Alles wat je wilt weten over zwangerschapsdiabetes
Zwangerschapsdiabetes wordt ook wel diabetes gravidarum genoemd
Wist je dat ongeveer 3 tot 5 procent van de zwangere vrouwen te maken krijgt met zwangerschapsdiabetes? Maar, wat houdt het precies in? Wat zijn de symptomen? En is zwangerschapsdiabetes te behandelen? In deze Advies Blog zullen we antwoord geven op al deze vragen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met verloskundige Selina Hekelbeeke, onderdeel van de Mamaplaats Expert Poule.
Vermoed je dat je zwangerschapsdiabetes hebt of heb je juist nog nooit van deze aandoening gehoord, lees dan gauw verder!
Oorzaken zwangerschapsdiabetes
Tijdens de zwangerschap verandert de manier waarop je lichaam omgaat met het hormoon insuline, dat het suikerniveau regelt. Verloskundige Selina Hekelbeeke legt dit uit: "Insuline zorgt ervoor dat de cellen in je lichaam suiker uit het bloed kunnen halen. Tijdens de zwangerschap worden deze cellen eigenlijk minder gevoelig voor insuline als gevolg van de hormonen. Dit is normaal tijdens elke zwangerschap, maar soms heeft het een iets groter effect. Het lichaam reageert hier dan op door meer insuline aan te maken om het tekort aan te vullen. Soms is dit alleen te veel, wat resulteert in een te hoog suikerniveau in het bloed. Dit kan leiden tot zwangerschapsdiabetes, ook wel diabetes gravidarum genoemd."
Verschillende soorten diabetes
Je kunt jezelf nu afvragen: onder welk type diabetes valt diabetes gravidarum? Selina legt dit eerst uit door te vertellen over de twee soorten diabetes. "Er zijn diabetes type 1 en type 2. Bij diabetes type 2 werkt je lichaam niet meer goed met insuline, het hormoon dat je bloedsuikerspiegel regelt. In het begin probeert je lichaam dit op te lossen door meer van dat hormoon aan te maken, maar na een tijdje neemt de hoeveelheid insuline juist af. Dit proces is hetzelfde bij diabetes gravidarum, daarom zeggen wij dat zwangerschapsdiabetes een vorm van diabetes type 2 is."
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam ‘per ongeluk’ de cellen die insuline aanmaken vernielt. Daardoor stopt het lichaam met het produceren van die stof, waardoor mensen met diabetes type 1 zelf insuline moeten inspuiten of een insulinepomp moeten gebruiken.
Wat zijn de symptomen van zwangerschapsdiabetes?
Ontdekken dat je zwangerschapsdiabetes hebt, is volgens Selina niet eenvoudig. "Er zijn wel aanwijzingen, zoals meer dorst hebben, aankomen in gewicht, en meer vruchtwater bij het kindje. Maar deze dingen kunnen ook op zichzelf staan en betekenen niet altijd zwangerschapsdiabetes. Daarom kijken we niet alleen naar de symptomen, maar ook naar wanneer iemand een verhoogd risico heeft op zwangerschapsdiabetes."
Risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes
Deze risicofactoren spelen volgens Selina mee op het krijgen van zwangerschapsdiabetes:
Ben je eerder bevallen van een kindje dat met het gewicht boven de 90% zit? "Dit zijn de 'grootste' kindjes zoals we dat dan noemen en dat wordt een risicofactor genoemd."
Als je zelf overwicht hebt, is de kans groter dat je zwangerschapsdiabetes krijgt.
Erfelijkheid: als een familielid van de eerste graad diabetes type 2 heeft, kan je tijdens de zwangerschap, zwangerschapsdiabetes oplopen.
Vrouwen van Hindoestaanse, Arabische of Noord-Afrikaanse afkomst
Vrouwen die eerder zwangerschapsdiabetes hebben gehad (30-50%)
Mama's die mogelijk een verhoogd risico hebben op zwangerschapsdiabetes worden vaak uitgenodigd voor een bloedonderzoek.
Dit checkt of de bloedsuikerspiegel in orde is, meestal ergens tussen de 24ste en 28ste week van de zwangerschap. Als je al eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad, kan dit onderzoek zelfs eerder plaatsvinden, al rond de 16 tot 18 weken.
Is er een behandeling voor zwangerschapsdiabetes?
Als er iets te veel suiker in je bloed zit, zijn er 2 opties:
1. Jouw eigen verloskundige houdt jouw suikers in de gaten die je thuis prikt en je gaat naar de diëtiste voor advies rondom je voeding.
2. De diabetesverpleegkundige houdt jouw suikers in de gaten die je thuis prikt en je gaat naar de diëtiste voor advies rondom je voeding.
"Alleen indien je suikers hoog blijven ondanks de aanpassing van voeding, komt er een doorverwijzing naar de gynaecoloog en internist en wordt er insuline voorgeschreven."
Heb jij ervaring met zwangerschapsdiabetes? Laat dan een reactie achter.