Snap

Alles over zwangerschap

Zwangerschap is iets moois. Veel mensen raken dan je buik aan tijdens de zwangerschap. Veel mensen zijn geïnteresseerd, je krijgt ineens zo veel kijks.

Zwangerschap is iets moois. Veel mensen zijn geïnteresseerd, je krijgt ineens zo veel bekijks. Maar wat betekent zwangerschap nou eigenlijk? Zo heb ik enkele betekenissen in verschillende woordenboeken opgezocht voor het woord zwangerschap. De uitkomsten:

  • "De situatie dat iemand zwanger is" Bron: woorden.org
  • "De tijd dat een vrouw een ongeboren kind met zich draagt" Bron: woorden-boek.nl
  • Dit is de periode van de bevruchte eicel tot de geboorte van een kind. Het duurt ongeveer negen maanden. Je bent in deze periode niet meer ongesteld" Bron: zoenenenzo.nl

Je ziet dat zwangerschap op verschillende manieren gedefinieerd kan worden. Het is voor iedereen anders, maar eigenlijk komt het op hetzelfde neer "Je draagt een wezentje in je lichaam dat later een kind wordt.". Maar om even terug te komen op het begin van de tekst: zwangerschap is iets moois, waarom is het dan zo mooi?

Zwangerschap is mooi

Wat precies zo mooi is aan een zwangerschap verschilt per persoon, maar voor de meeste vrouwen is het vooral de emotie en de hormonen die een rol spelen tijdens je zwangerschap. Je wordt veel blijer en reageert misschien wat anders dan voorheen. Je voelt de baby schoppen in je buik en stiekem voel je je ook wel een beetje trots dat het je gelukt is! Jij wordt eindelijk mama! Je krijgt een titel "moeder zijn" en veel verantwoordelijkheden.

Je kan met anderen praten over je zwangerschap en je baby, je voelt je niet meer buitengesloten als het over opvoeding of zwangerschap gaat, want je kan nu mee praten. "Je hoort er nu bij". Tijdens je zwangerschap straalt je huid ook mooi. Maar het allermooiste aan de zwangerschap is de band die je met je baby ontwikkelt.

Zonder dat je je baby kan zien kan je hem/haar toch voelen en hij/zij jou ook. De band wordt ook sterker met je partner, want dit is van jullie 'samen'. Dit hebben jullie 'samen' gedaan en het is 'jullie' bezit nu. Er komt een nieuw stadium in je leven, een kind krijgen is ook een uitdaging, maar toch iets avontuurlijks.  Een babynaam uitkiezen is ook iets leuks wat je tijdens je zwangerschap mag gaan doen! Kies je voor een ouderwetse naam of een originele naam, bedenk je er zelf een of vernoem je je baby naar een persoon die je heeft geïnspireerd?

Een zwangerschap klinkt nu wel heel rooskleurig, maar voor sommige vrouwen is het niet zo rooskleurig, want sommigen ervaren een zwangerschapsdepressie. Symptomen van zwangerschapsdepressie zijn angst, eetlustgebrek, concentratiegebrek, schuldgevoelens en hopeloosheid. Vrouwen die hier een risico oplopen zijn vrouwen die eerder een miskraam hebben gehad, misbruik hebben ervaren  in het verleden en last van verhoogde stress hebben. Een gevolg voor de baby is dat hij/zij te vroeg geboren kan worden.

Hoe kom je erachter dat je zwanger bent?

  • Doe een zwangerschapstest, deze kun je in verschillende winkels halen vooral drogisterijen als; Kruidvat, Etos en Da. Zelfs in supermarkten kun je het halen bij de geneesmiddelen, maar dat verschilt wel per filiaal. Op het strookje van de zwangerschapstest moet je plassen en na een paar minuten wachten komen er streepjes tevoorschijn; 1 streepje is niet zwanger en 2 streepjes is wel zwanger.
  • Ga naar de huisarts, een zwangerschapstest bij de huisarts is vaak sneller duidelijk dan een zwangerschapstest thuis.
  • Er zijn ook een aantal symptomen die de zwangerschap duidelijk maken als: je misselijk voelen, je ongesteldheid is opeens gestopt, vermoeidheid, gevoelige borsten, hoofdpijn en vaak plassen.

Wat gebeurt er eigenlijk tijdens het begin van je zwangerschap?

Als je zwanger bent, gebeuren er juist nu enorm veel dingen in je lijf: een bevrucht eitje is een enorme reis aan het maken, om vervolgens aan te komen in je baarmoeder en daarin te nestelen. Ondertussen is dat eitje zelf ook nog eens enorm aan het groeien en dat kun je voelen.

Tijdens je zwangerschap moet je ook vaak letten op je voeding, want je weet wat ze zeggen: Je bent wat je eet en je kind krijgt daar de gevolgen van. Eet dus voordat je zwanger wilt worden veel foliumzuur, want dat stimuleert de ontwikkeling van de foetus. Lees hier meer over Voeding & Zwangerschap.

Had jij al vroeg door dat je zwanger was? En lette jij op wat je at en dronk? Laat het weten in een reactie!

9 jaar geleden

Ik had ee navraag. Mijn laatste menstruatie was 12 februari zou dan nu volgens de berekening 9 weken zijn. Dus bij de verloskundige kreeg ik een inwendige echo .Echo wees uit een foetus van 0,410 cm en een kloppend hartje .Volgens de verloskundige ben ik nu 6 weken. Ik maak mij zorgen moet over 2 weken terug .Komt dit wel vaker voor. Verloskundige zegt late innesteling of eisprong .Ben 4 maanden na 10 jaar pil gebruik zwanger geraakt en wel elke maand ongesteld geweest . groetjes Eliah