Snap

Vanaf wanneer kan ik mijn baby voelen bewegen?

Wij vertellen het je! Inclusief tips om je baby te laten bewegen.

Wauw, je bent zwanger. Congrats, mama to-be! Jij gaat een speciale periode tegemoet. Kun jij niet wachten tot je de eerste échte signalen in jouw babybuik kan voelen? Van cravings tot nesteldrang; er komt veel om de hoek kijken. Eén van de bijzonderste momenten tijdens je zwangerschap is toch wel je baby die beweegt. Maar, vanaf wanneer kun je de baby voelen bewegen? En wat als de baby niet beweegt? Wij vertellen het je! 

Wat wordt er bedoeld met de baby voelen?

Als je de baby eenmaal hebt gevoeld, herken je het gevoel uit duizenden. Maar heb je dit nog nooit ervaren, dan is het logisch dat je deze vraag hebt. Want waar kun je dit mee vergelijken? Wij vroegen het onze Mamaplaats-redactie en we kregen veel dezelfde antwoorden: "Alsof je darmen borrelen, maar dan anders", "belletjes" en "heel veel plopjes". Herken jij je hierin?

Vanaf wanneer voel ik mijn baby bewegen?

Per vrouw is het verschillend wanneer hét moment daar is dat je de baby kan voelen in je babybuik. Maar áls het moment daar is, zal het je veel vreugde geven. 

Het kan ook veel onzekerheden meebrengen als je de baby weinig tot niet voelt bewegen. Onthoud goed dat als jij je baby minder voelt dan "de meeste vrouwen", dit niet iets slechts hoeft te betekenen. Bij een twijfel kun je altijd om een extra zwangerschapsecho vragen. 

7 weken zwanger

Vanaf ongeveer 7 weken zwangerschap begint de baby al te bewegen en groeien de ledematen, zoals de armen en benen. Je baby is natuurlijk nieuwsgierig naar zijn nieuwe aanwinsten en zal druk bezig zijn om deze te testen. 

10 weken zwanger

Vanaf 10 weken zwangerschap gaat je baby oefenen met ademhalingsbewegingen. Ook zijn de oorschelpjes zichtbaar op het hoofd. Daarnaast groeit het hoofd nu ook, om ruimte te maken voor de hersenen. Vingers en tenen zijn er ook al, maar wel nog met vliezen.

 15 weken zwanger

Met 15 weken zwangerschap heeft je baby zelfs wimpers! Hoop je op die van jezelf of die van je partner? Daarnaast kan je kleintje nu ook beter horen. Zo kan hij je hart horen kloppen, je maag met zijn knorgeluidjes en ook al wat van je stem. Tip: hang een babybel om je nek.

20 weken zwanger

Als het je eerste zwangerschap is dan is vanaf 20 weken vaak het moment dat je de baby echt voelt. Het kan zijn dat je jullie kleintje al eerder hebt gevoeld. Dan wordt het nu alleen maar sterker! Met de 20 weken echo kom je er ook achter wat het geslacht is.


Wat kan ik doen om mijn baby meer te voelen?

Het kan zijn dat jouw baby het wel mooi vindt zo en niet veel de aandacht wil trekken. Wat wel goed is om te weten, is dat baby’s beter groeien als ze veel slapen. Al hoeft het zeker niet te betekenen dat je baby niet goed groeit als je een druktemaker in je buik hebt. 

Voelen dat je baby ook écht in de buik zit, is toch wel een heel fijn gevoel. Die trap in babybuik nemen we dan maar voor lief. Om je baby meer te voelen bewegen kun je verschillende dingen doen:

Sporten

Om je baby meer te laten bewegen kun je ook zelf meer gaan bewegen. Probeer dan wel sporten uit die je echt leuk vindt. Je baby reageert dan op de bewegingen die jij maakt. Ben je niet zo van de heavy sporten, en vind je het zwanger zijn al een sport op zich? Kies dan voor wat rustgevends, zoals zwangerschapsyoga. 

Baarmoeder masseren

Misschien ben je vroeger als baby ook gewiegd en werd er een lief liedje voor je gezongen. Dit kun je ook doen als de baby nog helemaal niet is geboren. Dit doe je als volgt:

  1. Maak je handen warm;
  2. Leg deze om je babybuik heen;
  3. Pak de buitenkant van je baarmoeder 'vast';
  4. Beweeg je buik in cirkeltjes heen en weer.

Als je dit even doet en dan stopt met wiegen, kan jouw baby naar meer verlangen en zwemt het richting waar jouw handen lagen. Het kost wat werk en tijd om dit onder de knie te krijgen, maar wel héél leuk om te doen.

Vanaf hoeveel weken voelde jij de baby bewegen bij je eerste zwangerschap? Laat het in een reactie weten!❤️

Leestip: Baby op komst? 5x waar je rekening mee moet houden!