelfs de Prenatal kan dit doen. Geen nood dus als je een afwijkende maat matras nodig hebt. Het bedje van je baby maak je kort op, dat wil zeggen dat de voetjes van je baby(bijna) tegen het voeteneinde van het bedje moeten komen. Op deze manier kan je baby niet per ongeluk onder de dekens komen. Het ziet er in het begin misschien een beetje raar uit als je zo’n groot kaal stuk aan het hoofdeinde hebt, maar wees gerust; je baby groeit er snel genoeg in. Na ongeveer 2 - 3 maanden kun je je baby ook in een goed passende slaapzak leggen. Dit is vooral erg fijn voor babies die zich constant bloot trappelen, in een slaapzak krijgen ze het dan niet koud.

Lakens, dekens of dekbed

Bij een pasgeboren baby gebruik je een lakentje en een deken. Gebruik absoluut geen dekbed, dit is niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar en verhoogt het risico op wiegendood! Je kunt als je dat wil wel een babydeken in een dekbedhoes doen. Gebruik om dezelfde reden ook geen hoofdeindebeschermers, deze kunnen voor verstikking zorgen en zijn levensgevaarlijk! Een hemeltje boven het bedje ziet er heel lief en schattig uit. Zolang je baby niet aan de stof kan graaien (en er dus in verstrikt kan raken), kan het ook geen kwaad. Zodra je baby meer gaat bewegen en kruipen kun je de hemel beter weghalen, om narigheid te voorkomen. Gebruik je de eerste periode een wiegje, dan gelden eigenlijk dezelfde regels. Het belangrijkste is dat je er voor zorgt dat je baby niet verstrikt kan raken.

Commode

Van het bedje gaan we naar de commode. Voor jezelf is het prettig als je een commode op de juiste hoogte hebt. Veiligheid bij de commode heb je voornamelijk zelf in de hand. Laat je baby nooit, maar dan ook nooit, alleen als hij op de op het aankleedkussen commode ligt. Je weet nooit precies wanneer je baby zal omrollen en voor je het weet kan hij er af vallen. Zorg er dan ook voor dat alles wat je mogelijkerwijs bij de commode nodig kunt hebben, binnen handbereik ligt. Richt de commodekast dus handig in met kleertjes, luiers e.d. dicht bij de hand. Een plank boven de commode waarop je de belangrijkste dingen binnen handbereik bewaart, bijvoorbeeld billenzalf, thermometer, talkpoeder e.d., is er erg handig. De belangrijkste en meest noodzakelijke dingen in de babykamer heb je nu gehad. Alles wat je nu nog in de babykamer neerzet, bijvoorbeeld een linnenkast of een fijne stoel om in te voeden, is extra en niet perse noodzakelijk. Zorg dat je bij jezelf telkens te rade gaat of dingen die je in de babykamer neerzet, veilig zijn. Hoe leuk het bijvoorbeeld kan zijn om een grote kamerplant in de babykamer te zetten, misschien is dat niet de meest handige keuze.

Qua veiligheid liggen de meeste dingen voor de hand en moet je alleen even zelf nadenken of het echt veilig is en de juiste keuzes maken. Heb je twijfels? Overleg dan met je verloskundige, huisarts of iemand van de kraamzorg. Wanneer er iemand van de kraamzorg bij je thuis komt voor een intakegesprek, zullen ze 9 van de 10 keer ook de babykamer even willen zien en kun je alles vragen waar je over twijfelt. Bovenal: het inrichten van de babykamer is leuk, neem er de tijd voor, begin er op tijd aan, vraag hulp als je dat nodig hebt en.....geniet er van!

Heb jij een veilige babykamer? Of tips voor een veilige babykamer? Laat het weten in een reactie!