Voor het eerst borstvoeding geven
Tijdens je zwangerschap maak je voor jezelf de keuze of je je baby na de geboorte borstvoeding wil geven of flesvoeding. Ga je voor het eerst borstvoeding geven? Dan is het handig om je van tevoren in te lezen over borstvoeding. In dit artikel vertellen we je alles over voor het eerst borstvoeding geven.
Voor het eerst borstvoeding geven
Bij de allereerste keer dat je je baby aanlegt, zul je zien dat je baby over een instinct beschikt, waardoor hij de weg naar je tepel zelf opzoekt. De tepel is namelijk warmer dan de rest van de borst, waardoor je baby precies weet waar het moet zijn. In de meeste gevallen gaat de eerste keer borstvoeding geven meteen goed, maar wanneer weet je nou of het ècht goed gaat?
Aanleggen van je baby aan de borst
Wanneer je baby 'aan-hapt' moet dit met een groot geopende mond zijn. Zodat je baby niet alleen aan je tepel zuigt, maar ook een deel van het tepelhof mee pakt. Dit gaat vanzelf wanneer je ervoor zorgt dat het neusje ter hoogte van de tepel zit bij het aan-happen.
Let bij het geven van borstvoeding op de volgende zaken:
- Dat de tong van je baby over de rand van de onderkaak ligt
- De lippen van je baby mooi naar buiten gekruld en ontspannen zijn
- Er naast het neusje van je baby plooitjes zitten en de wangetjes mooi rond zijn
- Dat het zuigen van je baby zichtbaar is bij de slaapjes en soms zelfs in het halsje
Het allerbelangrijkste is: bij pijn ten allen tijden de baby los maken van de borst! Dit kun je doen door met een vinger in de wangzak van je baby te gaan, waardoor je baby niet meer kan zuigen en je de baby makkelijk los kan maken van je borst. Pijn is in het begin namelijk altijd een teken dat je baby niet goed aan ligt. Later zou het ook op spruw of kloven kunnen duiden, maar daar is in het begin nog geen sprake van.
Natuurlijk is borstvoeding de eerste dagen wel gevoelig, je tepels zijn het niet gewend dat ze zover opgerekt worden, maar het mag zeker geen pijn doen.
Melkproductie bij borstvoeding
Het kan zijn dat er tijdens de zwangerschap al melkproductie is, maar dit hoeft niet. Als de melkproductie nog niet meteen op gang komt, is dit ook geen probleem, je baby heeft nog een voorraad aan voedingsstoffen van jou meegekregen via de navelstreng. Hier kan hij nog zeker 24 uur op vooruit. Wel is het van belang om je baby de eerste dagen toch zeker 8 tot 12 keer aan te leggen, dit bevordert de melkproductie en is ook goed voor je baby omdat het maagje van je baby niet groter is dan de grootte van een knikker en je baby vaak kleine beetjes borstvoeding beter kan verteren.
Voordelen van het frequent aanleggen van je baby
- Het geeft een goed gevoel! Dit heeft te maken met de hormonen die worden aangemaakt tijdens het geven van borstvoeding
- Je krijgt minder last van stuwing (het volle gespannen gevoel in je borst)
- Je baarmoeder trekt samen tijdens het geven van borstvoeding, waardoor je minder last hebt van bloedverlies
- Je baby zal minder afvallen. De eerste dagen is afvallen van je baby heel normaal, maar door vaak aan te leggen, beperk je dit zoveel mogelijk
- Je baby wordt minder geel. Baby’s worden geel wanneer ze hun afvalstoffen niet goed kwijt kunnen. Door veel te drinken en dus ook veel te plassen, kan dit voorkomen worden
- De bloedsuikers van je baby schommelen niet zoveel
- Het bevordert de hechting tussen moeder en kind
- Na een paar dagen en soms al meteen hoor je je baby slik geluidjes maken, je weet dan dat je baby voeding binnen krijgt
Krijgt mijn baby wel genoeg voeding binnen?
Een nadeel van borstvoeding is dat je niet kunt zien of je baby genoeg voeding binnen krijgt, maar je kunt dit wel aan een aantal dingen merken. Je baby is tevreden, huilt niet veel en lijkt voldaan na een voeding. Wanneer je je baby voor of tijdens elke voeding verschoont, zul je zien dat er elke keer wat urine in de luier zit. Afhankelijk van welke luiers je gebruikt, kun je dit soms zien aan de lek-strip aan de voorzijde van de luier.
Ontspan bij borstvoeding geven
Tot slot: zorg dat je rustig bent, als jij rustig bent, zul je zien dat je baby ook rustig is en de borstvoeding makkelijker verloopt! En luister naar je eigen moedergevoel, veel mensen in je omgeving hebben goedbedoelde adviezen, maar spreken elkaar vaak tegen. Luister naar je eigen moedergevoel en naar de professionals om je heen. Blijf je twijfelen, schakel dan een lactatiekundige in!! Zij hebben enorm veel ervaring en kunnen je helpen bij je twijfels of problemen.
Wat zijn jouw ervaringen met het geven van borstvoeding? Deel het in een reactie!
mamavan4kids
ik zou het idd ook proberen :D ik twijfelde ook heel erg bij ons laatste kindje ook 4de maar ben blij dat ik het toch gedaan heb helaas heb ik maar 6 weken bv kunnen geven toen was het echt van het ene op het andere moment weg maar wat ben ik blij dat ik het toch gedaan heb. ik wist zeker dat het echt de aller laatste keer was dat ik het zou kunnen doen en ben trots dat ik alle 4 me kindjes de start op bv heb kunnen geven.en ik heb er echt van genoten..!!
Anoniem
Ik zou het in ieder geval proberen als het goed gaat is het zo fijn vond ik dan ik heb echt gejankt toen na 6 maanden mijn voeding terug liep. Borstvoeding is het enige wat alleen jij je kindje kan geven en niemand anders. bijzonder toch. niet geschoten is altijd mis.
MoniqueK
Nog zo'n 7 weken en dan is onze nummer 4 een feit! Bij nummers 1 - 3 werd de periode van borstvoeding steeds korter. In het begin van de zwangerschap stellig van overtuigd dat we nu maar gelijk maar met de fles gaan beginnen. Maar, .... de twijfel begint toch toe te slaan. Ons laatste hummeltje, zal ik het toch niet nog eens proberen???