Snap

Krampjes bij je baby

Buikkrampjes kunnen je baby ontroostbaar maken. Gelukkig kunnen krampjes geen kwaad. En ook het harde huilen van je baby is niet schadelijk. Maar buikkramp bij zo’n kleintje is wel heel zielig. En helaas kun je er als ouders weinig aan doen.

HOE WEET JE OF JE BABY KRAMPJES HEEFT?

Vaak ontstaan krampjes bij een baby als het ongeveer 2 tot 3 weken oud is. Normaal gesproken huilen baby’s omdat ze een vieze broek hebben, als ze honger hebben, als ze schrikken of als ze moe zijn. Een baby met krampjes heeft, huilt anders. Huilt je pasgeboren kindje echt hard en is het lastig om je kind te troosten, dan is de kans groot dat het krampjes zijn.

Som zie je zelfs dat de buik van de baby wat is opgezet wanneer je kindje er last van heeft. Door de krampjes kunnen baby’s gaan trappelen of met de armpjes om zich heen slaan. Kortom: je baby voelt zich erg naar.

Bij buikkramp huilen baby’s vaak op een vast tijdstip van de dag. Deze huilbuien komen vaak voor rond etenstijd en aan het begin van de avond.


WAAROM KRIJGEN BABY’S BUIKKRAMP?

Krampjes ontstaan waarschijnlijk omdat het spijsverteringskanaal van een baby nog net niet af is bij de geboorte. Overtollige lucht, die baby’s binnenkrijgen bij gulzig drinken of huilen, doet pijn in de darmen. Pas na een aantal maanden komen de darmen goed op stoom en zullen de krampjes afnemen.

Zowel baby’s die borstvoeding krijgen als kindjes die flesvoeding hebben, kunnen last krijgen van buikkramp. Er zit geen verschil tussen jongen en meisjes. En een vroeggeboorte lijkt ook niet uit te maken bij het wel of niet hebben van krampjes.


TOT WELKE LEEFTIJD DUREN DE KRAMPJES BIJ EEN BABY?

Rond de 6 weken is de buikkramp bij een baby op z’n ergst. Tussen de 3 en 4 maanden wordt het duidelijk minder. Na 5 maanden zijn baby’s er in de meeste gevallen overheen gegroeid.


WAT KUN JE DOEN OM JE BABY TE HELPEN BIJ BUIKKRAMP?

Helaas kun je niet zoveel doen om de buikramp van je kindje te voorkomen of om te laten verdwijnen. We hebben wel een aantal Tips tegen krampjes, lees ze hier! >>. Ze kunnen zorgen voor wat verlichting bij je baby. En gelukkig gaan de krampen meestal na een uur vanzelf over en valt je kindje in slaap.


OUDERS IN DE KRAMP

Het voelt verschrikkelijk als je baby zo moet huilen omdat het pijn heeft. Het geluid van huilen geeft stress bij ouders. Je kunt er echt tureluurs van worden.

Probeer samen de druk op te vangen. Een huis-tuin-en-keuken-trucje is oordoppen indoen tijdens het troosten. Het geluid komt dan minder hard bij je binnen, waardoor je rustiger blijft. Dat is ook fijn voor de baby.


MOET IK NAAR DE HUISARTS ALS MIJN BABY VEEL KRAMPJES HEEFT?

Als je baby veel last heeft van krampjes, is het in principe toch niet nodig om naar de huisarts te gaan. Wellicht is een extra bezoekje aan het consultatiebureau zinvol.

Maak je je echt zorgen om je kindje, ga dan wel naar de huisarts. Die kan kijken of er misschien een andere oorzaak voor de krampjes is.

Heeft je baby koorts, dan is de kans groot dat er iets meer aan de hand is en dan is het slim dat de huisarts even meekijkt.


Heeft jouw baby veel last van krampjes en wat doe jij om het te verzachten? Reageer ook!