Alles over de eerste hapjes baby
Een hoop mama’s kunnen niet wachten tot hun baby hun eerste hapje mogen hebben. Lees hier meer over het eerste hapje van je baby.
Een hoop mama’s kunnen niet wachten tot hun baby hun eerste hapje mogen hebben. Dit is natuurlijk een hele stap en je bent benieuwd hoe je kindje hierop gaat reageren. Je kindje zal hier wel enorm aan moeten wennen. Eerst krijgt het alleen maar melk en nu mag het ook andere smaken gaan binnen krijgen.
Eerste hapjes baby
Wanneer je baby tussen de vier en zes maanden oud is, mag je langzaam je baby aan een hapje laten wennen. Vanaf vier maanden kunnen de darmpjes dit vaste voedsel ook handelen. Waarschijnlijk is je kleintje er in deze periode ook wel aan toe; hij begint op zijn knuistjes te sabbelen, maakt smakgeluidjes, wil meer fles-of borstvoeding, wordt ’s nachts wakker en is jouw maaltijd goed in de gaten aan het houden. Het eerste groente- of fruithapje is niet ter vervanging van een flesje of borstvoeding. Dit moet als extra gezien worden.
Groentehapje
Het beste is om met een groentehapje te starten. De eerste week wissel je drie verschillende soorten groente af. Worteltjes, bloemkool, sperziebonen en broccoli hebben zachte smaken en zijn ideaal om mee te starten. Geef de hapjes met een platte lepel en steek deze horizontaal in de mond. De baby traint zijn mondspieren het beste wanneer hij het zelf van de lepel afhaalt. Waarschijnlijk zal je baby het eerst nog wel uitspugen, maar heb geduld. Oefening baart kunst. Geef een paar hapjes en het beste is om elke smaak zeven keer te herhalen. In de derde week van de omschakeling naar vast voedsel, kun je fruithapjes proberen. Peer en banaan zijn zachte fruitsoorten. Begin ook hier weer met één soort fruit per dag. Vanaf de derde week kun je dan dus één groentehapje en één fruithapje op een dag geven. Vanaf de vierde week kun je ter variatie een nieuw soort groente of fruit gaan toevoegen. Het is raadzaam om pas vanaf de zesde week verschillende groente-en fruit soorten met elkaar te combineren.
Voedingsschema baby bij de eerste hapjes
Je zou de dag als volgt in kunnen delen:
Starten met een ontbijt van 200ml fles-of borstvoeding. Misschien kun je aan deze fles een paar eetlepels rijstebloem toevoegen. Tussendoor een fruithapje. Vervolgens weer een fles van 200ml kunst-of borstvoeding als lunch. Dit herhaal je vervolgens nog een keer. En als warme maaltijd een groentehapje. Voor het slapen gaan kun je dan nog een fles van 200ml geven.
Een belangrijke tip! Neem foto’s of film deze mijlpaal! Het koppie van het eerste hapje is namelijk onbetaalbaar!