Witte ontlasting bij je kind of baby
Wat betekent witte ontlasting heeft en wat moet je doen?
De poep van je baby kan allerlei kleuren hebben: van geel en oranje tot groen en bruin. Hoewel de ontlasting in verschillende kleuren voorkomt, is witte poep geen goed teken. Witte ontlasting bij je kind of baby kan duiden op een infectie in de darmen. Ook kan er een probleem met de galwegen zijn.
Kleur van ontlasting baby
Babypoep is niet te vergelijken met de ontlasting van volwassenen. De kleur kan flink variëren. De eerste poep na de geboorte is groenzwart van kleur. Dit wordt ook wel 'meconium' genoemd. Daarna wordt de poep lichter en geler van kleur. Wanneer je baby vast voedsel gaat eten, kan de ontlasting verschillende kleuren aannemen, afhankelijk van wat hij gegeten heeft. De poep van een baby of (jong) kind is vaak een stuk dunner dan 'normale' ontlasting van volwassenen.
Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben zachte, waterige ontlasting. De poep is geel tot bruinig van kleur en heeft een typische geur. Er kunnen klontjes of slijm in zitten. Baby’s die flesvoeding krijgen, hebben meestal dikkere ontlasting dan kinderen die borstvoeding krijgen. De kleur varieert tussen geel en lichtbruin. Ook kan de ontlasting groenig zijn bij bepaalde soorten flesvoeding.
Weetjes over babypoep
- Na de eerste 3 tot 4 weken gaat een baby minder poepen.
- Sommige baby’s poepen maar één keer per week, anderen weer meerdere keren per dag.
- Baby’s die borstvoeding krijgen, kunnen spuitluiers hebben. Daarbij spuit de poep er letterlijk uit. Niks om je zorgen over te maken ;)
- De kleur van je baby’s poep bij borstvoeding kan veranderen door wat jij als moeder eet. Bij rode bietjes kan babypoep wat roder worden, bij spinazie wat groener.
- Als je baby vaste voeding gaat eten, vind je daar soms stukjes van terug in de luier.
- Kwijlt je baby erg veel, dan kan er slijm in de poep komen.
Oorzaak witte ontlasting
De luierinhoud van je baby kan zorgen en vragen oproepen. Wat betekent het als je kind witte ontlasting heeft? Wanneer moet je je zorgen maken? Witte ontlasting wordt ook wel acholia genoemd. Er kunnen verschillende redenen zijn voor witte (of lichtgrijze) ontlasting bij je baby.
Voedsel wordt niet goed opgenomen door de darmen
Witte ontlasting komen doordat voedsel niet goed wordt opgenomen door de darmen. Dit kan bijvoorbeeld door een parasiet of omdat de darmen moeite hebben om bepaalde producten te verwerken, zoals melk.
Onvoldoende galproductie of belemmering galwegen
De kleur van poep is meestal bruin door de galkleurstoffen. Gal is een belangrijke vloeistof voor de spijsvertering van de darm. Gal wordt aangemaakt door de lever en opgeslagen in de galblaas. Als er onvoldoende galproductie of een belemmering van de galwegen is, krijgt de ontlasting een witte kleur.
Hepatitis
Een andere oorzaak voor witte ontlasting, is hepatitis. Hepatitis is een besmettelijke ziekte die ontstaat door een virusinfectie. Door dit virus kan de lever ontsteken en beschadigen.
Cysten
Cysten zijn kleine blaasjes met vocht. Ze kunnen in het hele lichaam voorkomen, zo ook in de galblaas. Cysten in de galwegen zorgen ervoor dat het gal wordt geblokkeerd. Vaak verdwijnen de cysten vanzelf, maar soms is er een operatie nodig.
Wat moet je doen bij witte ontlasting?
Neem direct contact op met de huisarts als jouw kind witte ontlasting heeft. Witte poep kan op een medisch probleem wijzen en moet verder onderzocht worden. Houd goed in de gaten of je kind last heeft van één of meer van de volgende dingen: koorts, misselijkheid, overgeven, vermoeidheid, weinig plasluiers, donkere urine, gele huid.
Het is handig om een volle luier mee te nemen naar de huisarts óf om een foto te maken van de ontlasting. Zo kan het zo snel mogelijk onderzocht worden. Ga nooit zomaar zelf proberen om de witte ontlasting te behandelen door je baby of kind medicijnen te geven. Afhankelijk van de oorzaak zal de huisarts bepalen wat de vervolgstappen zijn.
Kinderen onder de twee jaar kunnen snel uitdrogen. Als je kind last heeft van lichte, witte diarree, is het belangrijk dat hij goed drinkt.
Hoe vaak moet je je zorgen maken over de kleur van de ontlasting van mijn baby? Is het normaal dat het regelmatig verandert? Het is gebruikelijk dat de ontlasting van een baby van kleur verandert naarmate ze groeien en hun dieet verandert. Echter, als je merkt dat de ontlasting consistent wit blijft, moet je alert zijn en mogelijk medische hulp zoeken. Over het algemeen is het verstandig om de ontlasting van je baby regelmatig te controleren op eventuele veranderingen in kleur, consistentie en frequentie.
Welke symptomen moeten ouders nog meer in de gaten houden naast witte ontlasting om te bepalen of hun kind gezond is? Naast het observeren van de kleur van de ontlasting, is het belangrijk om andere symptomen in de gaten te houden die kunnen wijzen op mogelijke gezondheidsproblemen bij je baby. Let vooral op koorts, misselijkheid, overgeven, vermoeidheid, een afname in het aantal plasluiers, donkere urine en een gelige verkleuring van de huid. Deze symptomen kunnen duiden op ernstigere problemen die mogelijk medische aandacht vereisen.
Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je als ouder moet vermijden om te voorkomen dat je baby witte ontlasting krijgt, of is het meestal een medisch probleem dat niet gerelateerd is aan voeding? Hoewel bepaalde voedingsmiddelen de kleur van de ontlasting van je baby kunnen beïnvloeden, zoals rode bieten die de ontlasting roder kunnen maken, is het belangrijk om te begrijpen dat witte ontlasting meestal wordt veroorzaakt door medische problemen zoals een gebrek aan galproductie of een infectie. In dergelijke gevallen heeft het aanpassen van het dieet van de moeder of de baby geen invloed op de kleur van de ontlasting. Het is daarom raadzaam om bij aanhoudende witte ontlasting contact op te nemen met een medisch professional voor een juiste diagnose en behandeling.
Heeft je kind veel problemen met poepen? Er bestaat een speciale poeppoli waar je terechtkunt en je kleintje direct door experts geholpen wordt.